Futball stadion villamosenergia-fogyasztásának csökkentése korszerű fázisjavító berendezésekkel

2024.02.07.

Futball stadion villamosenergia-fogyasztásának ellenőrzése

A KRL Kontrol Kft. 2023 őszén kapott felkérést az egyik legnagyobb budapesti stadion villamosenergia-fogyasztásának ellenőrzésére. A hét napos hálózatanalízist olyan időszakban végezték el, amikor meccsnapokon csúcsterheléssel üzemelt a létesítmény.

A mérés elsődleges célja a meddőteljesítmények vizsgálata volt, mert jelentős meddő díjak jelentkeztek a havi villamosenergia-fogyasztási számlákon. A KRL Kontrol Kft. mérnökei kielemezték a rögzített adatokat és részletes jegyzőkönyvet készítettek.

Az eredmények kapacitív meddő fogyasztást mutattak mindkét főbetápláláson. Ezt alátámasztották a villamosenergia-szolgáltató által mért negyedórás fogyasztási adatok is, melyet a stadion üzemeltetői rendelkezésre bocsátottak a vizsgálat során. A korábbi hónapok meddő fogyasztási adatait az 1. ábrán mutatjuk be. Látható, hogy a hatásos fogyasztáshoz képest jelentős mértékben kapacitív meddő fogyasztás is történt. Kapacitív meddő esetében nincsen határérték, ezért a teljes fogyasztás meddő díjként jelenik meg a fogyasztó számláján.

Futball stadion villamosenergia-fogyasztásának ellenőrzése 2
1. ábra

Meddő energia után fizetendő rendszerhasználati díjak vonatkozó határértékei
A 10/2016 (XI. 14.) MEKH rendelet határozza meg az elosztói meddő energia díj megállapítására vonatkozó szabályokat. Induktív meddő energia esetében a díj fizetésére vonatkozó határértéke a hatásos fogyasztás 30%-a középfeszültségű, 25%-a kisfeszültségű hálózati csatlakozás esetében, a teljes elszámolási időszakban mért értékeket figyelembe véve. Az ezeket az értékeket el nem érő induktív meddő energia nem von díjfizetési kötelezettséget maga után. Kapacitív esetben a hasonlóan értelmezett határérték 0%.

A stadionban régi, hagyományos fázisjavító berendezések üzemeltek, melyek kondenzátoros fokozatokat tartalmaztak. Ez a típusú berendezés csak induktív meddő kompenzálására alkalmas. Tekintettel arra, hogy elhanyagolható mértékű induktív meddő fogyasztást rögzítettek, a régi fázisjavító alkalmatlan volt a feladata elvégzésére, nem tudta mentesíteni a hálózatot a meddő teljesítményektől. Ezért a régi berendezés cseréjét javasolták új, korszerű meddőkompenzálási megoldásra.

Futball stadion villamosenergia-fogyasztásának ellenőrzése

A KRL Kontrol Kft. ajánlatában modern SVG fázisjavító berendezések szerepeltek. Az SVG rövidítés a statikus var generátor termékre utal, ami fokozatmentesen képes kompenzálni induktív és kapacitív meddő teljesítményeket is. Kompakt méretének köszönhetően fali kivitelben és fiókos kivitelben is elérhető. A stadion esetében a fiókos kivitel mellett döntöttek és a meglévő fázisjavító szerkénybe szerelték be az új modulokat.

A probléma feltárását és az ajánlatadást követően az ügyfél kérése az volt, hogy a lehető legrövidebb időn belül oldják meg a fázisjavítást mindkét főbetápláláson, hogy elkerülje a további meddő díjakat. Az ajánlott SVG termékeket raktárkészletről, 1 héten belül kiszállították, 1 napon belül beszerelték és üzembe is helyezték.

A kontrollmérések igazolták a precíz tervezési és kivitelezési munkát. Az új fázisjavító berendezések 0 Forintra csökkentették a havi meddő díjakat, a stadion üzemeltetőjének legnagyobb örömére.

Futball stadion villamosenergia-fogyasztásának ellenőrzése 1
2. ábra

A korábbi jelentős kiadások és a KRL Kontrol Kft. kedvező árai miatt a beruházásra 1 éven belüli megtérülési idő várható. A fázisjavítás korszerűsítésével csökkentették a havi villanyszámlákat és növelték a stadion energiahatékonyságát. Így több energiát fordíthat az egyesület a csapat erősítésére és a szurkolók szórakoztatására!

Ha Önnél is régi fázisjavító berendezések üzemelnek, ellenőriztesse villamos hálózatát a KRL szakembereivel és alkalmazzon korszerű KRL-SVG fázisjavítókat!

72 / 100
KRL Kontrol Kft.

Információ kérése:

Futball stadion villamosenergia-fogyasztásának csökkentése korszerű fázisjavító berendezésekkel

2030 Érd, Bajcsy-Zsilinszky út 81.
+36 (23) 381 818