Válságálló ipari csarnokok: mi a titkuk?

2021.12.10.

Swedsteel_csarnok

A minőség és az innováció segíti a magyar cégek fennmaradását az alapanyagárak drasztikus növekedése idején is. Két olyan hazai, az építőiparban tevékenykedő és a könnyűszerkezetes acélcsarnokokat gyártó, Swedsteel szakkivitelező vállalatot néztünk meg közelebbről, amelyek úrrá tudtak lenni a 2020-as és a 2021-es év nehézségein.

Stabil Kft.

Az 1994-ben alapított, dombóvári székhelyű Stabil Kft., a Swedsteel egyik kiemelt szakkivitelezője, több évtizedes tapasztalattal rendelkezik építőipari generálkivitelezésben és acélszerkezet-gyártásban. A Tolna megyei vállalat elsősorban az üzemek, raktárak és nagyobb gyárak specialistája, melyek megvalósítása során az acélszerkezetek biztosításán kívül teljes generálkivitelezést is végez. A 2021-es év eleje óta tartó építőipari áremelkedés és alapanyaghiány ellenére a tervezett ütemben haladtak a munkákkal, a szakemberek idén 5 jelentős ipari beruházást valósítottak meg az acélipari termékeket, csarnokrendszereket gyártó és forgalmazó Swedsteel-Metecno Kft.-vel együttműködésben, akik az építőipari nyersanyaghiány és áremelkedés során is stabil hátteret biztosítottak a közös projektekhez.

csarnok

A Stabil Kft. fő profilja a könnyűszerkezetes ipari és agrár létesítmények, csarnokok, illetve építészeti acélszerkezetek gyártása, valamint összeszerelése. A vállalat ügyvezetője Papp Zoltán, aki korábban a Rutin Kft. vezetőjeként olyan projektek megvalósításáért felelt, mint a müncheni Allianz Aréna vagy a Budapest Aréna. A szakember szerint a világjárvány nem befolyásolta a társaság tevékenységét és idei üzleti tervét, az év elején induló nagymértékű alapanyag-áremelkedés hatásait azonban megérezték, mert azok több megrendelőt a beruházások megfontolására és átütemezésére késztettek. Ennek ellenére a kisebb nagyságrendű munkákon kívül két kiemelt projektet is megvalósítottak az idén, egy jelentős beruházás pedig folyamatban van.

Stabil_csarnok

Jelenleg az ipari hőcserélők gyártásával, fejlesztésével és értékesítésével foglalkozó Cabero Cégcsoport részére építenek generálkivitelezőként egy 3.000 négyzetméteres gyártó- és megmunkáló csarnokot. A 750 millió forint értékű beruházást a Swedsteellel szoros partneri viszonyban valósítják meg, aki a gyártó-beszállítója a projektnek. A készülő beruházás előtt a Swedsteellel közös projektben, szakkivitelezőként, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megrendelésére adtak át egy veszélyesanyag- és egy gépjárműtároló csarnokot. Az 1100 négyzetméteres és 750 négyzetméteres létesítmények melegen hengerelt szelvényekből készültek, tűzihorganyzott, illetve festett felületvédelemmel ellátott vázszerkezetet kaptak, 45-ös trapézlemez tetőburkolattal. A veszélyesanyag-tároló homlokzata a robbanásvédelmi előírásokhoz igazodva speciális, egyedi horganyzott acél lamellákból készült, melyekhez a komponenseket szintén a Swedsteel biztosította a 4 hónapig tartó projekt során.

csarnok

Az év elején egy 1300 négyzetméteres karosszériajavító csarnokot építettek Pécsen az Autocity márkakereskedés és szerviz megbízásából, ahol a rácstartós acélszerkezetű lapostetős csarnoképületet 150 milliméter profilmagasságú teherhordó trapézlemezre készített, hőszigetelt lágyfedéses födém fedi, az oldalfalakon 100 milliméter vastag poliuretán mag hőszigetelésű szendvicspanel burkolattal. A projekt mindössze 6 hónap alatt valósult meg.

