Magyarország nem tartozik a trópusi éghajlatú országok közé (bár egyre melegebbek a nyarak), miért lehet szükség mégis tropikalizált hűtőkre?
Vannak olyan helyek, ahol nincs is rájuk szükség, mint például egy tökéletesen klimatizált szupermarketben, vagy egy hentesnél, ahol a környezeti hőmérséklet állandóan alacsony, és a páratartalom is szabályozott.
Viszont rengeteg olyan ipari környezet van, ahol egy hűtőnek sokkal magadabb környezeti hőmérséklettel kell megküzdenie. Gondolhatunk itt elsősorban éttermi konyhákra vagy kávézókra, ahol nem megoldott a munkaterület hőmérsékletének alacsonyan tartása. Ezeken a helyeken a hagyományos hűtők szenvedni fognak, nem tudják huzamosabb ideig a megfelelő hőmérsékleten tartani az élelmiszereket és az élettartamuk is megrövidül. Ezért ilyen esetekben elengedhetetlen a tropikalizált hűtő használata, ami biztosítja a hosszú távú stabil működést.
A tropikalizált hűtőket magasabb környezeti hőmérsékletre és magasabb relatív páratartalom melletti működésre tervezték. Technikailag annyiban különböznek ezek a hűtők hagyományos társaiktól, hogy nagyobb kondenzátorral rendelkeznek, vagy nagyobb bennük a kondenzátor ventilátor. Ezeknek a segítségével képes a hűtő extrém környezeti hatások mellett is megbízhatóan üzemelni. Manapság egy modern nagykonyha elengedhetetlen eleme egy nagy teljesítményű, minden környezetben stabilan működő tropikalizált hűtő.