Esztrich nedvességmérés a biztonságos burkolhatósághoz

2024.01.15.

Nedvességmérés KERA 3

Nedvességmérés és száradási idő néhány szóban

A nedvességmérés azért fontos, mert az esztrich burkolást megelőző maradék nedvességtartalmának mérése mutatja meg azt, hogy alkalmas-e már burkolat fogadására. A túl magas nedvességtartalom károsíthatja a burkolatokat. Ez különösen igaz a párazáró tulajdonságú lágy melegburkolatokra (PVC, linóleum, gumi), de a legnagyobb kárt a faburkolatokban okozza. A hidegburkolatok, mint a kő, műkő, kerámia kevésbé érzékenyek.

A száradási idő kiszámíthatatlan, függ az esztrich összetételétől, annak vastagságától, valamint a burkolást megelőző környezeti körülményektől (hőmérséklettől, páratartalomtól) és a betonozást követő munkafolyamatoktól. Nincs olyan számítási módszer, amellyel pontosan ki lehet számítani a burkolhatóság idejét. Még az általános rétegvastagságok esetén is több hónapra elnyúlhat a burkolhatósági nedvességi érték elérése.

Ezt az értéket CM%-nak nevezzük. Melegburkolatokat 2 CM% , padlófűtés esetén 1,8 CM% maradék nedvességtartalom mellett szabad csak fektetni. Hidegburkolatoknál már 3 CM% maradék nedvességtartalom mellett lehetséges a burkolás.

74 / 100
KERA Kft.
1011 Budapest, Vám utca 2. fsz. 2.
+36 30 539-1936; +36 30 933-9121