3D tervek és innovatív Meva megoldások: így épült a gödöllői templom szerkezete

2022.11.30.

3D tervek és innovatív Meva megoldások így épült a gödöllői templom szerkezete

Kúsztatott zsaluzás, digitális technológia, közel 30 méteres tornyok szerkezetének biztonságos építése – ez csak néhány műszaki megoldás azok közül, melyek a Gödöllői Szent Ágoston Templom szerkezetének kivitelezése során felmerültek, és amelyekre a Meva zsalurendszerei szolgáltatták a megoldást.

A Premontrei Rend megbízásából Gödöllőn épülő Szent Ágoston templom ünnepélyes alapkőletétele 2022. január 24-én történt. A generálkivitelező Fejér-B.Á.L. Zrt. a System Novum Innovatív Kft. szakembereit kérte fel a szerkezetépítési munkák elvégzésére. A szerkezetépítésért felelős projektvezető, Cserháti József, a számos kihívást tartogató feladat megvalósításához a MEVA szakértelmét hívta segítségül. A zsalugyártás egyik legnagyobb piaci képviselője háromdimenziós tervekkel és más egyedülálló műszaki megoldásokkal támogatta a kivitelező csapatot.

Jól jöttek a 3D zsalutervek

A feladat megvalósításában számos alkalommal nyúltak a modern digitalizációs technológiához. A digitális terveket Katus Richárd, a Meva zsalutechnológusa készítette REVIT 3D programmal, és olyan bonyolult, egyedi kivitelezési folyamatok is átláthatóvá váltak általa, mint például a közel 30 méteres északi és déli templomtornyok változó geometriája. Ugyanakkor nem ez volt az egyetlen munkafolyamat, ahol jól jöttek a 3D tervek. Sok esetben az állványok pontos elhelyezéséhez is ezt használták. A 3D tervezés előnye azonban nem csupán a pontosságban és a bonyolult geometriai formák lemodellezésében rejlik: további előnye, hogy a tervek gyorsan elkészíthetők, telefonon vagy tableten bármikor elérhetőek.

3D tervek és innovatív Meva megoldások így épült a gödöllői templom szerkezete

Dilatációs egységek különböző igények szerint kialakítva

A tervezett templomépület-együttest három dilatációs egységre bontották, a statikai-tűzvédelmi, kivitelezési és ütemezési igényeknek megfelelően.

A prelátusi bejárati előcsarnok, a plébánia és a Gyümölcsoltó Boldogasszony Kápolna szárnya alkotta az első ilyen egységet. A földszinten a közlekedőkből az oldalkápolna, a plébánia helyiségek és a vizesblokkok érhetők el. Az emeletre tanterem és vizesblokkok, a tetőtérbe pedig gépészeti helyiségek kerültek.

A második dilatációs rész maga a templom épülete. Alagsorában kolumbáriumot, raktárakat és egy altemplomot is kialakítanak. A földszinten épül a nagy belmagasságú, kereszt alaprajzú templomhajó tere, hátuljában az emeleti karzattal, mellette a két templomtorony, lépcsőházak és a további kiszolgáló épületrészek lesznek.

A templom kereszthajója képezi a harmadik dilatációs egységet, hozzá egy eldilatált keresztelőkápolna kerül majd.

Rendhagyó tornyok speciális zsaluzattal

A két tornyot, mint érdekességet mindenképpen megemlíteném – ezek geometriája ugyanis eltér az átlagtól. A húsz méteres magasságban lévő, 6 m magas, befele dőlő falak építése speciális műszaki megoldást igényelt. Ehhez egy oktogon alakú felépítmény épült a csúcsig, amelyhez hatékonyan tudtuk alkalmazni a MEVA 135 fokos fix sarkokelemeit.” -emelte ki Cserháti József. – „További érdekesség a főhajó és kereszthajó találkozásánál kialakuló keresztboltozat. Ennél a hagyományos építési módot választottuk: deszka zsaluzatból alakítjuk ki a hengerfelületek áthatását.

Meva zsaluk minden helyzethez

A szerkezet kivitelezésében a 3D terveken kívül innovatív Meva rendszereket is „bevetettek” a szakemberek. Kúsztatott zsaluzással alakították ki a templomtornyokat, amelyhez a MEVA KAB 190-es speciális robosztus munkaállványt használták. A KAB a magasépítés szinte minden helyzetéhez alkalmazható, nagy munkabiztonságot garantáló, gazdaságos védőállvány. Mivel kevés kiegészítővel biztonságos munkaállvány alakítható ki, nemcsak gyorsítja, de egyszerűsíti is a folyamatokat. Előnyeit ennél a projektnél is jól ki tudták használni.

A felmenő vasbeton szerkezetekhez a Mammut350 falzsaluzatot választotta a kivitelező. Az akár 100kN/m2 frissbetonnyomás-felvevő képességű, nagy teljesítményű és robusztus zsalu gyors betonozási időket garantál, köszönhetően nagy felületének és gyors összeszerelhetőségének, ami a hatalmas templomfalak esetében nem elhanyagolható szempont.

Az egyik legnagyobb kihívást mégis az oldalhajó, illetve főhajó pilléreit összekötő íves gerendák kivitelezése jelentette. Speciális megoldásra volt szükség, melyet a MEVA MEP állványzata szolgáltatta. Pontos elhelyezése pedig a már korábban említett 3D terv alapján mondhatni könnyű volt. A MEP csupán néhány támasszal rendelkezik, így néhány alapelemből stabil tartóállvány építhető fel, ráadásul jól alkalmazkodik bármilyen geometriához.

Bővebb információ Meva zsalurendszerekről

84 / 100
MEVA Zsalurendszerek Zrt.
1047 Budapest Labdarúgó u. 19.
+36 1 2722222