A Hörmann tippjei otthonunk akadálymentessé alakításához

2023.02.13.

Hormann_akadálymentes_otthon

Az akadálymentes lakások és házak nemcsak a testi fogyatékkal élők mindennapi életét könnyítik meg, hanem idős korban is valódi segítséget jelentenek. Általában megkönnyítik a mozgássérültek közlekedését, és nagyobb kényelmet nyújtanak a mindennapi életben.

A házak és lakások utólag is akadálymentesíthetők. A Hörmann Hungária segítségével most kiderül, milyen megoldások állnak rendelkezésre ehhez.

Sokféleképpen lehet egy házat vagy lakást akadálymentessé tenni, ami nagyobb függetlenséget biztosít otthonunkban. A tervezési lehetőségek kiterjednek az akadálymentesített bejáratokra, fürdőszobákra, konyhákra és nappalikra, valamint a könnyebb lépcsőzésre. Az automatikus ajtónyitók például jelentősen megkönnyíthetik a család minden tagjának kényelmét.

A Hörmann változatos termékportfóliója segíthet ebben: nézzük meg, hogy milyen berendezések állnak rendelkezésünkre!

Akadálymentes ajtók

Az ajtómeghajtással ellátott házbejárati ajtók és szobaajtók az akadálymentes élet fontos elemei. A kerekesszékes vagy gurulós járókerettel közlekedő fogyatékkal élők és idősek számára ez nagyban megkönnyíti a mindennapi életet.

A PortaMatic belső ajtóhajtással a Hörmann beltéri ajtók egyszerűen és kényelmesen nyithatók és zárhatók fali kapcsolóval, rádiós kézi jeladóval, a Hörmann BiSecur alkalmazással Bluetooth-on keresztül vagy a Hörmann homee Smart Home központ segítségével.

Hormann_akadálymentes_otthon

A PortaMatic meghajtást egy szakember gyorsan és egyszerűen beszerelheti, és szükség esetén eltávolítható. Ezáltal a beltéri ajtómeghajtás bérlakásokba is alkalmas, és bármikor utólagosan felszerelhető.

A meghajtás hagyományos konnektorhoz csatlakozik, és évente átlagosan kevesebb, mint három eurót fogyaszt. Így a PortaMatic a hasonló ajtómeghajtásoknál akár 25%-kal olcsóbb lehet.

A munkahelyek akadálymentesítésére is egyre nagyobb figyelmet fordítanak napjainkban, és ez a jövőben is egyre fontosabbá fog válni. Kis energiafogyasztása magas fokú biztonságot nyújt, így a PortaMatic ideális ajtómeghajtás pl. irodákban, kórházakban, laborokban, orvosi rendelőkben, vagy idősotthonokban is.

Hormann_akadálymentes_otthon

A higiéniai szempont sem utolsó: az orvosi rendelők ajtajai, illetve irodaházak mosdóhelyiségeinek ajtajai jelentős veszélyt jelentenek a dolgozók és páciensek közötti fertőzés-átadás tekintetében. Ha a PortaMatic ajtómeghajtást érintkezésmentes kapcsolóval kombinálják, az megbízható védelmet nyújt a baktériumokkal szemben is.

A szerkezet lágy indítás és lassított stop funkcióval nyitja és csukja az ajtókat, ezáltal nagyon halk. Kiegészítő kényelmi funkciók is elérhetőek az ajtómeghajtáshoz: ezek között van a LED-világítás, valamint a hangjelzés is, amelyek segítik pl. a sötétben, félhomályban való tájékozódást az ajtónyitási tartományban.

Kényelmes és biztonságos kapumeghajtások

A kapumeghajtások a mindennapi élet számos olyan akadályát is leküzdik, amelyekkel a mozgássérültek folyamatosan szembesülnek. A Hörmann garázskapu- és udvarikapu-meghajtásokkal a garázskapuk és udvari kapuk automatikusan, egyetlen gombnyomással nyithatók és zárhatók. Ezenkívül a beépített automatikus kikapcsolási funkció nagyobb védelmet nyújt, mivel a kapu akadályok esetén automatikusan leáll, így védve az embereket és a tárgyakat.

Smart Home központ

Az Smart Home rendszerek az akadálymentes életmód modern, átfogó megoldásaként működnek. A Hörmann homee Smart Home központtal alkalmazás vagy hangvezérlés segítségével kifejezetten kényelmesen kezelhetjük kapu- és ajtómeghajtásainkat a nap bármely szakában. A mindennapok egyéb akadályainak leküzdése érdekében a Hörmann homee kompatibilis más rádiós szabványokkal, és a megfelelő kockán keresztül további rádiós technológiákkal bővíthető, így egyetlen rendszerrel nemcsak a kapukat és ajtókat vezérelhetjük, hanem az otthonunkban lévő egyéb eszközöket is, például a fűtést, a világítást vagy a redőnyöket.

Jó tudni: kivitelezési intézkedések az akadálymentes életvitel érdekében

A legtöbb helyiség átalakítható úgy, hogy az akadálymentesítés bizonyos foka könnyen megvalósítható legyen. Így a lakók önálló életvitelre képesek, és jobban meg tudják oldani a mindennapi életüket. Ideális esetben már a házépítés, az új lakásválasztás, vagy a saját otthonunk korszerűsítése során figyelmet kell fordítanunk az akadálymentesítés néhány fontos szempontjára. Különbséget kell tenni a lakóterületen belüli és kívüli építészeti intézkedések között.

Lakóterületen kívül:

 • Személyfelvonó beszerelése a házba
 • Meglévő felvonórendszerek átalakítása
 • Talajszintű hozzáférés kialakítása
 • Lépcsőházak átalakítása, rámpák és lépcsőliftek építése
 • Ajtómegnagyobbítások

Lakóterületen belül:

Nappali:

 • Kapcsolók, konnektorok és fűtőszelepek áthelyezése elérhető magasságba
 • Ajtóküszöbök és ajtóbővítmények eltávolítása

Konyha:

 • Olyan konyhabútor beszerelése, amely kerekesszékkel is megközelíthető
 • Csúszásgátló padlóburkolatok telepítése

Fürdőszoba:

 • Kád beépítése beszállási segédeszközzel
 • Akadálymentes zuhanyzótér kialakítása
 • Állítható magasságú mosdókagyló beszerelése

Hálószoba:

 • Ágyhoz való akadálymentes hozzáférés
 • Csúszásgátló padlóburkolatok telepítése
77 / 100
Hörmann Hungária Kft.
2310 Szigetszentmiklós, Leshegy u. 15.
(24) 525-100