Fém álmennyezetek az OTP Bank új irodaházban

2022.08.09.

Fém álmennyezetek az OTP Bank irodaházban

Az EuroTrend 2000 szállította a fém álmennyezeteket az OTP Bank újonnan átadott M12 irodaházába.

Az épület Budapesten, a XIII. kerületi Madarász utcában kapott helyet, mely terület szervesen kapcsolódik a Váci úti irodaház folyosóhoz. A kivitelezési munkálatokat 2016-2018 között zajló tervezés előzte meg, az építés 2019-2022-ig tartott. Az épület összesen 106.000 négyzetméter bruttó szintterülettel épület meg, és közel 30 km(!) fém lamellát építettek be álmennyezetként.

Grandiózus számok jellemzik az épületet, méltán sorolva a legnagyobb irodakomplexumok közé hazánkban. Az épület tervezésénél nagy szerepet kapott a fenntarthatóság, a természetközeli anyagok használata, valamint a letisztult formavilág.

Fém álmennyezetek az OTP Bank irodaházban

Az épület teljes területén 212 nagyméretű fa, 42.500 cserje és apró növény kapott helyet, mindegy az elkészült irodaterek “tüdejeként”. Ha végignézünk a belső kerten, jól látható a trend, hogyan próbálja becsempészni az építészet a természetközeli érzést középületeinkbe.

A fenti jellemzőkhöz nagyon jól igazodnak az EuroTrend 2000 által forgalmazott fém álmennyezetek, melyek a visszaköszönnek a folyosókon, közösségi terekben és általában mindenhol az épületben.

A közlekedőkben, liftelőterekben és a folyosókon általában az EuroTrend 2000 által kizárólagosan forgalmazott Integra Hook-on Corridor típusú, perforált felületű fém álmennyezetet használták, melynek jellemzője a könnyű bonthatóság és a gépészeti eszközök, kábelek egyszerű megközelítése, melyek általában zsúfolásig megtöltik az irodaházak folyosóin a mennyezetek feletti tereket.

Fém álmennyezetek az OTP Bank irodaházban
Fém álmennyezetek az OTP Bank irodaházban

Az Integra Hook-on Corridor álmennyezet könnyen szerelhető, viszonylag kevés alkotórész jellemzi, mely alkotóelemek egyszerű felépítést és telepítést tesznek lehetővé.

Fém álmennyezetek az OTP Bank irodaházban
Integra fém álmennyezet

Az álmennyezeti lapok elhelyezése a lapok szélén futó Hook-on profilokra történik, mely profilokat a falakra sarok falcsatlakozóval, vagy akár a födémről függesztve menetes szárakkal rögzítik. Így az álmennyezet feletti terület nem igényel további függesztés kiépítést az amúgy is zsúfolt gépészeti térben, ez nagyban megkönnyíti mind a kivitelező, mind az épületfenntartó dolgát. Az álmennyezeti lapok önhordók akár 2500-3000 mm hosszúságig.

A másik EuroTrend 2000 által forgalmazott álmennyezet típus az irodaházban a Cbi Baffle sávos fém álmennyezet. Ezen álmennyezet típust nagyfokú áttörtség jellemzi a lamellák közötti nyitott felületnek köszönhetően, melynek mérete szabadon választható. Ebben az esetben 40 mm széles, 100 mm magas lamellákat alkalmaztak, 60 mm nyitott felülettel, mely így több mint 60%-os szabad felületet biztosított a gépészeti eszközöknek, valamint a sávlámpák elhelyezése is ebben a nyitott sávtérben vált lehetővé, szinte minden kiosztási kötöttség nélkül.

Fém álmennyezetek az OTP Bank irodaházban (4)
Fém álmennyezetek az OTP Bank irodaházban

Mint a képen is látható, a lamellák perforált felületűek, belső oldalára kasírozott fekete akusztikus szövettel ellátva, melyek így a közösségi terek akusztikájában hatalmas szerepet játszanak. Ez a termék is a többihez hasonlóan egyedi méretben és színben készül az igények szerint. Jelen esetben a lamellák fehér színt kaptak.

Az irodaházban az EuroTrend 2000 további álmennyezetei is szerephez jutottak, például rácsos álmennyezetek a teljes vizesblokki álmennyezeti felületeken, illetve kazettás, terpesztettlemez álmennyezetek egyéb közösségi terekben.

Impresszum:

Felelős építész tervezők:
Földes és Társa Építésziroda Kft
Mónusz Építész Kft
ÖKO-BAU Kft.

Generáltervező:
ÖKO-BAU Kft. Tóth László vezető tervező

Belsőépítészet:
Kismarthy-Lechner Kinga (Milliméter Műterem)
MádiLánczos Stúdió

Generálkivitelező, fotók:
Market Építő Zrt.

73 / 100
EuroTrend 2000 Bt.

Információ kérése:

Fém álmennyezetek az OTP Bank új irodaházban

1117 Budapest, Budafoki út 70.
(udvara, a portától 50 m után jobbra fordulva)
+36 30 383 1619