csarnok

„A sikeres csarnokberuházás legelső és legfontosabb lépése, hogy tapasztalt és megbízható tervezőt találjon a beruházó” – mondta Papp Zoltán. „Kulcsfontosságú még a megfelelő gyakorlattal rendelkező kivitelező és beszállító felkutatása is. A tervező, a kivitelező és a gyártó együttműködése végeredményben a megrendelőt szolgálja. Ennek köszönhetően gördülékenyebb a kommunikáció, minimális az anyagszükséglet, valamint a csarnokok építése gazdaságossági, műszaki, biztonsági és egyéb szempontok mentén is optimalizálható” – emelte ki. A vállalat vezetője szerint az is fontos, hogy a standard vasbeton struktúrák helyett korszerűbb és gazdaságosabb, illetve ahol csak lehet, személyre szabott megoldásokban gondolkodjanak a szakemberek. Ehhez a termékismeret és a piaci kínálat alaposabb feltérképezése szükséges, ám hosszú távon a befektető és a kivitelező érdekeit egyaránt ez szolgálja a legjobban. A Swedsteel közreműködése ebből a szempontból nagy előnyt jelent, hiszen az acélrendszereket óriási műszaki támogatással tudja kínálni a cég, ami a szakmában egyedinek számít – fogalmazott.

N-ferrum Kft.

A tervezéstől a kulcsrakész acélszerkezetes üzemcsarnokok átadásáig viszi végig ügyfelei beruházásait a nagykanizsai székhelyű N-ferrum Kft. A Zala megyei cég dolgozói létszáma alapján kisvállalkozásnak számít, mégis több sikeres nagy projektet valósítottak már meg. A Swedsteel-Metecno kiemelt szakkivitelező partnereként tudatos vállalkozói szemléletre, folyamatos termékinnovációra és szigorú üzleti tervezésre alapozva terjeszkednek a piacon. 2022-re már közel 1 milliárd forintnyi megrendeléssel számolnak.

A vállalat története az 1960-as évek végére nyúlik vissza: a cégvezető Nemes János édesapja ebben az időben kezdett vasbetonszerelőként dolgozni először alkalmazottként, majd a 2000-es évek elejétől egyéni vállalkozóként. Az N-ferrum Kft.-t apa és fia együtt alapította 2006-ban. A betonacél szerelői profilt először forgalmazással bővítették, majd a 2008-as gazdasági világválságot követően a szerkezetépítés piacára is beléptek.

Nferrum_csarnok

Az N-ferrum üzleti stratégiájának egyik alapja, hogy a Swedsteel minőségi stratégiai gyártó partnerrel szorosan együttműködve dolgozik azon, hogy kimagasló minőségű szakmai mérnöki tudást és szolgáltatást nyújtson a beruházóknak. Ebben fontos stratégiai befektetési döntés volt az, hogy a vállalat a gépészetet és a villamossági szerelést leszámítva a munka minden fázisában saját erőforrásaira támaszkodik. A jelenleg 33 fős cég így házon belül rendelkezik eszközparkkal és munkaerővel, beleértve a földmunkagépeket is. Ezáltal a hatékony munkavégzésen kívül versenyképesebb árakat tudnak kínálni, mert nincsenek kitéve a bérelt eszközök használatának és az alvállalkozókkal való közös munka kockázatainak. A versenyképes árazást az is segíti, hogy minden egyes projektjüket kiértékelik és az eredménynek megfelelően finomhangolják a stratégiát.

Nferrum_csarnok

Az elmúlt másfél év eseményeit is sikeresen kezelte a vállalat. A koronavírus járványhoz kapcsolódó leállásokat a munkaerő megtartása és a volumen rövid távú csökkentése mellett számottevő veszteség nélkül vészelték át.  Az alapanyagárak drasztikus emelkedése pedig azért nem érintette őket, mert tavasszal nagy készleteket halmoztak fel az acélszerkezetekhez, a munkáikat pedig folyamatosan a piaci körülményekhez alkalmazkodva optimalizálták.

