1500 alkalom egy zsaluhéjjal – ma kínál igazi előnyöket a több mint 20 éves innováció

2023.04.17.

Meva műanyag zsaluhéj

A fél évszázada működő, németországi központú Meva a több mint 20 éve forgalmazott famentes műanyag zsaluhéjjal máig egyedülálló a zsalupiacon. Bevezetésekor nem lehetett előre látni, hogy 20 év elteltével mennyire nagy igény lesz az innováció nyújtotta előnyökre.

A cég üzletmenetét már a kezdetektől a környezettudatosság határozza meg, aminek jó példája nem csupán ez az innovatív találmánya, hanem a hamarosan megépülő, szolgáltatásexportra is készülő új regionális központ, amely tevékenységének minden lehetséges részterületén megújuló energiaforrásokat fog használni.

A Budapest agglomerációjában épülő, 3 milliárd forintos összköltségű, 25.000 négyzetméteres telephely fejlesztés a tervek szerint az év végén megkezdi működését. A cég teljes termékválasztékát, így a korszerű, környezetbarát műanyag zsalutáblákkal szerelt eszközök karbantartását, tisztítását felújítását végző, és a magyar piac kiszolgálása mellett a környező országokba irányuló szolgáltatás-exportot is kínáló, 3.200 négyzetméteres, irodákat és karbantartó üzemet magába foglaló csarnok, amelyet 20.000 négyzetméteres tárolóterület szolgál ki.

Meva műanyag zsaluhéj

Az üzembe beépülő technológia pedig csúcsminőséget képvisel, éppen úgy, ahogy a Meva műanyag zsaluhéja is a zsalutechnológia csúcsát jelenti. Ezzel a regionális szinten is jelentős beruházással a Meva szolgáltatási kapacitása, amelyet főleg az innovatív műanyag héjjal szerelt zsalurendszereket használók számára kínál, mintegy a nyolcszorosára nő.

Szolgáltatásexport a regionális Meva központból – MEVA Hungary (HU)

Lássuk az innovatív MEVA műanyag héjra jellemző számokat!

  • Egy MEVA teljes keresztmetszetében műanyag zsaluhéj több mint 1000 alkalommal felhasználható – de sok esetben akár 1500 alkalommal is megállja a helyét.
  • 7 évig tartó garanciális idő magas szintű tervezési biztonságot nyújt a felhasználónak.
  • 22 éve van a piacon, és néhány első generációs MEVA műanyag zsaluhéj még napjainkban is használatban van.
  • 30× tartósabb, mint sok rétegelt lemez zsaluhéj és hatszor tartósabb, mint más műanyag bevonatú zsaluhéjak.
  • 90%-kal kevesebb formaleválasztót igényel a használata.
  • 100% famentes és 100%-ban újrahasznosítható.
  • 1000 bar – A MEVA műanyag héj tisztítható magasnyomású mosóval, ezáltal a rátapadt beton és szennyeződés 100%-ban eltávolítható.

Honnan indult a MEVA műanyag zsaluhéja?

2000-ben a liechtensteini Alkus AG az első 100%-ban famentes zsaluhéjként mutatott be egy innovatív terméket. Ez egy műanyag szendvicspanel volt, habosított műanyag maggal és mindkét oldalán műanyag bevonattal, valamint a rétegek között alumínium megerősítéssel. A műanyag zsaluhéj rendelkezik a rétegelt falemez zsaluhéjak összes pozitív tulajdonságával, valamint olyan előnyökkel, mint az egyszerű formázás lehetősége, javítás minőségromlás nélkül. A MEVA ipari tapasztalattal rendelkező partnerként vett részt a kutatási és fejlesztési folyamatban egészen a sorozatgyártás megkezdéséig. Ami akkor még csak vágyott eredmény volt, az mára már bevált valóság: a MEVA műanyag héj kiemelkedően tartós. Az elsőként gyártott zsaluhéjak egy részét még ma is használják.

A MEVA teljes keresztmetszetében műanyag zsaluhéja a gazdaságos és fenntartható betonépítés egyik kulcsa

Mivel a betonozáskor a zsaluhéj közvetlenül érintkezik a betonnal, annak érdekében, hogy a héj az állandóan jó eredményt és minőséget garantálni tudja, nagyon fontos követelményeknek kell megfelelnie. Ezek az állandó tömörség, teherátadó és alkalmazkodó képesség, amelyhez hozzátartozik az alakíthatóság, a méretstabilitás és az alacsony betontapadás is. Ilyen fontos követelmény még az ellenállóképesség a mechanikai terhelések, a vegyszerek, a betonnyomás, valamint a víz hatásaival szemben. Ezek azok a fő tényezők, amelyek káros hatással vannak a hagyományos rétegelt lemez zsaluhéjakra, így ezeket gyakran, nagyjából 50 alkalom után cserélni kell. Emellett a fűrészárú- és nyersanyaghiány jelenleg is folyamatos áremelkedéseket és a szállításban csúszásokat eredményez.

