Szárazépítés vizes helyiségekben Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezekkel

2023.09.20.

Szárazépítés
Austrotherm Uniplatte építőlemez

Egyre kevésbé szeretünk falazni. Ahogy a pincefalak szigetelésvédő falát is ma már inkább műanyag szivárgólemezzel és hőszigetelő táblákkal helyettesítjük, úgy a lakásban is teret nyert a szárazépítés.

Eleinte a „száraz” jelzőt nem csak arra érthettük, hogy habarcs nélkül, szerelt technológiával alakítjuk ki a válaszfalakat, de arra is, hogy nedves helyiségekben a gipszkarton nem volt alkalmazható. Majd az impregnált, zöld gipszkartonokkal már a fürdőszobában is használhattuk ezeket a megoldásokat, de a szokásosnál nagyobb páraterhelés (tartós, 100% relatív légnedvesség) esetén még mindig más megoldást kellett keresnünk.

Olyan anyagra volt szükségünk, ami egyáltalán nem érzékeny a nedvességre, és kellően nagy méretű táblákban is gyártható, továbbá ebben a méretben is stabil, sérülésre nem hajlamos, ugyanakkor jól feldolgozható, a szokásos szerszámokkal alakítható. Az Austrotherm UNIPLATTE® építőlemezek kiválóan teljesítik ezeket az elvárásokat, sőt, még többet is.

A kétoldalt üvegháló erősítésű ragasztótapasszal bevont táblák 4 mm-től 120 mm-es vastagságig állnak rendelkezésre, melyek közül a célnak megfelelő változatot kell mindig kiválasztani.

  • A 4 mm és 20 mm közötti vastagságú termékek elsősorban csempe- és lapburkolatok vékonyágyas fektetésének aljzatai, ezen belül a gipszkarton lemezek járatos, 12,5 mm-es vastagságával megegyező elemek lehetővé teszik az anyagváltást úgy, hogy a sík tartása ne okozzon gondot.
  • A vastagabb táblákat falak és padlók burkolására alkalmazzák nedves helyiségekben, szükség esetén vízszigeteléssel kiegészítve, de ideálisak beépített bútorok és egyéb szerkezetek, belsőépítészeti dekorációs elemek kialakításához is.
  • Kihasználva az XPS lemezek jó hőszigetelő képességét – szemben a gipszkartonnal – a vastagabb lemezek akár hőszigetelési funkciót is el tudnak látni.

A táblák kézifűrész vagy tapétázókés segítségével gyorsan és egyszerűen vághatók. Az íves formákat dekopírfűrésszel vágják ki a kívánt alakra.

Uniplatte építőlemez kivitelezés

Az Austrotherm UNIPLATTE® építőlemez rózsaszínű XPS anyag, melyet mindkét oldalon ragasztótapaszba ágyazott alkáliálló üvegszövettel erősítettek meg. Alkalmazható csempe és természetes kőburkolatok vékonyágyas fektetéséhez, hőszigetelésre, vagy belsőépítészeti megoldásokhoz, egyszerű bútorok és dekorációs elemek készítésére. Az Austrotherm UNIPLATTE® egyszerű megmunkálhatóságának köszönhetően rendkívül sokrétűen alkalmazható belső terek, beltéri elemek kialakítására. Egyszerű, gyors és tiszta kivitelezést tesz lehetővé, az építtetők legkülönfélébb kívánságai is könnyen megvalósíthatók vele. Az Austrotherm UNIPLATTE® új építéshez és felújításhoz egyaránt használható.

Alkalmazási lehetőségek

  • Fal- és padlófelületek burkolására száraz és nedves helyiségekben, felújításkor és új építésnél
  • Új belsőépítészeti elemek építéséhez, például beépített mosdók, polcok, lépcsők, víztartályok, tálcák, íves burkolatok stb.
  • Fürdőkádak burkolása vagy mosdóállványok is könnyen kialakíthatók a lemezekkel
  • Válaszfalak építéséhez, például zuhanyzókban, mosdókban stb.
  • Gépészeti vezetékek eltakarásához
  • Szükség szerint vízszigeteléssel együtt alkalmazható
  • Kültéri alkalmazásra is (pl. erkély elválasztó fal)
70 / 100
Austrotherm Kft.
9028 Győr, Fehérvári u. 75.
+36 96 515 114