Sentio épületautomatikai integrációs lehetőségek a Zsindelyes Cottage-ban

2023.09.07.

Sentio épületautomatika Zsindelyes Cottage

A Zsindelyes Cottage Nyíregyházától 20 percre, Újfehértón található. A Zsindelyes 1984-ben családi vállalkozásként jött létre, kezdetben gyümölcspálinka előállítással foglalkozott. Többek között a több, mint 16-szoros díjnyertes újfehértói fürtös ágyas meggypálinka is a család nevéhez fűződik. A család közel tíz éves tervezgetés és alakítgatás után elindította a főzdéhez egy turisztikai komplexum megépítését. Az épületegyüttes több ütemben készült és készül a mai napig is. Jelenleg a komplexumhoz tartozik két fogadóépület, amelyek rendezvények lebonyolítására alkalmasak, egy 25 apartmanból álló szállórészleg, egy wellnessépület, falusi iskola, múzeum és egy felszentelt kápolna is.

A Wavin kiemelt partnerén keresztül került kapcsolatba a projekttel: a Luem Automatika Kft. az elmúlt években nagy hangsúlyt fektet a Wavin Sentio rendszerintegrációra, amely során a központi egységet olyan komplex rendszerekbe tudja illeszteni, ahol mind meglévő, mind újonnan tervezett és kivitelezett társasházak, ipari létesítmények, szerelőcsarnokok, múzeumok, klinikaépületek, ipari és lakossági épületek hőközponti vezérlésének alapelemévé válik.

A szállóépületek felületfűtéssel (padló és oldalfal) készültek annak érdekében, hogy az hagyományos népi építészetbe nem illő gépészeti elemek elrejtve maradjanak. A területen található épületek korábbi ütemeiben készült házai saját dedikált hőtermelővel, a tavaly átadott 6 vendégház, wellnessépület és tájház egy dedikált geotermikus hőszivattyúval látja el a házak hőenergia megtáplálását.

A Zsindelyes Cottage területén eddig 21 Wavin Sentio központi egységet telepítettek, amelyek összesen 12 db kondenzációs gázkazánt, 1 folyadékhűtőt, 1 db 52 kW teljesítményű geotermikus hőszivattyút, mint hőtermelőt kezelnek. A tavalyi fejlesztés során egy felfűzött hálózatú, kútvízzel táplált passzív hűtőrendszert is integráltak a rendszerbe, amely az elsőként elkészült vendégházak felülethűtéséért felel.

Az épületautomatika tervezésénél fontos szempont volt, hogy az épületek egy rendszeren legyenek, ezért gyengeáram oldalon Modbus protokoll segítségével fűzték össze őket, és távolról mind a saját Wavin Sentio applikációról, mind a központi épületfelügyeletről elérhetőek.

A központi épületfelügyeleti integráció miatt az eredetileg felülethűtésre-fűtésre tervezett Wavin Sentio rendszert a padló, oldalfal és mennyezeti felületek, illetve radiátorok mellett számos hőleadó felület vezérlésére lehet alkalmazni. Adott hőlépcsők mellett fan-coil berendezések, vizes hűtő-fűtő légtechnika, illetve VRV rendszerű direktelpárologtatóval rendelkező légtechnikai berendezések hőmérsékletszabályozása, sőt uszodai páramentesítőgépek vezérlésére is megoldható segítségével.

A központi integráció nagyban hozzájárul az épületek energiafogyasztásának csökkentéséhez. Az elszabadult energiaárak által egyre inkább indokolt folyamatos fejlesztésekkel az a cél, hogy a területet energia szempontjából minél nagyobb százalékban önfenntartóvá váljon, ezért a jövőben az épületek fűtését gázkazánok helyett hőszivattyúval tervezik kiváltani, amelynek energiaellátását napelempark bővítése biztosítja.

A projektről készült referenciafilm

80 / 100
WAVIN Hungary Kft.
2072 Zsámbék, Új gyártelep Pf. 44.
+36-23-566-000