A MEVA műanyag héj ehhez képest egyértelmű előnyöket kínál.

Rendkívül hosszú élettartamának köszönhetően az összes MEVA zsalurendszerben alapfelszereltségként szerelt műanyag zsaluhéj felülmúlja a rétegelt lemezt, különösen a költséghatékonyság és fenntarthatóság tekintetében. Az innovatív technológiával előállított eszközök akár több mint 1000, néha több mint 1500 alkalommal is felhasználhatók, és az eredmény mindig ugyanolyan kiváló minőségű. Ugyanezen idő alatt körülbelül 20-30 rétegelt lemez zsaluhéj fogyna el, és kerülne veszélyeshulladék-tárolókba. Ezzel szemben az MEVA műanyag héj újra és újra saját anyagával javítható, akár közvetlenül az építkezésen, és azonnal újra felhasználható.

Meva műanyag zsaluhéj

Garantáltan tartós

A zsaluhéjak élettartama hasonló a panelek keretéhez, ezért csak nagyon ritkán van szükség a zsaluhéj cseréjére, ugyanakkor ez szükség esetén gyorsan és egyszerűen elvégezhető. Ha a keret javításra szorul, a MEVA műanyag héj minden probléma nélkül eltávolítható és cserélhető. A MEVA műanyag héj nem nedvszívó, tulajdonságát nem befolyásolja a nedvesség; nem duzzad, nem zsugorodik és nem színeződik el. Rendkívüli az ellenállása a nedvességgel, hideggel, UV-sugárzással, a savakkal és a lúgokkal szemben, nem rothad és nem gombásodik. Ezért is reális az, hogy nincs korlátozás az élettartamára vonatkozóan. A kezdetektől a termék mellé kínált 7 év garanciát még senki nem vette igénybe.

A rugalmasság, mint előny

A szabványos MEVA panelek használói azokat saját maguk is karbantarthatják és felújíthatják, akár az építési területen is javításokat végezhetnek el rövid munkahelyi betanítás után. A fűrészelés, szegelés és fúrás végezhető famegmunkáló szerszámokkal és a zsaluhéj részei nehézségek nélkül cserélhetők. A MEVA műanyag héj hegeszthető és egyszerűen formára hajlítható, ami hajlítás után is megőrzi merevségét. Ez biztosítja, hogy különleges betonformák öntésekor is megfelelő betonminőség érhető el vele, így kiválóan alkalmas speciális zsaluzatok héjalására, vagy például alagútépítéshez.

Meva_műanyag zsaluhejKiváló minőségű betonfelületek záloga

A méretpontosság és a síkpanel illesztései hozzájárulnak az építészeti betonfelületek (SB2/SB3) kiváló minőségéhez. A robosztus, strapabíró MEVA műanyag héjak egymáshoz hegeszthetők és varratmentes, agyméretű felületté alakíthatók. A zsaluhéj sok használat után is megőrzi műszaki tulajdonságait és nincsenek gyenge pontjai, ami a rétegelt falemez zsaluhéjak esetében elképzelhetetlen, más műanyag zsaluhéjnál pedig csak korlátozottan lehetséges.

Fenntartható és erőforrás takarékos

A műanyag fenntarthatóbb, mint a fa – ez nem hangzik logikusnak, de jelen esetben ez tény. A MEVA műanyag zsaluhéj számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik a laminált fenol- vagy melamingyanta bevonatú rétegelt lemez zsaluhéjakkal ellentétben, amiket rövid életciklusuk után gyakran veszélyes hulladékként kell ártalmatlanítani. A teljesen műanyag zsaluhéj ezzel szemben hosszú éllettartama végén 100%-ban újrahasznosítható. További előnyös tulajdonsága, hogy nem nedvszívó, akár 90%-kal kevesebb leválasztószert igényel, alacsony betontapadási tulajdonságai miatt nagyon kevés vízzel és segédanyagokkal gyorsan tisztítható. Az ilyen fenntarthatóság anyagilag is megtérül, ami pályázatok benyújtásakor is előnyös lehet.

Versenyelőny a gyári karbantartás

Szakszerű gyári karbantartással a műanyag héjjal szerelt rendszerzsaluzatokkal éveken, évtizedeken keresztül látványosan szebb felületeket állíthatók elő – a héj kiszerelése és cseréje nélkül. A MEVA kedvező áron kínál karbantartási szolgáltatást, ahol a felület teljes javítása és polírozása mellett a zsalukeretek mosása, és igény esetén javítása is a legkorszerűbb körülmények között történik.

Az így felkészített zsaluzattal újabb időszakra biztosított a műanyag héjjal előállított tökéletes betonfelület.

Termékáttekintés – MEVA Hungary (HU)

82 / 100
MEVA Zsalurendszerek Zrt.
1047 Budapest Labdarúgó u. 19.
+36 1 2722222