Gazdaságos és időtálló közösségi zuhany megoldások

2021.08.25.

Gazdaságos és időtálló közösségi zuhany megoldások Green Clean Delabie

Üzemeltetői szemszögből a legfőbb kritérium új vizesblokk létesítése vagy felújítása során a hosszú ideig üzemképes, gazdaságosan üzemeltethető kialakítás.

Mindez nagymértékben összefügg a költséghatékony vízfogyasztással és a hosszú élettartammal.

Mit értünk hosszú élettartam alatt?

 • nem csupán a minőségi külső és belső, műszaki kialakítást, hanem
 • a szavatolt élettartamon túl a pótalkatrészek, valamint a kopóalkatrészek hozzáférhetőségét.

Mit jelent a költséghatékony vízfogyasztás vizesblokkok esetén?

 • Akár mosdó-, zuhanycsaptelepről, piszoár vagy WC öblítőszelepről van szó, a gazdaságosság mindenképpen a vízátfolyás értékéből és az önelzáró működtetésből fakad.

 • A gazdaságos működés mértéke, vagyis a vízátfolyási sebesség, az önelzáró működtetés mind összefügg magával a megtérüléssel, hiszen minél gazdaságosabban működik egy eszköz, annál rövidebb idő alatt térül meg. Ennélfogva a termék egységára eltörpül azokhoz a többletkiadásokhoz képest, melyek a gazdaságtalan vízhasználatból és többek között a meghibásodások okozta helyreállítási költségekből adódnak.

 • Ebből fakadóan a gazdaságosság szoros kapcsolatban áll a szervizelhetőséggel, hiszen a fent említett meghibásodások okozta költségek elkerülhetőek olyan termék vásárlásával, amely pót- és kopóalkatrészeinek hozzáférhetősége megoldott, vagyis gyorsan, egyszerűen szervizelhető.

Egy frekventált, esetleg vandalizmusnak fokozottabban kitett közösségi helyiség esetében ezeknek a komponenseknek jóval nagyobb jelentősége van. Egy megbízható, minőségi, vandálbiztos termékekkel felszerelt vizesblokkal ugyanis jóval kevesebb kockázatot vállal az üzemeltető, hiszen minimális az esélye a meghibásodások okozta kellemetlen fennakadásoknak. Mindemellett garantált a víztakarékos, fenntartható működés hosszú távon is.

Mindez könnyedén megvalósítható a kontinens vezető szanitergyártó vállalata, a francia DELABIE által megalkotott termékekkel, hiszen a több, mint 90 éve fennálló cég a kezdetektől a fenntarthatóság, a magas minőség és a tartósság mellett kötelezte el magát. Az általa megalkotott termékeket mindig az üzemeltetők és felhasználók igényeihez igazítva készíti, a minőség pecsétjeként 10 év gyártási hibákra vonatkozó gyártói garanciát vállalva.

A higiénia, környezettudatosság mellett a DELABIE-val közösen összeállított termékpalettájával a Green Clean Kft. egyaránt ezen kritériumok előtt tiszteleg.

A hosszútávon gazdaságos üzemeltetést több termékcsoporttal is biztosíthatjuk.

Mely termékekkel garantálhatjuk leginkább a vizesblokk gazdaságos üzemeltetését?

 • Mosdócsaptelepek
 • Zuhanycsaptelepek, melyek talán a víztakarékosság szempontjából leginkább relevánsak

 • WC-öblítő szelepek
 • Piszoár öblítőszelepek

Közösségi zuhanyrendszerek, zuhanycsaptelepek

A Green Clean Kft termékkínálatában e termékkategória több termékcsoportból áll:

 • Zuhanycsapok

 • Zuhanykifolyók

 • Zuhanyszettek

 • Zuhanyfalak

 • ezenkívül a kültérre tervezett vandálbiztos zuhanyoszlopok.

Gazdaságos és időtálló közösségi zuhany megoldások Green Clean Delabie

Zuhanyfalak, zuhanypanelek

A DELABIE vandálbiztos borítással ellátott zuhanyfalai és zuhanypanelei a termékkategória legkomplexebb megoldásai, melyek igazodnak a magas forgalomhoz, mindemellett a vandalizmusnak is ellenállnak. A rongálásnak ellenálló masszív, ütésálló borítás védi és teljes mértékben takarja a csöveket és szerelvényeket egyaránt.

 • Elérhetőek ellenálló rozsdamentes acél és alumínium borítással,

 • Nyomógombos és infra érzékelő által működtethetők,

 • Hátsó, illetve felső vízbekötéssel csatlakoztathatók a csőhálózathoz,

 • A termékpaletta hideg-meleg vizes és kevert vizes csatlakozásra kialakított eszközt is tartalmaz a bekötés helyének leginkább megfelelő választás érdekében,

 • Maximálisan vandálbiztosak, hiszen nemcsak a borítás, hanem a zuhanyfej kialakítása is ellenáll a vandalizmusnak,

 • Opcionálisan panelbe épített szappantartóval is elérhető néhány termék.

A legszámottevőbb sajátossága azonban ezeknek az eszközöknek, mely a gazdaságos működést leginkább megalapozza, az a vízátfolyási értékük.

Megfelelő esettanulmányként szolgálhat egy a közelmúltban befejezett projekt, melyben a csaknem 1000 fős gyár közel 2 évvel ezelőtt a pandémia hatására, higiéniai okokat szem előtt tartva zuhanyzói felújítása és egyúttal zuhanyeszközei teljes cseréje mellet döntött. Végül figyelmen kívül hagyva a magas vízfogyasztást, alacsony egységárú, ismeretlen piaci előéletű gyártó hálózati működésű termékei mellett tették le voksukat. Vállalva a többletkiadást, mely azzal jár, hogy minden egyes zuhanyeszközhöz hálózati áramot építettek ki.

