Tűzvédelmi kézikönyv OWA álmennyezetekhez

2022.09.07.

OWA Tűzvédelmi kézikönyv álmennyezetekhez

Németországban a magasépítésben alkalmazott tűzvédelem a világszerte legmagasabb biztonsági szintet jelenti. Ez jogszabályok, rendeletek és műszaki szabványok egész sora mutatja. Az álmennyezetek ezen belül jelentős szerepet játszanak.

Ez a kézikönyv áttekintést ad az OWAlifetime collection különböző álmennyezeti rendszereiről, amelyek tűzvédelmi alkalmazáshoz megfelelőek. Áttekinthető táblázatokban gyorsan megtalálhatja a helyes megoldást a teherhordó szerkezet típusa szerint. A kiadvány a lényeges peremfeltételeket röviden és tömören mutatja be. A részletek megjelenítése vázlatokkal és magyarázatokkal történik.

Az építési helyszínek körülményei gyakran eltérnek a tűzpróbák tiszta vizsgálati helyzeteitől. Itt az OWA akusztikai, tervezői és mérnöki szakértőkből álló csoportja nyújthat támogatást Önnek, nagyszámú tűzvédelmi szakvéleményre támaszkodva, amelyek szinte az összes beépítési helyzetet lefedik.

Tűzállósági osztályok

A DIN 4102, illetve EN 13501-2 értelmében szerkezeti elem, kivételektől eltekintve, nem az álmennyezet egyedül, hanem a teljes konstrukció, ami például tartófödémből + álmennyezetből vagy tetőből + álmennyezetből áll. Ezen teljes konstrukciók feladata a tűz átterjedésének lehetséges leghosszabb megakadályozása. Az az időszak, ami alatt ezt a feladatot teljesítik, a tűzzel szembeni ellenállás időtartama. A tűzzel szembeni ellenállásuk időtartama szerint az összes szerkezeti elemet tűzállósági osztályba sorolják a következő táblázat szerint:

MegnevezésTűzállósági osztályTűzzel szembeni ellenállás időtartama percben

 

EN 13501-2DIN 4102
Tűzgátló REI 30 F 30 ≥ 30
Intenzíven tűzgátló REI 60 F 60 ≥ 60
Tűzálló REI 90 F 90 ≥ 90
Tűzálló REI 120 F 120 ≥ 120
Intenzíven tűzálló REI 180 F 180 ≥ 180

A szerkezeti elemek tűzállósági osztályának igazolása két úton lehetséges:

  1. Hagyományos szerkezeti elemekhez, például falazott fal vagy tömör beton esetén az F-osztályt a DIN 4102 4. rész adja meg. Ott az összes olyan szerkezeti elem megtalálható, amelynek felhasználásához külön tűzvédelmi igazolás nem szükséges.
  2. Az összes egyéb szerkezeti elemhez, különösen a legtöbb álmennyezetes tartószerkezethez a tűzállósági osztályt vizsgálati tanúsítvánnyal kell igazolni.

A gyakorlatban előforduló sokféle teherhordó födémszerkezet esetében azonban lehetetlen ezen konstrukciók mindegyikét minden előforduló álmennyezettel megvizsgálni. Ezért a DIN 4102 szabvány egészen meghatározott, tűzzel szemben különösen érzékeny tartószerkezeteket rögzít próbafödémként.

A használhatóság igazolása

Az OWA az EN 13964 szerinti függesztett álmennyezetek (pl. ásványi szálas álmennyezeti lapok, fémkazetták) rendszerszállítója. Tűzzel szembeni ellenállás követelményei esetében a EN 13964 a teljes szerelési készletet (típust) is szabályozza. A szerelési készlet beépített állapotban építésjogi értelemben típussá válik, aminek igazolása a CE-jelöléssel, teljesítménynyilatkozattal (KIT) és európai
vizsgálati jelentéssel történik a EN 13964, ZA függelék 1.1 táblázat alapján.

Az OWA stratégiailag világosan az európai eljáráshoz igazodik, mivel összes ajánlott álmennyezeti rendszerét európai szinten az EN 1364 szabályozza. Ezért az összes álmennyezeti rendszert a legkülönbözőbb típusokra 2002 óta kizárólag a EN 13501-2 alapján vizsgálták.

Néhány példa a bevizsgált álmennyezeti rendszerekre (KIT-ekre)

OWA Tűzvédelmi kézikönyv álmennyezetekhez

A tűzvédelmi kézikönyv innen letölthető

75 / 100
OWA – Odenwald Faserplattenwerk GmbH Magyarországi képviselet

Információ kérése:

Tűzvédelmi kézikönyv OWA álmennyezetekhez

2133 Szödliget, Széchenyi u. 23
+36 30 518-33-53