Pinceszigetelés, talajpára és talajnedvesség elleni szigetelés

Büsscher & Hoffmann talajvízszigetelés

A pinceszigetelés, talajpára és talajnedvesség elleni szigetelés nem minden esetben kerül egyszerre terítékre, ezért külön is érdemes tárgyalni. Nem minden épület alatt van pince, de talajpára vagy talajnedvesség elleni szigetelés minden esetben készül.

Talajpára, talajnedvesség elleni szigetelés

Talajpárának, talajnedvességnek nevezzük a felszíni vizekből leszivárgott és a talajvízből felszívódott, a talajszemcsékhez tapadó, illetve a szemcsék közötti hézagokat kitöltő kötött vizet, amely hidrosztatikai nyomást nem fejt ki. A felszínhez közelebbi talajrétegben található, a talaj kapillárisaiban felszívódó víz. Szigetelésvédelmi oldalról ez azt jelenti, hogy nincs víznyomás, de a kapillárisban mozgó víz eléri a szerkezeket, tehát azokat védeni kell a víztől.

A Büsscher & Hoffmann erre alkalmas anyagok sorát vonultatja fel. A legrégebben használt anyagok az oxidált bitumenből készült vízszigetelő lemezek. Viszonylagos olcsóságuk és egyszerű beépíthetőségük indokolja felhasználásukat. Az oxidált bitumen tulajdonságából fakadóan ezek a lemezek érzékenyebbek a sérülésekre, az épületek mozgásait nehezebben viselik el. Sérülés esetén a lemezeket megfelelő rátétfoltokkal kell javítani. Jellemzően vízszintes felületen, esetleg rövid felhajtásokkal alkalmazzuk. Hidegben, 0°C alatt alkalmazásuk nem ajánlott!

Büsscher & Hoffmann talajvízszigetelés

Előrelátó felhasználó inkább az SBS modifikálású lemezeket választja, mert „gumis” tulajdonságuk miatt részben öngyógyulóak, és élettartamuk hosszabb, mint az oxidált bitumenes lemezeké. Felhasználásuk az oxidbitumenes lemezekhez hasonló. Az egyes lemezeket, toldásokat gázégő használatával kell egymáshoz hegeszteni.

A Büsscher & Hoffmann élenjáró az innovációban, ezért kifejlesztette a talajpára elleni szigetelések újabb generációját, a flex anyagot. Ez egy poliészterfátyol hordozójú, SBS modifikálású bitumennel készülő lemez. Ennek használatához már nem szükséges gázégő használata, az egyes lemezek az öntapadó szél mentén hidegen összeragaszthatók, a hossztoldáshoz elegendő az anyaghoz illeszkedő DIFUTEX öntapadó ragasztószalag használata. A flex anyag csak vízszintes felületen alkalmazható.

Pinceszigetelés

A pincék szigetelésénél tisztázni kell, hogy az építési területen a mértékadó talajvízszint hol helyezkedik el. Amennyiben a mértékadó talajvíz szintje a pince alsó (vízszintes) szigetelése alatt van, akkor elegendő egy megfelelően kialakított talajnedvesség elleni szigetelés. Tévedés, hogy laza, például homokos szerkezetű talajok esetén nincs szükség talajnedvesség elleni szigetelésre! Minden talaj tartalmaz nedvességet, tehát csak idő kérdése, hogy az mikor kerül be az épületbe, ha nincs ellene védelem. A talajnedvesség elleni szigetelés esetén az anyagválasztást még jobban át kell gondolni. A rosszul megválasztott anyag és az esetleges hibás kivitelezés „eredménye” viszonylag rövid idő belül látható lehet a pince falán. A szigetelés utólagos javítása csak nehezen, nagy költség mellett oldható meg. Ezt a pénz érdemes inkább előre befektetni a jó anyag és a jó kivitelező választásba.

Más a helyzet akkor, ha az épület időlegesen vízben áll, mert a mértékadó talajvíz szintje az alsó (vízszintes) szigetelés felett van. Ebben az esetben a víz hidrosztatikus nyomást fejt ki a szigetelésre. Ez lehet állandó talajvíz, vagy például lejtős területeken jellemző rétegvíz. Ennek kivédése már gondos tervezést igényel és a kivitelezést is érdemes szakcégre bízni, akik a munkájukra megfelelő jótállást (garanciát) vállalnak.

A Büsscher & Hoffmann Kft. szakemberei ebben is tudnak segítséget nyújtani. A tervezők és a kivitelezők segítségére van a cég Alkalmazástechnika II. műszaki kiadványa is.

68 / 100
Büsscher & Hoffmann Kft.

Információ kérése:

Pinceszigetelés, talajpára és talajnedvesség elleni szigetelés

1082 Budapest Futó u. 35-37. V. em. 532