Hasznos építmény szép domborulatokkal

2024.03.04.

Meva_Mannheim_alagut-Hasznos-epitmeny-szep-domborulatokka

A 4 méter széles kerékpárút és a 2,5 méter széles gyalogút felett ível át Mannheimben az „Am Aubuckel” elnevezésű alagút, amely 40 méter hosszú, egyedi és formabontó szerkezetével nem csupán szép, de a környékbeliek számára kifejezetten hasznos is. Persze zsaluzása sem volt hétköznapi, Meva zsalurendszereivel készült.

A műtárgy különböző domborulatainak kialakításához használt elemek közül csaknem mindegyik egyedi darabokból állt, amelyek előkészítése alapos munkát igényelt a Meva szakembereitől. De hogyan kezdődött ez a történet?

A 2023 őszén megrendezett BUGA 23 mannheimi szövetségi kertészeti kiállítás fontos esemény volt, és nem csupán a környékbeliek számára. A 300.000 lakosú város virágkiállításának szervezői mintegy 2 millió vendéget regisztráltak, ami kiemelkedő eredménynek számít. Ám a szervezők számoltak a jelentős számú látogató érkezésével, így az eseménynek már az előkészítése is átfogó munkálatokat igényelt. Ennek során készült el a mára a város „tüdejét” jelentő zöldövezet, amely a kiállítás után is megmaradt.

Az átfogó projektnek volt a része a Mannheimet, Baden-Württemberg második legnagyobb városát, és a tőle 50 km-re fekvő Darmstadtot összekötő kerékpáros gyorsút. Ennek egyik látványos része az egyedülálló kivitelezésű alagút. A kiállítás idején naponta mintegy 2.900 ember számára biztosított kényelmes és biztonságos átkelési lehetőséget egy forgalmas autóút alatt a BUGA területére.

Az építészetileg is igényes mannheimi kerékpáros alagút megépítéséhez a MEVA egyedi és típuselemekből álló, kombinált zsaluzatot modellezett és tervezett a beruházó számára.

Meva_Mannheim_alagut-Hasznos-epitmeny-szep-domborulatokka

Meva_Mannheim_alagut-Hasznos-epitmeny-szep-domborulatokka

Szokatlan látvány, de az előkészítő munka a szokott módon precíz

Igazán rendhagyó a homorú alagútboltozat, és annak két különböző, trombita- illetve békaszáj alakú bejárata, amely nagy körültekintést igényelt, és izgalmas feladatot adott a MEVA egyedi zsalutervező részlegének.

Az alagút különböző domborulatainak kialakításához használt elemek közül csaknem mindegyik egyedi darabokból állt. A kivitelezést a komplexen kidolgozott tervek segítették, amelynek része volt a nagy teherbírású állvány-tartószerkezet méretezett terve is. Ahol erre mód volt, a gazdaságosságot szem előtt tartva, a MEVA mérnökei az egyedi zsalukat a Mammut 350 keretes falzsaluzattal kombinálták. Az egyedi zsaluelemeket főként a jól látható területeken, főleg az alagút belsejében használták. Az oldalsó és felső területeken kontrazsaluzatként a Mammut 350-es itt is bevált. A teher átvitelére, a falvéglezárások megtámasztására a MEVA SK 150 egyoldali támasztókonzolokat használták.

A zsalutervezés során a MEVA szakemberei folyamatosan finomították, modellezték és sakktáblaszerűen felosztották az építendő műtárgy háromdimenziós tervét. Ennek eredménye lett az a mintegy 30 teherautónyi zsaluelem, amelyet könnyen szállítható formában, maximum 2,5 méter széles és túlnyomórészt 3,50–5 méter hosszú elemekként állítottak össze.

Meva_Mannheim_alagut-Hasznos-epitmeny-szep-domborulatokka

Új SF Flex zsaluhéjak a gyakorlatban

Az egyedi zsaluelemek fa tartószerkezeti vázát SF Flex műanyag zsaluhéjjal borították, amely kitűnően alkalmas a rendkívül kis hajlítási sugarak kialakításához, és az egyedi zsalukhoz. A műanyag zsaluhéjak jól ismert előnye, hogy nem érzékenyek a nedvességre: nem szívják magukba a vizet, nem duzzadnak meg és nem zsugorodnak. Utóbbi azért is volt ezúttal fontos, mert a zsaluzat építésének megkezdésétől a vasalási munkákon át a teljes boltozat betonozásáig több hét telt el, azaz a zsaluzat hetekig volt kitéve az időjárásnak. De ez egyáltalán nem volt hatással a végeredményre: így is kiváló minőségű betonfelületek készültek, ami fa zsaluhéjakkal nem lett volna lehetséges.

Meva_Mannheim_alagut-Hasznos-epitmeny-szep-domborulatokka

A MEVA a legapróbb részletekig megtervezte a zsaluzási folyamatot és az ezzel járó logisztikai előkészületeket is. A betonozás egy ütemben történt, az alagút közepéről, annak kontúrja mentén indulva kifelé és oldalra haladva. A felek együttműködésére jellemzően a műtárgy kivitelezése során az optimális vibrációs, tömörítési technológia érdekében is szakértő tanácsokkal látták el a kivitelezőt a Meva szakemberei.

Az alagutat a kerékpárosok és a járókelők a BUGA megnyitóján vehették birtokukba.

Projektadatok

„Am Aubuckel” kerékpáros alagút, Mannheim, Németország
Meva zsalurendszerek: Egyedi zsalu megoldások – Mammut 350-es falzsalzat- SK150 támasztókonzolok

81 / 100
MEVA Zsalurendszerek Zrt.
1047 Budapest Labdarúgó u. 19.
+36 1 2722222