Betonszerkezetek gyors és vasalatoptimalizált kivitelezése szintetikus szálerősítéssel, több évtizedes tapasztalattal

2023.03.17.

Közel 40 évvel ezelőtt kezdődött el a betonszerkezetek megerősítésre szolgáló nagyteljesítményű műszálak kifejlesztése, majd alkalmazása, amikor is a gyártó, a svájci Contec Fiber jogelődje, szabadalmat kapott „cementkötésű építőelemek és burkolatok szálerősítésére” műszál erősítés alkalmazásával.

A feltalált és szabadalmaztatott műszálat eleinte csak a zsugorodási repedések csökkentésére használták, majd a technológiát az évek során egyre tovább fejlesztették, ami a ma elérhető szintetikus, nagyteljesítményű High Grade és Concrix szálakat eredményezte. Ezek a szálak képesek csökkenteni vagy akár teljesen helyettesíteni a hagyományos acélbetétet, acélszálat.

A High Grade fibrillált műszál műszaki előnyeit és páratlan minőségi jellemzőit a kiváló minőségű alapanyag megválasztásával, a precíz gyártási folyamattal és a hőkezeléssel érik el. A fibrillált szálfelület kulcsfontosságú a gyors, egyenletes eloszlás és megfelelő elkeveredés érdekében. A speciális felületi kialakításának köszönhetően, amely tökéletes lehorganyzódást biztosít a betonmátrixban, a Fibrofor High Grade szálat évtizedek óta sikeresen alkalmazzák ipari padlók és térbetonok megerősítésére világszerte.  

Betonszerkezetek gyors és vasalatoptimalizált kivitelezése szintetikus szálerősítéssel évtizedes tapasztalattal

A Concrix ES egy bikomponensű makrószál betonok szerkezeti megerősítéséhez. Markáns, durva felülete biztosítja a hatékony tapadást a betonban. A szálak kötegelésének köszönhetően garantált a gyors, háromdimenziós eloszlás a mátrixban a keverési folyamat során. A szál adagolása jellemzően 3-5 kg/m3 között mozog. Ez a száltípus főleg az előregyártás és a nagy terhelésű pályalemezek megerősítésére szolgál. 

Betonszerkezetek gyors és vasalatoptimalizált kivitelezése szintetikus szálerősítéssel évtizedes tapasztalattal

A legújabb száltípus, a Diamond monoszál abban egyedülálló, hogy kivételesen magas szálszáma ellenére is szép, esztétikus betonfelületet biztosít nagyterhelésű ipari padlók esetén. 

A szálerősítés révén a beton megnövekedett műszaki paraméterei statikai méretezésnél figyelembe vehetőek. Projektspecifikus statikai számítással kerül a betonlemez vastagsága, a száladagolás típusa és adagolása meghatározására. 

2022. Dunaharasztiban év egyik legnagyobb hazai beruházása a 100.000 m2 alapterületű EMAG logisztikai központ. Az ipari padló nagytáblás kivitelben készült el, jellemzően 24X24 méteres táblák kialakításával, 1 kg/m3 High Grade fibrillált műanyag szál erősítéssel.

69 / 100
Avers Fiber Kft.
2541 Lábatlan, Rákóczi u. 286