Szekszárdtól néhány kilométerre, a dombok között húzódik a Lajvér-patak völgye, partján a festői Szálka községgel. Ebben a tájban, egy érintetlen, szőlővel borított teraszos domboldal volt a kijelölt tervezési helyszín. Csapatunk már a beruházási program alkotásakor bekapcsolódott a tervezésbe és az épület átadásáig segítette a beruházói csapatot. Elsődleges célunk természetesen az volt, hogy a megbízó álma egy jól működő, időtálló épület formájában valósuljon meg.
Ám építészként azt is fontosnak tartottuk, hogy egy olyan különleges, inspiratív, erőt, energiát sugárzó helyet alkossunk, ahol jó lenni. A szabályozás által támasztott követelmények és az épített környezet alapvetően behatárolják a koncepcióalkotást.
Ilyen értelemben kötöttségek nélkül láthattunk neki a tervezésnek. A megoldandó feladatot és egyben kihívást a természet és a hatalmas tervezési program között feszülő ellentét jelentette. Így történt, hogy megszületett az a döntés, mely szerint a hatalmas üzemi területeket a föld alá rejtjük, a felszínen csupán a látogatói területek tömegei bukkannak fel itt-ott, a domborzat és a növényzet adottságaihoz komponálva
A borászat hatalmas tömege tehát alapvetően a föld alatt található, egyes részei azonban helyenként áttörik a felszínt, s ezek a formák, mint tájba integrált sziklák alkotnak művészi kompozíciót a szőlődombon. A talaj feletti formákban helyezkednek el a látogatókat fogadó terek. A legmagasabban fekvő tömeg a teraszos lejtőbe ékelve, az egyik rétegvonal mentén húzódik. Itt található az étterem, a bár és a vendégszobák.
A térsor hosszanti tengelye mentén elhelyezett üvegfalnak köszönhetően a belső térben állva úgy érezni, mintha a természetben lennénk. A fiókszerűen megjelenő tömeg előtt húzódó teraszról pedig páratlan kilátás nyílik a völgyre.
Az épület visszafogottan uralja a felszínt és kalandokat rejt a mélyben. A borászat üzemi területei a föld alatt találhatók. A lejtő esésvonalával párhuzamos tömeg mintegy 20 méteres mélységig hatol a domboldalba. A borkészítés folyamata ebben az épületegységben történik. Az egyes funkciók a gravitációs technológiára építve fentről lefele tartó logikai rendben követik egymást; a legfelső szinten a szőlőpréselés, eggyel lejjebb az erjesztés, míg a legalsó szinten a palackozás, raktározás. A tartálycsarnok 9 m magas tere, tengelyében a függesztett technológiai híddal a borászat egyik látványos eleme. Az épület tetején elhelyezett felülvilágítónak köszönhetően az üzemi területeket is átjárja a természetes fény. A különböző szintek kívülről is megközelíthetőek; a bejáratok a domboldal egyes teraszairól nyílnak. A borászati üzem tetején kialakított borkóstoló terasz kiváló kilátópontként szolgál.
Végezetül egy idézet Tadao Ando-tól, akinek építészetében szintén gyakran kap főszerepet a természet: „You can’t really say what is beautiful about a place, but the image of the place will remain vividly with you.”
Lajvér Borház, Szálka
- Generáltervező: BORD Építész Stúdió
- Építtető: Lajvér Borház Borászati Kft.
- Felelős tervező: Bordás Péter
- Tervezők: Benke Róbert, Buchta János, Szendrői Júlia, Tolvaj Tamás
- Fotók: Bujnovszky Tamás