Tetők megfelelő hőszigetelése kőzetgyapottal

2024.01.12.

Egy modern, izgalmas és kényelmes lakrésszel bővülhet otthonunk – a tetőtér beépítése és hőszigetelése

Tetők megfelelő hőszigetelése kőzetgyapottal

Az utóbbi időkben sok családi otthonban jelent meg az igény kisebb, elkülönülésre alkalmas privát terek kialakítására. Bővül a család, vagy nőnek a gyerekek és már külön szobát igényelnek? Jól jönne egy további hálószoba az ott alvó vendégeknek? Vagy akár az elmúlt években a covid járvány (utó)hatásaként gyakorivá vált otthoni munkavégzés, a zavartalan távmunka megfelelő körülményeinek kedvezne, ha lenne egy újabb hely a házon belül, ahová nyugodtan elvonulhatunk? Talán elérkezett a pillanat felsétálni a padlásra, körbenézni a tetőtérben, és elgondolkodni annak beépítésén.

Tetők megfelelő hőszigetelése kőzetgyapottal

A padlástér ilyetén hasznosítása ingatlanunk hasznos alapterületének legésszerűbb és legkisebb költséggel járó megoldása. Úgyhogy irány a tetőtér! Mi legyen ott: gyerekszoba? dolgozó? egy további fürdő vagy vendégszoba? Egy szempontból végül is mindegy – bármilyen szerepet is szánunk a tetőtérnek, annak megfelelő hőszigeteléséről gondoskodni kell. Ne felejtsük, hogy a tetőtér hőszigetelésével akár a fűtési költségeink 20%-át is meg lehet takarítani! Ezen felül a tetőfelület szigetelésével biztosíthatjuk, hogy a padlástérben a téli időszakban is kellemes legyen a belső lakóklíma, és a nyári forróságban is viszonylag hűvös maradjon. Hogy ezt az állapotot elérjük, célszerű kőzetgyapot hőszigetelőanyagot választani.

A ferdetetők hőszigetelésének tipikus módja a szarufák közötti és alatti hőszigetelés. A ROCKWOOL a szarufák közé a DELTAROCK, a szarufák alá a hőhídmentesség megteremtése érdekében az AIRROCK LD SUPER kőzetgyapot szigetelőlemezeket ajánlja.

Mivel a DELTATOCK szigetelés gyárilag átlósan, derékszögű háromszög alakra vágott kőzetgyapot lemez, a sarkok levágásával bármilyen 50 és 100 cm közötti szarufaköz-távolság gazdaságosan kitölthető. Ezen felül házilagosan, különösebb építőipari szakismeret nélkül beépíthető szigetelés, mely külön rögzítést sem igényel.

Tetők megfelelő hőszigetelése kőzetgyapottal
A DELTATOCK éklemez párok gyárilag háromszög alakúra vannak vágva. A kőzetgyapot éklemezek átlómenti eltolásával bármilyen járatos szarufatávolság beállítható.

További lehetőség a szarufák feletti hőszigetelés, melyre akkor szokott sor kerülni, ha a felújítás kiterjed a teljes tetőszerkezetre (pl. cserepek cseréjére), vagy új építésű családi házról van szó, vagy ha mindenképpen el szeretnénk kerülni a tetőtér belső terének csökkenését. Ilyen esetekre javasolt a HARDROCK MAX kőzetgyapot lemez alkalmazása.

Érdemes szót ejteni a tetőtér alatti födém hőszigeteléséről is. Amennyiben a tetőtér nincs beépítve, az alsóbb szintek kellemes lakóklímájának megteremtéséhez elengedhetetlen a padlásfödém megfelelő hőszigetelése. Ugyanakkor érdemes a padlásfödémet beépített tetőtér esetén is szigetelni annak érdekében, hogy a két szint közötti hangszigetelést biztosítsuk. Erre a célra javasolt kőzetgyapot termékek: AIRROCK LD SUPER, MULTIROCK SUPER.

Fontos továbbá, hogy a ferdetető felület páraáteresztő hőszigeteléssel rendelkezzen, hiszen a minimális hőveszteség mellett fontos cél a páralecsapódás elkerülése a szigetelésen belül és a tető alatt. A páralecsapódás ellen megfelelő vastagságú (minimum 200mm) szigetelőanyagot, légmentes párazáró rendszert kell alkalmazni (a tető belső felületén), valamint páraáteresztő, víz- és szélzáró fóliát (a tető külső részén). Ez azért fontos, mert ha a házban képződő pára a hideg tetővel találkozik, de távozni nem tud, a nedvesség kicsapódása akár rövid távon is penészesedést, valamint rossz hőérzetet okozhat.

A ROCKWOOL kőzetgyapot hőszigetelések tűzálló és a tűzterjedést gátló termékek. Nemcsak kiváló hőszigetelők, de elsőrangú hangszigetelő tulajdonsággal is bírnak. Bazaltkőből készült természetes szigetelőanyagok, melyek minimalizálják a hőveszteséget. Rendkívül tartós anyagok, alakjukat, méretüket és kiváló tulajdonságaikat hosszú évtizedekig megtartják, miközben nincs szükségük karbantartásra. Kőzetgyapottal hőszigetelni továbbá maga a fenntarthatóság, hiszen működése során több százszor annyi energiát takart meg, mint amennyibe az előállítása került. A hőszigeteléssel csökkenthető az épületek károsanyag-kibocsátása is, ami globális méretben hozzájárul a klímavédelmi célok eléréséhez is.

78 / 100
ROCKWOOL Hungary Kft.
8300 Tapolca, Keszthelyi út 53.
+36 87 512 100