Műemlékfelújítás és különleges támfal: Meva zsaluk speciális bevetésen

2023.09.22.

Meva_zsalu_

Főfalakig visszabontott műemléki védelem alatt álló ház Bécs központjában, különleges támfal Stuttgartban – ilyen helyeken is szükség lehet az építés hatékonyságát, és sokszor annak biztonságát garantáló modern zsalueszközökre.

Számos műemlékekkel teli nagyvárosban jól jöhetnek az ehhez hasonló műszaki megoldások Magyarországon is.

Megtámasztott pengefalak

A főfalakig visszabontott műemléki védettség alatt álló ház meghagyott tégla homlokzati falainak, ún. pengefalainak megtámasztása a felújítási folyamat kétségkívül igen izgalmas része. Többek között ez volt a feladat Bécs központjában is, ahol a Schubrig GmbH egy régi épület teljes rekonstrukciójával modern lakásokat alakított ki. A történelmi homlokzat megőrzéséhez elengedhetetlenül szükséges volt egy biztonságos megtámasztást adó megoldásra, amihez a beruházó a Meva Triplex moduláris támasztórendszerét találta a legalkalmasabbnak.

A homlokzat mögött meredtek a magasba a négy, egyenként 3 m magas emelet födémjei és falai. A területet úgy kellett előkészíteni és a munkát végig lebonyolítani, hogy az új, modern lakások kialakítása közben a bécsi Bischof-Faber-Platz történelmi utcaképe változatlan maradjon, és a környéken lakók, közlekedők a munkákból a legkevesebbet érzékeljék. Természetesen a Triplex támaszok megbízhatóan és helytakarékosan tartották a külső falakat a folyamat során.

A Triplex moduláris támasztórendszert döntően magas falzsaluk felállítására használják, egyoldali felhasználásoknál pedig az STB-támasztóbakokkal együtt alkalmazzák. A Triplex erősségei közé tartoznak a járófelületek, a konzolosan kinyúló födémek és lebegő balkonok alátámasztása, valamint függőleges és – mint ebben az esetben is  – a vízszintes támasztás is.

A bécsi műemlék épület külső falai közé általában 5, de néhány helyen több mint 10 m hosszú Triplex támaszok kerültek. Ezeket a kivitelezők a könnyen kezelhető 50, 100, 200 és 300 cm hosszú alapelemekből, közdarabokból gyorsan szerelték össze. A kívánt hossz beállítását a fejelemben lévő jobb- és balmenetes orsók forgatásával, fokozatmentesen végezték. A merevítőhevederekhez rögzített filigrán, de robusztus támaszok biztosították a falazatot, mégis elég hely maradt a téglafal mögötti tér kiépítéséhez.

Meva_zsalu

Meva_zsalu

Adatok & tények

Projekt: Műemléki lakóépület felújítása (Bécs)
Kivitelező: Schubrig GmbH, Krems (A)
Felhasznált Meva rendszer: Triplex oldaltámasz

Pikkelybordázatú szögtámfal Stuttgartban

Természetesen nem csak műemléki felújításon vagy szűkös belvárosokban lehet szükség speciális zsalumegoldásokra, esetleg nagyméretű falak stabil, egyoldali megtámasztására. Ilyen feladat volt a stuttgarti U6-os villamosvonal meghosszabbítása is. Az új szakasz jelentősége, hogy az utasok a város északnyugati részéből átszállás nélkül juthatnak el a város déli részén található repülőtérre. A beruházás egyik legnagyobb kihívásokat jelentő és komplex része a függőleges pikkelybordázatú, nem mindennapi méretű és kialakítású szögtámfal felépítése volt. A falszerkezethez, amelynek fejvége a repülőtér és a vásárterület között található, a Meva szakértői csapata egyedi 3D-konstrukciót fejlesztett ki. A bonyolult feladat kivitelezéséhez a Meva rendszerzsaluzatai közül a támfalak megtámasztásához használt Triplex moduláris rendszernek is komoly szerep jutott.

Meva_zsalu

Meva_zsalu

Meva_zsalu

75 / 100
MEVA Zsalurendszerek Zrt.
1047 Budapest Labdarúgó u. 19.
+36 1 2722222