Tapasztalat híján az egységár alapján hozták meg döntésüket. Nem bizonyosodtak meg kellőképpen a zuhanyeszközök fenntartható üzemeltetéséről. Így nem sokkal a beüzemelés után már műszaki problémákkal szembesültek. Azon kívül, hogy nem zártak el rendesen, zárlatosak lettek a zuhanyok, amit a forgalmazó az 1 éves garanciaidőn belül rövid ideig, természetesen a garancia adta kötelezettségek okán orvosolni igyekezett alkatrészcserékkel. Rövid időn belül azonban a megkeresések semmilyen formájára nem reagált, az állandósult visszatérő műszaki meghibásodások javítása alól teljesen kivonta magát, magára hagyva az érintett ügyfelet.

Az aktuális probléma megállapítása

 • az alapvető probléma oka leginkább a termékbeszerzés során nem kellő figyelemmel kezelt nagy vízfogyasztás (pontos értéke 40 l/perc) volt, illetve a műszaki paraméterek figyelmen kívül hagyása volt,

 • emiatt műszaki jellegű meghibásodások, állandósult zárlati rendellenességek következtek be,

 • illetve üzemidőn túl is fennálló, tartósan szivárgó víz, mely a fenntartási költségeket is növelte.

 • Ezenkívül nem elhanyagolható a pót- és kopóalkatrészek rendelkezésre állásának, cseréjének hiánya.

Az ügyfél erre a problémahalmazra keresve megoldást egyeztetett a Green Clean Kft. szakemberével. Beszámolójuk alapján közel 2 millió Ft-ra volt tehető a termékek egységára összesen. Az 1 év leforgása alatt felhasznált víz költsége pedig kiemelkedő, mintegy 50 millió Ft-ra rúgott.

A Green Clean Kft. a helyszín és a paraméterek ismeretében a DELABIE infra működtetésű, elemes zuhanypaneleit ajánlotta.

Ez a termékcsoport rendkívül praktikus megoldást nyújt, hiszen:

Megbízható, vagyis üzembiztos

 • a kifolyóbetét a hosszú élettartam érdekében speciális vízkőtaszító műanyagból készült,

 • egyszerűen tisztítható,

 • az elektromos hálózat kiépítése nem szükséges, hiszen elemmel működtethető, áramkimaradás nem befolyásolja

 • a beépített szűrők által kiküszöbölhető a csőhálózatban lebegő szennyeződések rendszerbe jutása, kizárva a meghibásodást.

Higiénikus

 • Az utolsó használatot követően 24 órával 60mp-es higiénés öblítés miatt a Legionella és Pseudonomas aeruginosa elszaporodását gátolja

 • érintésmentes működtetésű.

Vandálbiztos

 • rejtett csavarozással,

 • zárt kialakítással,

 • ütésálló, lekerekített borítással rendelkezik.

zuhanyA korábbi tapasztalatokra alapozva első körben csupán néhány zuhany cseréjére került sor az üzemben, hogy gyakorlati információk alapján, kockázatmentesen tapasztalhassák meg a magas műszaki tartalom adta előnyöket. Az ügyfél fél éves intervallumot jelölt ki tesztidőszakként, viszont már 2 hónap után közölték, hogy az összes meglévő korábbi eszközt DELABIE zuhanypanelre kívánják cserélni.

Mindez annak köszönhető, hogy bár az egységár magasabb a korábbi, gyengébb minőségű eszközökéhez képest, rendkívül rövid időn belül kimutatható víztakarékosság, vagyis az alacsonyabb üzemeltetési költségek.

Az ügyfél visszajelzése 2 hónap tapasztalat alapján számolva, az előző időszakkal összevetve, évi 40 millió Ft megtakarítást jelez a korábbi állapothoz képest.

Összegzés

A projekt által körvonalazódik, hogy az infra zuhanyfalak egységára csupán töredéke az üzemeltetési költségeknek. Ezért invesztálni kizárólag a magas műszaki tartalommal rendelkező, víztakarékosan üzemeltethető eszközökre érdemes. Ebből fakadóan közösségi vizesblokk kialakítása, illetve felújítása előtt célszerű megbizonyosodni az érintett termék vízfogyasztásáról, valamint műszaki tartalmának minőségéről.

A bemutatott esetnél alkalmazott termék a DELABIE Tempomatic alumínium borítású, infra, elemes működtetésű, kevert vizes zuhanypanel.

A hosszútávú működőképesség biztosítása

Beüzemelést megelőzően

KÖTELEZŐEN elvégzendő a bejövő vízcsövek teljes átöblítése, ugyanis a gyártás, szerelés során keletkezett szennyeződések bejuthatnak a rendszerbe, károsítva az eszközt, ami garanciavesztéssel jár.

Évente minimum egy alkalommal

SZÜKSÉGSZERŰ a szelepek belső alkatrészeinek tisztítása, ugyanis a vízkő és a szennyeződések eltávolítása által a kopóalkatrészek élettartama növelhető.

Összefoglalásként

Csaptelepek, öblítőszelepek vásárlása előtt célszerű összevetni a vízfogyasztás általi üzemeltetési költségeket a termék egységárával, valamint a műszaki paraméterekkel, leginkább a vízátfolyási értékekkel.

86 / 100
Green Clean Kft.
8083 Csákvár, Szent Mihály tér 9.
+36 22 582-108