Csúcstechnológiával épült és működik a Meva új regionális logisztikai központja

2024.05.21.

Csúcstechnológiával épült és működik a Meva új regionális logisztikai központja

XXI. századi technológiával épült, és hasonló elvek mentén kezdte meg működését a MEVA Zsalurendszerek Zrt. Dunakeszin, zöldmezős beruházásban létrejött új magyarországi telephelye. Az üzem regionális logisztikai központként működve zsalukarbantartási, -javítási és -tisztítási szolgáltatásait nemcsak magyar, hanem nyugat-európai kivitelezők számára is kínálja majd.

Jelentős mérföldkő az építőiparban tapasztalható kereslet-visszaesés ellenére 2023-ban is 2,5 mrd Ft nettó árbevételt elérő, 30 éves magyarországi múlttal rendelkező MEVA Zsalurendszerek Zrt. életében a most elkészült zöldmezős beruházás. Ezzel ugyanis lehetővé vált, hogy a telephely regionális logisztikai központként, teljes kapacitását kihasználva akár nyugat-európai kivitelezések minőségi beszállítója legyen, azaz meginduljon az építőipari szolgáltatásexport. Az üzemben csúcstechnológia alkalmazásával végzik a zsalukarbantartást, -javítást és -tisztítást.

A mintegy nettó 3 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően a telephely mind a kialakítását, mind pedig üzemeltetését tekintve energiatakarékos és jövőbe mutató. „Akár a telephely tervezését és építését, akár annak működését nézzük, az minden elemében messzemenőkig megfelel a cég évtizedek óta követett filozófiájának. Ennek mentén alkotta meg évtizedekkel ezelőtt az azóta is piacvezetőként kínált, a számtalanszor újrahasznosítható, környezetbarát műanyag zsaluhéjat.” – mondta el Botta D. Mihály, a MEVA Zsalurendszerek Zrt. magyarországi vezérigazgatója. – „Ehhez a gondolkodásmódhoz illeszkedik a regionális szolgáltatási központként működő új telephely kialakításának minden részlete, amellyel célunk természetesen a sikeres üzleti tevékenység mellett ­, hogy a lehető legkevesebb energiafelhasználással, a lehető legkisebb ökológiai lábnyommal működve, a fenntarthatósági elveket messzemenőkig figyelembe véve mutassunk példát a magyar gazdaságban.”

Csupán néhány helyen van hasonlóan korszerű csiszolóberendezés a világon

A zsaluiparban egyedül a MEVA új központjában alkalmazzák azt a zsalutisztítási technológiát, amely Európában a legmodernebb számít. Az egyedi innováció része a teljes mértékben automatizált, emberi erőt nem igénylő mosóautomata, amelynek telepítése hamarosan kezdődik. A berendezések energiaellátásának biztosítását a 3×1000 Amper áramerősség kiszolgálására alkalmas transzformátorállomás biztosítja majd. A mosócsarnok kialakításakor már a tervezésnél szempont volt a mosáskor keletkező víz tisztításának és újrahasznosításának biztonságos megoldása.

A másik jelentős újdonság a MEVA keretes zsalurendszereinél alkalmazott műanyag kompozit zsalutábla polírozására alkalmas, teljesen automata csiszolóberendezés, amelyből szintén csak néhány példány működik a világon. A zsalutisztítási technológia számtalan részletében fejlődött a korábbi telephely lehetőségeihez képest: a zsalutáblák felületének javítása egy 40 m hosszú görgősoron történik, amelynek fő egysége az 1350 bar-os nagynyomású mosó, ami sokkal hatékonyabban távolít el minden ráégett betonréteget a zsaluzatokról.

Fenntarthatóság a telehelyfejlesztés során és a működéskor

A 25.000 m2 területen felépült új cégközpont 3000 m2-es területű csarnokában kaptak helyet az irodák és egy 400 m2, oktatásokra is alkalmas bemutatócsarnok, a lakatosüzem, a kisalkatrész raktár és az 1400 m2-es mosócsarnok. A kiszolgálás rugalmasságát a 18.000 m2-es térkövezett tárolótér segíti.

Az épület kialakítását is a fenntarthatósági elvek hatották át. Az irodák mennyezethűtéssel és -fűtéssel, valamint padlófűtéssel rendelkeznek. Különlegesen ritkán alkalmazott megoldás, hogy padlófűtést telepítettek a csarnokterekbe is. Az épület hűtési-fűtési energiáját talajszondák és víz-víz hőszivattyú rendszerek biztosítják. Az épületbe a legkorszerűbb LED világítóberendezéseket és energia-visszanyerős levegőkeringtető rendszereket építették be az elektromos energia felhasználásának minimalizálása érdekében.

A tárolóterület kialakításánál szempont volt a tehergépjárművek optimális útvezetése körforgalom, ún. egyirányú rendszerben. A károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében a belső égésű homlokvillás targoncák elektromos targoncára történő cseréje is hamarosan megtörténik. Az ehhez szükséges energia- felhasználás kézben tartását segíti majd a közeljövőben a teljes tetőfelület napelemekkel történő fedése, ennek során jelentős teljesítményű energiatárolókat is beépítenek.

Kapacitásbővítéssel és oktatással várják a szerkezetépítőket

A vállalat régi terve valósult meg azzal, hogy a cég innentől a népszerű továbbképzéseit saját telehelyén tarhatja, ahol a legkorszerűbb zsaluk alkalmazását, és a látszóbeton felületeknél egyre gyakrabban alkalmazott műanyag zsaluhéj hegesztési és polírozási fogásait is bemutatják. A telephely fontos része lesz ugyanis a berendezés alatt álló 400 m2-es bemutatócsarnok, amelynek része a korszerű oktatóterem. Ide várják ezentúl az oktatási intézmények tanulóit, illetve a szerkezetépítő cégek munkatársait.

Csúcstechnológiával épült és működik a Meva új regionális logisztikai központja

Összességében a beruházásnak köszönhetően jelentősen nőtt a tisztítási és javítási kapacitás, amely jelenleg műszakonként már most eléri a 350 m2-t. A próbaüzemet követően a szerkezetépítő cégek körében egyre népszerűbb szolgáltatás egyidőben még többek számára válik elérhetővé.

„Annak érdekében, hogy a saját bérleti parkunk és az ügyfelek saját zsalueszközeinek vonatkozásában még gyorsabban vállalhassuk a javításokat, a lakatos csarnokban egy, a legkorszerűbb elvárásoknak megfelelő kombinált (acél/alu) részecske-elszívórendszer mellett 4 db híddaru és összesen 6, célszerszámokkal felszerelt lakatosállás várja a megrendelőket.” – mondta a vezérigazgató.

82 / 100
MEVA Zsalurendszerek Zrt.
1047 Budapest Labdarúgó u. 19.
+36 1 2722222