Építészet és ökológia a csúcson

2022.08.01.

Zöldtető K II Düsseldorf

Düsseldorf belvárosának új központi eleme a New York-i sztárépítész, Daniel Libeskind által tervezett épületkomplexum 2014-ben elnyerte a legjobb városfelújítási projekt díjat. A rehabilitáció utolsó fázisa a Schauspielhaus és a Schadowstraße közötti terület átalakítása volt. Az Ingenhoven Architects által tervezett „Kö-Bogen II” – amit ma egyszerűen „K II”-nek hívnak – az építészek szándéka szerint urbánus megoldást jelent a klímaváltozásra. Az új kereskedelmi- és irodaépület ferde homlokzatán és a tetőn most 30.000 növény él 3.500 acélvályúban, integrált öntöző- és vízelvezető rendszerrel.

Nem volt egyszerű a feladat, mert a homlokzat 20 méter magasra nyúlik és helyenként 60 fokban meg is dől. A feladatok összetettsége, a magas műszaki követelmények és a bonyolult részletek miatt igazi kihívássá vált a projekt, például a vízelvezetés, az átvezetések és a csatlakozások megtervezése: 520 átvezetést kellett kiépíteni az ültetéshez az acélszerkezeten.

A 60 fokban dőlt homlokzat kihívás volt a kivitelezőknek

A zöldtetőként történő hasznosítás, valamint a főtető geometriája miatt a fordított rétegrendű tető mellett döntöttek, kétrétegű bitumeneslemez csapadékvíz-szigetelés alkalmazásával.

„Az Austrotherm XPS® TOP 30 segítségével megtaláltuk az ideális hőszigetelő anyagot ehhez az igényes projekthez” – mondta Marcel Heinze, felelős műszaki vezető. Az Austrotherm XPS nagy nyomószilárdságú anyag, mely kiválóan alkalmazható fordított rétegrendű zöldtetőkben. A növények javítják a város mikroklímáját: nyáron védenek a napsugárzástól és csökkentik a városi hősziget hatást, visszatartják a nedvességet és a zajt is csillapítják. Düsseldorf számára ez az épület a válasz a klímaváltozásra.

 AUSTROTHERM-XPS-TOP-30-a-forditott-retegrendu-zoldtetoben
AUSTROTHERM XPS TOP 30 a fordított rétegrendű zöldtetőben
Az XPS táblák ideiglenes rögzítésére gyakran használnak pisztolyhab ragasztót
Az XPS táblák ideiglenes rögzítésére gyakran használnak pisztolyhab ragasztót
65 / 100
Austrotherm Kft.

Információ kérése:

Építészet és ökológia a csúcson

9028 Győr, Fehérvári u. 75.
+36 96 515 114