Megnövelt pince belmagasság Oslo történelmi negyedében

2024.03.25.

Megnövelt pince belmagasság Oslo történelmi negyedében

A norvég főváros, Oslo óvárosi negyedének közepén, Torggatában, egy épület alagsori belmagasságának 1,8 m-ről 3,7 m-re történő megnövelése volt a nem hétköznapi feladat. A MEVA Alufix zsaluja könnyű súlya és más előnyös tulajdonságai miatt itt is igazán hasznosnak bizonyult.

Mélyre kellett ásni, daru használata sem volt lehetséges, a statikai kérdésekről és a környező talajvízszintről már nem is beszélve. Mindez nem kis kihívást jelentett a felújítással megbízott MA Entreprenor cég számára. A MA Totalbygg csoport, amelyhez a MA Entreprenor is tartozik, műemlék lakóépületek kulcsrakész felújítására és átalakítására szakosodott, ám a gyakorlott szakértő cég munkái között a Torggata 18 lakóház teljes felújítása és bővítése kifejezetten rendhagyónak számított.

Zsaluzás a pincében

Az épületben alapvetően három emeletet üzletek, két emeletet lakások foglaltak el. A műszaki helyiségek a tetőtérben kaptak helyet. Ezek átalakításán túl a valódi kihívást a pinceszint kibővítése, azaz a pince belmagasságának növelése jelentette. Az épület modernizálása és felújítása során az alagsort és a fölötte lévő két emeletet teljesen lebontották, miközben a további emeleteket meghagyták.

Az MA Entreprenor részéről a munkát irányító Kristian Lading szerint egy pince átalakítása általában komoly odafigyelést igényel. Jelen esetben mélyre kellett leásni, hogy a belmagasságot meg lehessen emelni. A fáradságos és nagy körültekintést igénylő munkához használt kis kotrógépek az átmenetileg megépített rámpán haladva ástak egyre mélyebbre. Mindeközben az épület stabilitásának biztosítására először 18 méter mélységig acélmag oszlopokat fúrtak le. A magas talajvízszint miatt az alagsort egy új, vízzáró beton szerkezettel kellett kialakítani.

Nem meglepő, hogy daru használatára csak korlátozott lehetőségek voltak, ahogy ez gyakran előfordul felújításai munkák, vagy éppen pinceszinti feladat esetén.

A pincefalak betonozásakor a szükséges zsalutáblák mozgatása sem volt egyszerű, a zsaluzás során ugyanis egyoldali zsalumegtámasztásra volt csak lehetőség.

A megoldás azonban jobban működött a vártnál: ezt pedig az MEVA könnyű falzsaluja, az AluFix eredményezte, amelyet a MEVA partnere, a MAXBO Teknikk szállított. A szakértő cég utasításai szerint a daru nélkül is mozgatható elemeket úgy építették össze, mint a Legót. Ennek előfeltétele az volt, hogy a zsaluelemek 25 és 90 cm között hat szélességben állnak rendelkezésre, és magasságuk 135 cm és 350 cm között igény szerint választható.

Annak érdekében, hogy a betonnyomást biztonságosan fel lehessen venni az egyoldali zsaluzaton keresztül, a Torgattánál MEVA STB 300 támasztóbakokat állítottak fel. Súlyuk és méretük alapján ezeket valójában nem ilyen nehezen hozzáférhető helyeken végzett munkára tervezték, de négy emberrel és némi kotrógépes segítséggel a 170 kilós támasztó bakok a helyükre kerültek.

A gyorsaság mindenkinek jár!

Az AluFix pár év alatt a kezdeti hiányt pótló eszközből egy mindenki számára sokoldalúan használható zsaluzattá nőtte ki magát. Norvégiában is egyre több építőipari vállalat használja a rendszert, főleg annak rugalmassága miatt, falak, sávalapok, vagy éppen födémek építése során. „Az elején 50–100 darab AluFix elemünk volt, ma már pedig csaknem 1.000” – mondta Pal Kjustad, a zsaluk és tartozékok bérbeadásával és értékesítésével foglalkozó MAXBO Teknikk területi vezetője.

Az Alufix teljes felületén 50 kN/m2 frissbetonnyomás-felvevő képességgel rendelkezik. A könnyű alumínium keretprofilok az alapfelszereltséghez tartozó műanyag zsaluhéjjal szereltek, amelyek könnyen tisztíthatók és javíthatók. Egyre inkább a köztudatba épül a tény, amely egyben jelentős előny is, hogy a MEVA innovatív műanyag zsaluhéja több mint 1500 alkalommal használható, ellentétben a gyakran cserére szoruló fa zsaluhéjakkal. A két cég vezetője egyetértett abban, hogy az AluFix rendszer előnyeivel – darufüggetlenségével, könnyű szerelhetőségével és gazdaságosságával – maximálisan támogatta a Torggata 18 rendhagyó projekt hatékony megvalósítását.

Projektadatok

A Torggata18 lakóépület felújítása/bővítése, Oslo (Norvégia)
Kivitelező: MA Entreprenor, a MA Totalbygg csoport tagja, Oslo
Zsalutervezés és tanácsadás: MAXBO Teknikk, Sandvika (Norvégia)

78 / 100
MEVA Zsalurendszerek Zrt.
1047 Budapest Labdarúgó u. 19.
+36 1 2722222