MevaDec födémzsalu kórházbővítésnél és lakópark építésén

2023.06.08.

MevaDec födémzsalu

Két példán mutatjuk be, hogy Európa nagyvárosaiban zajló kivitelezéseken hogyan szolgálja a gyorsaságot és a hatékonyságot a gazdaságos MevaDec födémzsalurendszer.

Forgalmas városrészekben, nagyvárosok helyhiányos központjaiban zajló építkezéseken kevés hely jut az építőanyagok tárolására. Erre megoldást jelenthet többek között az optimális logisztika, az alacsony anyagszükséglet vagy éppen a szűk határidőknek megfelelő gyors kivitelezés.

Bécs, Leopoldstadt városrész, Handelskai 214A lakópark

A téglalap alakú épületek a keskeny, 450 méter hosszú telken gyöngysorhoz hasonlóan sorakoznak. Emeletről-emeletre haladva a lehető legkevesebb anyagot használta az egyszerre dolgozó hat daru, az épületenként két parkolószint és a földszint plusz hat-tíz emeletes épületsoron, amely 2022 közepére, a kitűzött határidőre készült el.

MevaDec_handeslskai_Becs_epitkezes_800
Bécs, Leopoldstadt városrész, Handelskai 214A lakópark

Tournai, Belgium

A 70.000 lakosú város központjához közel, frekventált területen épülő modern kórházkomplexum 708 fekvőbeteg ággyal, 140 ágyas nappali kórházzal és a mélygarázsban 1.000 parkolóhellyel jól megközelíthető helyre vonja össze az orvosi szolgáltatásokat. A Centre Hospitalier de Wallonie picarde (CHwapi) bővítése tíz emeleten zajlott. A összesen mintegy 155.000 m²-nyi födém a MevaDec ejtőfejes födém-, illetve MEP és MT 60-as alátámasztórendszerrel készült.

MevaDec_tournai_belga_korhaz-dron-800
Centre Hospitalier de Wallonie picarde, Tournai, Belgium

A kihívások különbözőek voltak: a lakóparknál a kevés hely, a kórháznál a szoros határidő és a bonyolult logisztika volt a megoldandó feladat. Mindkét projektnél a MevaDec födémrendszert használták: az első beruházásnál a generálkivitelező komolyabb készletbővítést hajtott végre, a második esetén a rugalmas bérleti konstrukció kínálta lehetőségek jelentették a megoldást.

A hatékonyság saját vagy bérelt zsaluparkkal is lehetséges

A komoly referenciákkal rendelkező, bécsi GERSTL építőipari vállalat 1.800 m² MevaDec födémzsalut vásárolt az 54, azonos kialakítású, egyenként 490 m² alapterületű emelet – összesen több mint 26.000 m² födémjének és két 7.000 m²-es parkolószintjének megvalósításához.

MevaDec_handeslskai_Becs_fodem fentrol 800

Hamar kiderült, hogy a saját falzsaluit, födémkészletét és munkaállványait használó cég döntése a zsalukészletek bővítéséről helyes volt. A döntésben az egyik fontos érv volt, hogy a MevaDec esetén – a hasonló eszközökhöz képest – kevesebb a kivitelezéshez használt anyagok mennyisége. Mindeközben fából készült zsaluhéjak árának jelentős megemelkedése miatt a tranzakció hamarosan gazdaságilag is kifizetődővé vált: a MevaDec táblákban alapfelszerelésként beépített műanyag zsaluhéj kifejezetten jó üzletnek bizonyult. A hosszú élettartamú, javítható, könnyen tisztítható, szegelhető és stabilan alaktartó műanyag zsaluhéj felülete több mint 1.000 felhasználás után is kiváló betonminőséget biztosít.

A belga kórházbővítési projekthez a kivitelező 24 hónapra bérelt 13.200 m² MevaDec elemet. A megállapodás a bérlés és a logisztika költségei mellett az összes szolgáltatásra vonatkozott. Ennek köszönhetőn a projekt költségei jól kalkulálhatók maradtak.

MevaDec

MevaDec: a gyors és rugalmas zsaluzás kulcsa

Mindkét projekt esetén előnyt jelentett az ejtőfej-tartós-elem (FTE) módszerrel a gyors kizsaluzás lehetősége, amihez mindössze három alkatrészre – elemekre, főtartókra és ejtőfejes támaszokra – volt szükség. Néhány kalapácsütéssel az elemek és a főtartók lesüllyeszthetők, kizsaluzhatók és máris újra felhasználhatók, míg a támaszok segédalátámasztásként helyben maradnak mindaddig, amíg a beton teljesen meg nem szilárdult. Így kevés ráfordítással jelentős időt lehet megtakarítani.

A Meva zsalukat használó szakemberek rendszerint előnyként említik, hogy a 7 éves garanciával kínált innovatív zsalurendszer használata során csak annyi támaszt kell beépíteni és készleten tartani, amennyire feltétlenül szükség van. Ezzel csökkenthető a szükséges anyag- és munkamennyiség, de a zsaluszerkezet alatt nagy mozgásteret is biztosít.

A MevaDec raszterfüggetlen, a tartók iránya szabadon választható, így kevesebb kiegyenlítést igényel. Az elemek a főtartókban tetszőleges helyre tolhatóak, akár az ejtőfejeken túl is, aminek következtében bármilyen épületgeometria rugalmasan lekövethető.

További információ a Meva termékeiről

Adatok & tények

Handelskai 214A lakópark, Bécs (Ausztria)

 • Építtető: WIGEBA – Wiener Gemeindewohnungs-Baugesellschaft mbH
 • Generálkivitelező: GERSTL BAU GmbH & Co. KG, Bécs
 • MEVA rendszerek: MevaDec födémzsaluzat

Kórházbővítés, Tournai (Belgium)

 • Generálkivitelező: Société Momentanée Galère, CIT Blaton, Dherte, Tradeco
 • MEVA rendszerek:
  • MevaDec födémzsaluzat
  • Tartóállvány-tornyok MEP és MT 60
  • Mammut XT falzsalu
78 / 100
MEVA Zsalurendszerek Zrt.
1047 Budapest Labdarúgó u. 19.
+36 1 2722222