Talajjal érintkező épületszerkezetek hőszigetelése

Ravatherm talajjal érintkező szerkezetek hőszigeteléseAz épületek terepszint alatti helyiségeinek teljes értékű, fűtött térként történő hasznosítása egyre inkább igény, ezért már a tervezés során célszerű gondolni a hőszigetelési, komfort és állagvédelmi követelményekre. A megfelelő hőérzethez, a kis fűtési energiafelhasználáshoz, valamint az állagvédelmi problémák (felületi páralecsapódás, penészesedés stb.) elkerüléséhez e helyiségek hőszigetelése elengedhetetlen.

A pinceoldalfalak, talajon fekvő padlók hőszigetelését a talajnedvesség, talajvíz elleni szigetelés külső oldalán legcélszerűbb beépíteni. Ezáltal minimálisra csökkenthetők a hőhidak, emellett a nagy szilárdságú extrudált polisztirolhab hőszigetelő lemezek a vízszigetelés mechanikai védelmét is megoldják.

Nemcsak a fűtött, hanem a fűtetlen pincék, alagsori helyiségek körítőfalainak külső oldalát is célszerű hőszigetelni, mivel:

  • jelentősen csökken a talaj felé a hőveszteség,
  • a vízszigetelés mechanikai védelmet kap,
  • emellett későbbi hasznosítás esetén nincs szükség utólagos hőszigetelésre.

Ravatherm talajjal érintkező szerkezetek hőszigetelése

Több évtizedes referenciák

Az épületek alépítményi szerkezeteinek külső oldali hőszigetelése extrudált polisztirolhabbal (XPS) több mint fél évszázados múltra tekint vissza. A zártcellás polisztirolhab lemezeket alkalmazzák Észak-Amerikától Skandináviáig szélsőséges klimatikus és terhelési körülmények mellett, ahol a hőszigetelő lemezek folyamatos nedvességhatásnak, olvadás-fagyás ciklusoknak, dinamikus terhelésnek vannak kitéve.

talajjal-erintekezo-hoszigeteles-ravatherm-xps-02

Tervezési elvek

Az energetika-komfort-állagvédelem hármas követelményrendszernek való egyidejű megfelelés meghatározza a szükséges hőszigetelés mértékét. Alápincézetlen vagy fűtetlen pincéjű épületeknél talajon fekvő padlókra, épületlábazatokra vonatkozóan a szabvány a külső határolófalak mentén legalább 1 m-es padlósáv vagy az épületlábazatnak a földszinti padlószint alatt minimálisan 1 m mélységig történő hőszigetelését írja elő. Fűtött pincékre, alagsori helyiségekre vonatkozóan ezek funkciója és a használat jellege meghatározza a hőszigetelés mértékét. Ez esetben a teljes padlófelületet hőszigetelni kell.

A RAVATHERM XPS extrudált polisztirolhab lemezek a gyártási technológiából adódó zártcellás anyagszerkezetnek köszönhetően tartós nedvességhatás (talajpára, talajnedvesség, talaj- és rétegvíz), valamint folyamatos, intenzív terhelés mellett is megtartják kiváló hőszigetelési értékeiket. A szakszerűen beépített hőszigetelés hosszú távon, megbízhatóan ellátja feladatát.

Ravatherm talajjal érintkező szerkezetek hőszigetelése

A RAVATHERM XPS termékek terepszint alatti hőszigetelésre történő alkalmazásának előnyei

  • Az elkészült vízszigetelést védik
  • A hőszigetelő táblák külön kiegészítő védelmet nem igényelnek,
  • Tartós nedvességhatás ellenére sem csökken hőszigetelő képességük,
  • Alkalmazhatók talajvízben és lemezalapok alatt is,
  • Nem okoznak talajvízszennyezést.
Lakóépület hőszigeteléséhez ajánlott RAVATHERM XPS termékek
RAVATHERM XPS 300SLpadlók
lapostetők, teraszok
pinceoldalfalak
RAVATHERM XPS 300WBlábazatok
koszorúk, hőhidas szerkezetek
RAVATHERM XPS 300SL + felületszivárgó lemezpinceoldalfal szivárgóval
RAVATHERM XPS 500SLRAVATHERM XPS 700SLtalajon fekvő padlók, lemezalapok teljes felületű hőszigetelése
70 / 100
Ravago Building Solutions Hungary Kft.

Információ kérése:

Talajjal érintkező épületszerkezetek hőszigetelése

8184 Balatonfűzfő, Almádi út 4.
+36 88 59 69 79