202 bérlakás és egy sorház

2023.08.18.

Nagy beruházok teljes költségvetésében általában a zsaluzásra költött összeg sem elenyésző. Ám ahogy két európai projekt – egy 202 lakásos társasház és egy sorház – esetén is tapasztalható volt, átgondolt tervezéssel és az innovatív Meva zsaluk megfelelő használatával akár komoly megtakarítások is elérhetők.

A 202 angliai bérlakás építése optimalizált zsaluhasználattal történt, a svájci sorház látványos méretű falainak építése során a betonacél-megtakarítás bizonyult jelentősnek. Egy azonban közös volt bennük: az innovatív Meva zsaluk alkalmazásának köszönhető gyorsaság és anyagtakarékosság, ami pénzben is kifejezhető volt.

202 bérlakás építése optimalizált zsaluhasználattal

Az L7 Architects tervei alapján, az angliai Stockportban, az egykor ott működő malom után Springmount Mill Apartments-nek elnevezett épületben 202 bérlakást alakítottak ki. A korabeli gyárépület hangulatát a homlokzat téglaburkolata stílusosan idézi. A kivitelezésért felelős Carpenter Build Ltd egy nemzetközi szakmai eseményen ismerkedett meg a Meva műszaki megoldásaival és ez volt az első alkalom, hogy élesben ki is próbálta azokat. A nyolc- és a hatemeletes épület (a 106 lakásos Brinksway és a 96 lakásos Springmount), valamint az alattuk elhelyezkedő háromszintes parkoló egy magasan fekvő területen áll, amely északról délre mintegy 10 métert lejt, és ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Mersey folyóra és a Pennine-hegyekre.

lakás

A Carpenter Build Ltd nagyobb mennyiségű MEVA zsaluzatot és tartóállványt vásárolt, és a hozzájuk tartozó szolgáltatásokat is igénybe vette. Az építkezés, ahol emeletenként körülbelül 2.500 m² födémfelületet kellett kialakítani, a MevaDec-kel gyorsan haladt. A födémekhez a MevaDec, a falakhoz az Alustar zsalurendszert használták, míg az erkélylemezek építéséhez a MEP tartóállványok bizonyultak a legjobbnak.

A stockporti projektnél azonban nem csak a hatékony és időtakarékos kivitelezés szólt a MevaDeck mellett, de előnynek bizonyult, hogy a rendszer nem raszterhez kötött, így bármely alaprajzhoz és födémvastagsághoz rugalmasan hozzáigazítható. Ezen az építkezésen főként a 160/80 cm méretű elemeket használták, amelyek súlya mindössze 16 kg/m². A kivitelező további előnyként említette, hogy a rendszer lehetővé teszi a zsaluelemek felülről vagy alulról történő elhelyezését, és azt, hogy három zsaluzási módszer, vagyis az elem-, a fő- és kereszttartós, illetve az ejtőfej-főtartóelem módszer választható.

Az erre a három komponensre épülő módszer különösen nagy felületek esetén hatékony, de hasznos az is, hogy az egyes módszerek gond nélkül kombinálhatók egymással, így a zsalu bármilyen épületalaprajzhoz és födémvastagsághoz könnyedén hozzáigazítható. A minimálisra csökkentett pótlási felületekkel a kivitelezés gyors és egyszerű, az anyagfelhasználás pedig alacsonyan tartható – ez számos kivitelezés esetén jelent költségmegtakarítást.

A Springmount Mill projektnél az erkélylemezek építése során a H20-as fatartókkal szerelt MEP tartóállványok feladata a biztonságos alátámasztás volt. Az alapelemek kis száma (támasz, toldó és keret) megkönnyítette a tárolást és a logisztikát. A MEP egy olyan sokoldalú rendszer, amely födémzsaluzatok, födémasztalok, alulbordák és előregyártott elemek alátámasztására szolgál 21 méter magasságig. Itt is csak kevés élőmunkára van szükség, és a MevaDechez hasonlóan a gyorssüllyesztő rendszer néhány kalapácsütéssel tehermentesíti a támaszt.

A munkafolyamatok gyorsasága itt többek között annak is köszönhető volt, hogy a falakhoz és a pillérekhez is ugyanazt a zsalut használták. A Carpenter Build az AluStar rendszert, az alumíniumból készült könnyű és kézreálló univerzális zsaluzatot választotta, amelynek darunélküli használata ideális, és amellyel idő és pénz takarítható meg.

Egy svájci sorház méretes falakkal, betonacél-megtakarítással

A tizenkét egységből álló svájci Badenben két épülettömbben épülő sorházi projekt egyik különlegessége, hogy a Hächler AG Hoch- und Tiefbau egy ütemben betonozta az egyes házegységek közötti látványos méretű elválasztó falakat. Ennél az épületegyüttesnél ún. hibrid építési eljárást választottak. Ennek lényege, hogy amíg a sorház alsó szintje hagyományos betonozással készül, a felső szintek fal- és födémkonstrukciójához fa elemeket használtak. A tervezői elvárások alapján az egyenként 28 cm vastag, 10,50 m magas és 11,37 m hosszú falakat kiváló látványbeton minőségben kellett betonozni: új minőségű, sértetlen zsaluhéjjal kialakított, tiszta és egyenletes struktúrájú látvány felületekkel, amit az alapból a rendszerhez tartozó műanyag zsaluhéj biztosított.

lakás

lakás

Ennek megoldására a kivitelező 250 m²-nyi Mammut-XT elemet és Triplex oldaltámaszokat bérelt. Az XT23-as kónuszos ankerrel megvalósítható volt a nagytáblás, 100 kN/m² frissbetonnyomás-felvevő képességű és elemenként 8,75 m² (3,50 × 2,50 m) felületű zsaluzat egyoldali átkötése. Az építő csapat a szabadon álló falak elkészítéséhez saját, házon belül kidolgozott megoldását alkalmazta: a tervezés által előírt, több ütemű betonozás helyett egy ütemben betonoztak, amihez alkalmazkodva át kellett dolgozni a zsaluzási- és vasalási terveket, de megérte. Így ugyanis falanként csaknem 700 kg betonacélt takarítottak meg, mivel nem volt szükség vasak átfedéses toldására.

A teljes, 11,37 m széles és 10,50 m magas falfelülethez összesen 15 darab Mammut-XT 350/250-es elemre volt szükség: öt egymás mellett és egyenként három, egymás felett. A kizsaluzás után két 10,50 × 5,00 m, valamint egy 10,50 × 2,50 m méretű daruzási egységet helyeztek át.

Adatok & tények

Springmount Mill Apartments, Stockport (Egyesült Királyság)

  • Beruházó: Carpenter Investments, Liverpool
  • Generálkivitelező: Carpenter Build Ltd, Liverpool
  • Szerkezettervezés: Term Engineering, Liverpool
  • Építészet – L7 Architects, Liverpool
  • MEVA rendszerek: MevaDec födémzsaluzat, MEP tartóállvány, AluStar falzsalu, KLK-kúszórendszer, KAB összecsukható munkaállvány

Sorházak, Baden (Svájc)

  • Építtető – Lägern Wohnen, Wettingen
  • Generálkivitelező: Hächler AG Hoch- + Tiefbau, Wettingen
  • MEVA rendszerek: Mammut XT falzsalu, Triplex oldaltámaszok

További információ a MEVA termékeiről

87 / 100
MEVA Zsalurendszerek Zrt.
1047 Budapest Labdarúgó u. 19.
+36 1 2722222