Zsaluzási trendek 2023

2023.03.01.

Zsaluzási trendek 2023

Az elmúlt években az építőipari innovációk hétköznapi használatának rohamos terjedését láthattuk. Az energetika kihívásai, az építkezések gyorsításának, egyszerűsítésének igénye és a szakemberhiány folyamatos fejlesztésekre ösztönözte a gyártókat. Botta D. Mihály, a szerkezetépítéshez eszközöket szállító egyik legnagyobb hazai vállalkozás, a Meva Zsalurendszerek Zrt. ügyvezetője, így látja a szerkezetépítés jelenét és jövőjét.

Immáron 12 éve foglalkozom vasbeton rendszerzsaluzatok értékesítésével és népszerűsítésével. Meglepve tapasztalom, hogy ez alatt, a szakma szempontjából relatív rövid időszak alatt milyen sokat változtak a megrendelői igények a látszóbetonok, látványbetonok terén.” – állapította meg a szakember.

Zsaluzási trendek 2023

Magas minőségi elvárások, megnövekedett kockázat

Az előregyártók számára talán már korábban is tendencia volt, de manapság a monolit vasbeton szerkezetek kivitelezői is egyre inkább tapasztalják, hogy a megrendelői igények mennyire megváltoztak. Ezek teljesítése egyre nagyobb kihívást jelent a szakemberek számára. Nagyon sok tapasztalt, rutinnal rendelkező kivitelező egyre többször kerül szembe igazi kihívást jelentő, összetett feladatokkal, amelyek során a valóban szép, egységes, hibamentes látszóbeton felületek gyors és termelékeny előállítását igényli a megrendelő.

Az elmúlt évek értékesítési munkája során azt tapasztaljuk, hogy amit korábban látszóbetonnak gondoltunk, és külön erre specializáltan állítottak elő a szerkezetépítők, az manapság magától értődő minőséget jelent a beruházók számára.” Ez az „igény az igényességre” egyre nagyobb feladat elé állítja a beton előállítással, a zsaluzással és a beton bedolgozással foglalkozó szakembereket.  A mai kivitelezési költségek ismeretében egy ilyen megbízás elnyerése messze túlmutathat a megszokott vállalkozási kockázaton. A szakember szerint a munka kivitelezése sokszor akár a vállalkozás működési biztonságára nézve is veszélyeket rejthet.

Zsaluzási trendek 2023

Versenyelőnyben a műanyag zsalutábla

A beton receptúrája, a keverések pontossága, a még több víz hozzáadásának kerülése a keverés és a bedolgozás ideje között, a külső hőmérséklet, a tűző nap hatása, a bedolgozás mikéntje, a vibrálás módszeressége az összeredmény szempontjából csupán egy-egy részletet jelent. A végeredmény szempontjából azonban a zsaluzat, a zsaluzás minősége meghatározó tényező, amelynek minden kicsi (vagy akár nagy) hibája örökre nyomot hagy a kész beton felületén.

Zsaluzási trendek 2023

„Ami 12 évvel ezelőtt számomra még utópiának tűnt, mára mindennapi valósággá vált: a műanyag zsalutáblák elmúlt években történt robbanásszerű terjedése egyre több céget hozott versenyelőnybe ezeknél az egyre gyakoribb megrendeléseknél.” – mondta Botta D. Mihály. Azonban ők is csak akkor járnak sikerrel a beruházóknál, ha ezt a versenyelőnyt átgondolt tervezéssel (például a zsaluzat lenyomati képének, átkötési helyeinek a pontos, előzetes megtervezésével), a betonozások, munkahézagok, ütemhatárok átgondolásával, a zsaluzat gyors és pontos összerakásával, forgatásával egészítik ki. Hiszen a cél nem csak a jó, de a pontos munkavégzés.

Laikusként és az épített környezetet érdeklődéssel szemlélő emberként egyaránt arra számítok, hogy a beruházók elvárása az igényes betonfelületekkel kapcsolatosan Magyarországon is tovább fog nőni. Ehhez pedig nem csupán jó eszközökre van szükség. A jó felületi minőséget akár használtan is biztosító, polírozható zsaluzat, a tapasztalt zsalutervezők és a kivitelezésre vonatkozó tanácsadás már rendelkezésre áll. Arra bíztatom a szakma gyakorlóit – „kicsiket” és „nagyokat” egyaránt -, hogy keressenek minket, mert egy jótanács nem biztos, hogy pénzbe kerül, de a rosszul, vagy határidőn túl elkészített vállalás viszont egészen biztosan nagyon sokba.” – tette hozzá a szakértő.

Zsaluzási trendek 2023
83 / 100
MEVA Zsalurendszerek Zrt.
1047 Budapest Labdarúgó u. 19.
+36 1 2722222