Uponor rendszerből megépített műjégpálya a Tüskecsarnokban

Ünnepélyes keretek között 2014. november 27-én megnyitották a Tüskecsarnokot. Budapest új sportfellegvárának építése még a 90-es évek elején kezdődött, aztán több mint tizenöt évre félbeszakadt, az építmény pedig hosszú ideig a főváros egyik szégyenfoltja volt. A kormány 2012-ben döntött a létesítmény befejezéséről, és az elmúlt bő két év tervezési, valamint kivitelezési munkái után mostanra elkészült a 4000 fős multifunkcionális nagycsarnok, mely magában foglal egy Uponor rendszerből megépített műjégpályát is.

Az ovális jégpálya megépítése különleges kihívás volt az Uponor mérnökeinek is. Az Uponor részérő Kiss Péter értékesítési vezető, mérnök és a backoffice csapata, Gast Gábor és Becze Dénes folyamatosan támogatta a tervező és kivitelező csapatot. A hűtőközeget 192 m hosszú osztó-gyűjtő vezeték szállítja a hűtőberendezéstől a jégpálya osztócsöveihez, valamint vissza, a gyűjtőcsövön keresztül. Az osztó-gyűjtő vezeték a pályavonalon kívül helyezkedik el, a lelátó rész alatti betonaknában. A pálya betonrétegébe épített csövek távolsága 80 mm, a pálya túlsó oldalánál a csövek visszafordulnak és az osztócsövek melletti gyűjtőcsőbe csatlakoznak.

A jégpálya hűtési rendszere DN 200 mm átmérőjű hűtési PEHD osztó- és gyűjtővezetékekből és 25×2,3 mm méretű Pe-X csövekből áll (szállítási csővezeték hossz: 1020 m-es tekercs). Az Uponor Meltaway térhálósított polietilén (Pe-X) csőrendszert az ilyen típusú feladatokra fejlesztették ki, előnyös fizikai és mechanikai tulajdonságai hosszú élettartamot és biztonságos üzemet tesznek lehetővé. Ilyen speciális igények esetén különösen fontos, hogy minél kevesebb kötés kerüljön a betonfelületbe – lehetőleg egy se – a mind biztonságosabb hosszú távú üzem érdekében. Az osztó-gyűjtő kialakítása ún. Tichelmann (visszaforduló) elrendezésű, ami biztosítja, hogy minden körre ugyanakkora nyomásesés jut, ezáltal szabályozószelepek alkalmazása nem szükséges. Az osztóra Rosex kötésekkel lehet csatlakozni, mely egyszerű, gyors, szerszámot nem igényel, szükség esetén még bontható is. A pályacsöveket úgy helyezték el, hogy az egymás mellett levő csövekben a folyadék áramlási iránya ellentétes, a pálya egyenletes hűtése érdekében. A csövek a pálya betonrétegébe épített acélhálóhoz vannak rögzítve.

Tüskecsarnok

A pályacsöveket a szilárdság és tömörség szempontjából 6 bar próbanyomással ellenőrizték, betonozáskor a Pe-X csöveket 2 bar nyomás alatt kellett tartani a behorpadás ellen. A hűtőközeg eltilén-glikol oldat az üzemszünetben bekövetkezhető fagyáskárok elkerülésének érdekében. A hűtőfolyadék közömbös kémhatású, nem robbanó, nem éghető anyag. A hűtőberendezés automatikus üzemű, a visszatérő etilén-glikol hőmérséklet függvényében a megfelelő, kívánt hűtőteljesítményt biztosítja.

A Tüskecsarnok, mely húsz sportág versenyeit képes befogadni, emellett kulturális rendezvények és konferenciák otthona is lesz. A megnyitó után azonnal benépesül Budapest új sport- és rendezvénycsarnoka: Kelet-Nyugat férfi kosárlabda-gálamérkőzést rendeztek, december végén pedig A Játékkészítő című zenés akciómese volt látható a létesítmény színpadán, összesen tíz alkalommal.

A Tüskecsarnok 2015 második felében kiegészül egy versenyuszodával, ahol a hazai és nemzetközi viadalok megrendezésére alkalmas 50 méteres medence, a hozzá kapcsolódó mintegy ezerfős lelátó, állítható mélységű tanmedence, valamint wellness részleg és kiszolgáló funkciókat biztosító helyiségek kapnak helyet. Az uszoda építése jelenleg is zajlik.

Kiss Péter
Értékesítési vezető, mérnök

58 / 100
Uponor Épületgépészeti Kft.

Információ kérése:

Uponor rendszerből megépített műjégpálya a Tüskecsarnokban

1043 Budapest, Lórántffy Zsuzsanna utca 15/b.