Jura mészkőburkolatokkal újult meg a városligeti Kis Botanikus Kert

2022.08.15.

mészkő

Újra látogatható a Kis Botanikus Kert a budapesti Városligetben, mely a Liget Budapest Projektnek köszönhetően egy látványos, modern, de mégis békés parkrészként vonultatja fel a legkülönlegesebb növényeket.

Eredetileg 1967-ben adták át a FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából, ám az évek során az állapota folyamatosan romlott, növényállománya egyre kisebb lett, az infrastruktúrája pedig elavult. Az újranyitással nem csak a külseje, hanem a neve is megváltozott: Mőcsényi Mihályról, a Kossuth- és Széchenyi-díjas magyar kertészmérnökről, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról nevezték el.

A burjánzó növények mellett kiemelt figyelmet érdemel a kneipp ösvény, a lugas, a patakrendszer, valamint a medencetér. A projekthez a Természetes Kövek Háza Kft. szállította a Jura mészkőlapokat, melyek a medencetér, a sétányok, a tipegők, a patakot körülölelő szegély és a két oldalon lévő kapuk burkolatát alkotják.

A csúszásbiztos felület elérése érdekében nem csiszolt mészkőlapokat, hanem azok korongvágott változatát használták a park egész területén.

A bejáratoknál lévő kapuk pedig rusztikus, sprengelt felületű mészkőburkolatot kaptak.

A biztonságos közlekedés mellett a park tematikájához is jól illik ez a két különböző felületű mészkő burkolat, mert mindkét változat semlegesen simul a környezetébe, előtérbe helyezve a park dús növényvilágát. Még a padok is Jura mészkőből készültek. Egyszerű, ámde barátságos formavilágukkal méltó kiegészítői a kertet alkotó színes, hangulatos elemeknek.

Akik nem csak a park szépségében gyönyörködnének, beülhetnek a Piknik kertbe egy különleges limonádéra, egy házi szörpre, vagy pár finom falatra. Sőt, még piknikkosarat is tud ott bérelni, akinek a jó időben piknikezni támad kedve.

Érdekesség

A megújult Mőcsényi Mihály botanikus kert nem csak közösségi térként funkcionál. A környékbeli iskolák itt tarthatják a biológia és a környezetismeret óráikat. A gyerekeknek hatalmas segítség, hogy nem csak könyvekből tanulhatnak, hanem kint a természetben is megismerhetik a különböző növényfajtákat. A parkba 335 különböző fajtájú növényt telepítettek, melyek megismerését leírásokkal és grafikákkal ellátott ismeretterjesztő táblák segítik.

77 / 100
Természetes Kövek Háza Kft.

Információ kérése:

Jura mészkőburkolatokkal újult meg a városligeti Kis Botanikus Kert

2040 Budaörs, Károly király u. 16.
+36 23-500-770; +36 20-589-5912