Nferrum_csarnok

A Swedsteel-lel 2017 óta ápolnak szoros partneri viszonyt: immár 4 éve kizárólag a biatorbágyi cég termékeivel dolgoznak, a cégvezető abban látta a stabil hosszú távú fejlődést, hogy egy minőségi, biztos partnerrel dolgozik, akivel azonos értékrendet képviselnek. Az N-ferrum Swedsteel-lel „öltözteti fel” az általa gyártott, melegen hengerelt termékekből összeállított csarnokvázakat. Ha pedig szükséges, közösen fejlesztenek és engedélyeztetnek új műszaki megoldásokat a projektekhez. Az N-ferrum a saját, 2019-ben épült és azóta folyamatosan bővített csarnokát is Swedsteel termékekből építette. Az épület ipari funkciója mellett látványos bemutatóteremként is működik. Beépítve látható a termékek felhasználhatósága, a kivitelezés minősége és a megoldások egyedisége is. 

Az N-ferrum a csarnoképítés terén számos kiemelkedő referenciával rendelkezik, az elmúlt évben is több mint tucatnyi épületet készít vagy készített Swedsteel-lel együttműködve az első ajánlattételtől a megvalósításig. A KITE Zrt. mezőgazdasági nagyvállalat számára Mezőtúron és Hegyfalun is építenek csarnokot. Ezeknél több, izgalmas, versenyelőnyt jelentő műszaki megoldást is alkalmaztak. A nyitott agárépületek esetén újdonság, hogy a teljes létesítmény, így a melegen hengerelt acél vázszerkezetek is tűzihorganyzott kivitelben készülnek. Ezzel a megoldással rendkívül ellenálló épület születik. A magasabb műszaki színvonal hosszú élettartamot biztosít, ráadásul versenyképes áron.

Nferrum_csarnok

A napelemes autóbeállók gyártása terén pedig komoly fejlesztéseken dolgoznak: a cél egy olyan innovatív termék létrehozása, mely gyorsan, egyszerűen telepíthető, része az építési engedélyeztetés és akár e-autótöltőállomás is kapcsolható hozzá. Az ipari felhasználás mellett a környezetbe illeszkedő festett, otthon összerakható egy- vagy kétbeállós „családi kiszerelésben” is gondolkodnak, valamint más lakossági üzleti irányokat is szeretnének feltérképezni akár a lakhatás terén is. Ezen innovatív termék gyártására egy közel 320 millió forintos projektet indítottak el.

A közelmúltban a portfólió támogatására pályázatíró céget is alapítottak. Nemes János szerint a csarnoképítésben szerzett tapasztalatuk komoly hozzáadott értéket jelent az ügyfelek számára, ugyanis így már a beruházást finanszírozni hivatott pályázat is a megfelelő műszaki tartalommal és garantáltan magas minőségben készülhet el, kiszámítható anyagi keretek mellett. Így egy helyen összpontosul a pályázatmenedzsmenttel kapcsolatos tudás és edukáció, a piaci jártasság és a naprakész szakmai felkészültség, ami további versenyelőnyt hoz a cég számára.

A Swedsteelnek csarnokrendszer gyártóként a szakkivitelezőivel és szaktervezőivel az együttműködése a minőségi terméken, beszállításon jóval túlmutat, a projektek, beruházói igények mentén a partnereikkel közös szakmai gondolkodásban, tervezésben, a műszaki kihívásokra együtt kidolgozott szakmai megoldásokban is megtestesül.

Swedsteel_csarnok
87 / 100
Swedsteel-Metecno Kft.

Információ kérése:

Válságálló ipari csarnokok: mi a titkuk?

2051 Biatorbágy, Tormásrét u. 11.
Kapcsolódó hírek és ismertetők