A hagyományos ipari kapuk cseréje EFAFLEX gyorsmozgású ipari kapukra energetikai beruházásnak minősül az EKR-ben

2023.03.21.

Az ipari és logisztikai épületek korszerűtlen ipari kapuinak cseréje gyorsmozgású ipari kapukra energetikai beruházásnak minősül az EKR-ben.

A hagyományos szekcionált ipari kapuk hőátbocsátási tényezője, széllel szembeni ellenállása, nyitási és zárási sebessége, vagyis az energiahatékonyságukat meghatározó tulajdonságaik lényegesen kedvezőtlenebbek, mint az EFAFLEX gyorsmozgású kapuké. Ha az ipari épületet érintő energetikai beruházás során a hagyományos ipari nyílászárók cseréje nem történik meg, semmivé válhat a tervezett megtakarítási eredmény.

A korszerű, energiahatékony ipari kapuk gyártója, az EFAFLEX rendelkezik azzal az energetikai auditfelkészítő folyamattal, energetikai számítással, mely a beruházást megelőzően kimutatja a megtakarítás mértékét. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fűtési és hűtési költségmegtakarításon túl akár bevétele is keletkezhet a beruházó vállalatnak a beruházást érintő kapuk számától, az épület adottságaitól és az alkalmazott logisztikai folyamatoktól függően.

Az energiahatékonyság növelését célzó projekt előtt a beruházó vállalatok vezetőinek lehetősége nyílik a megvalósíthatósági tanulmányokon alapuló beruházási javaslatok figyelembevételével dönteni.

Esettanulmány: az Aalberts Surface Technologies Kft. hagyományos ipari kapuinak cseréje EFAFLEX gyorsmozgású ipari kapukra

Hagyományos ipari kapuk cseréje EFAFLEX gyorsmozgású ipari kapukra

Az Aalberts Surface Technologies Kft. felülettechnológia vezető globális szolgáltató az anyagok felületbevonatában és hőkezelésében. A cég tatabányai üzeme 1999-ben épült zöldmezős beruházással. A beruházó vállalat által használt ipari épület 7.800 m² alapterületű, közel 20 db ipari kapuval rendelkezik, a fűtési rendszer gázüzemű.

A logisztikai folyamatok során a kapukat jellemzően naponta 10 alkalommal nyitják, a nyitvatartási idő átlagosan 10 perc. Az adatok alapján a beruházást megelőzően az épületnél kimutatott energiaveszteség több mint 67.000 kWh/év.

Már egy hagyományos / homlokzati kapu cseréje hőszigetelt, hőhídmentes EFAFLEX PREMIUM SST® gyorsmozgású ipari kapura több mint 250 GJ energiamegtakarítást jelent évente a vállalatnak.

Ha a fűtési költségmegtakarítást vesszük figyelembe, akkor a megtérülési idő 15 hónap. A beruházás megtérülése tovább csökkenthető 9 hónapra az EKR-rel. A megtakarított energia ára – mai gázárakkal számolva – több mint 4.6 M Ft/év. Ez a fűtési energiamegtakarítás sok éven át a cégnél marad.

Aalberts Surface Technologies Kft. hagyományos ipari kapuk cseréje EFAFLEX gyorsmozgású ipari kapukra

A diagramon bemutatjuk azt is, hogy az új kapu esetén milyen üzemeltetési költségekkel számolhat a beruházó az elkövetkező 5 évben (narancssárga színnel jelzett függvény).

A beruházó vállalattal közösen végzett részletes energetikai audit során az EFAFLEX bemutatta, hogy a hagyományos ipari kapu cseréje EFAFLEX kapura milyen várható megtakarítást jelent az elkövetkező években. A közös tervezés fontos része volt az ipari kapu típusának kiválasztása és a tervezett karbantartás meghatározása, figyelemmel a várható használati intenzitásra.

A megvalósult beruházás kapcsán ne feledkezzünk el a fenntarthatóságról és az alacsony szén-dioxid-kibocsátásról. Bár közhelyszerűnek tűnhet, hogy az az energia a legzöldebb, amit nem kell megtermelni, mert nincs rá szükség. Azonban a beruházó vállalatnak ezzel az energetikai beruházással kimutathatóan csökkent az ökológiai lábnyoma.

70 / 100
Efaflex Hungária Kft.
1016 Budapest, Hegyalja u. 7-13.
+36 1 789 5508