LOMAX árnyékolástechnika, avagy az épületek energiafogyasztásának csökkentése

2024.06.21.

LOMAX árnyékolástechnika avagy az épületek energiafogyasztásának csökkentése

Egy ház építésekor vagy felújításakor már nemcsak a megjelenésre és a kényelemre kell gondot fordítanunk, hanem az ökológiai és a fenntarthatósági kérdésekre is. Ma az építőiparnak új követelményekhez és szabványokhoz kell alkalmazkodnia, amelyek célja az épület energiafogyasztásának csökkentése. Erre az ökológiai épületek jelentik a megoldást. De hogyan befolyásolja ez az az árnyékolástechnikai megoldásokat és magának a háznak a működését?

2023 novemberétől csak olyan házat lehet építeni Magyarországon, mely teljesíti az összesített energetikai jellemzőre és fajlagos szén-dioxid-kibocsátására előírt követelményeket, valamint megfelel a nyári hővédelemre vonatkozó követelménynek is. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy meg kell felelnie az építészeti és építési koncepcióra, az alkalmazott építőanyagokra és épületgépészeti rendszerekre és a megújuló energiaforrások használatára vonatkozó követelményeknek is.

LOMAX árnyékolástechnika avagy az épületek energiafogyasztásának csökkentése

A „helyzet” optimalizálása

Egy ökológiai építési projektnek is meg kell felelnie bizonyos ökológiai kritériumoknak, legyen szó akár a környezetre gyakorolt hatásról, akár az energiafogyasztásról.  A helyi domborzati viszonyokat, az éghajlatot, a növényzetet vagy a napsütést is figyelemben kell venni a tervezéskor. A LOMAX termékek a lehető legtöbb természetes fényt és napenergiát használják ki, ugyanakkor védik a belső teret a túlmelegedéstől és a hidegtől. Ehhez a LOMAX árnyékolástechnika termékpalettája kiváló választás lehet.

A kültéri árnyékolástechnika a passzív hűtés elvén működik, így nyáron megvédi a belső teret a túlmelegedéstől.
A kültéri árnyékolástechnika a passzív hűtés elvén működik, így nyáron megvédi a belső teret a túlmelegedéstől.

Modern technológiák = a fenntarthatóság felé vezető út

Abban a pillanatban, amint az építkezést befejezték, elérkezik az ideje, hogy felszereljék a házat azokkal a kiegészítőkkel, melyek fokozzák a lakók kényelmét.

A következő tippek segítségével jelentős energiaköltségeket takaríthat meg, és az épülete egyúttal környezetbarát is lesz:

  • Gondolkodjon az árnyékolástechnikai berendezések beszerzésén! Erre a LOMAX kültéri árnyékolók és ablakredőnyök különösen alkalmasak, mivel nyáron a napenergia akár 94%-át is blokkolják – így nem kell pénzt költenie légkondicionálásra. Télen viszont éppen ellenkezőleg, megtartják a hőt a helyiségben. Így egész évben hozzájárulnak a CO2-kibocsátás csökkentéséhez.
  • Egyre inkább előtérbe kerül az otthoni berendezések távvezérlésének trendje. Egy okostelefon vagy egy központi egység segítségével a garázskapu, az árnyékolás, a fűtés, a riasztó, de akár az összes elektromos készülék és a világítás is megkaphatja a megfelelő parancsokat.  Az okosotthon rendszerrel rengeteg pénzt takaríthat meg az energián, ami csak az egyik oka annak, hogy ezek a megoldások olyan népszerűek.
68 / 100
ROLL-N Ipari Kerekek Kft.
1037 Budapest, Csillaghegyi út 19-21.
+36 1 453-0169