A világ első természetes alapú rögzítési rendszere

2015.07.16.

fischer greenline

A Fischer a világon elsőként ma már olyan dübeleket is gyárt, amelyek javarészben megújuló nyersanyagokból állnak. A „Greenline“ (zöld vonal) nevet viselő új termékcsalád, amely 2014 áprilisában jelent meg a német piacon, első körben 6 féle dübelt, valamint egy nagy teljesítményű, kétkomponensű injektáló ragasztót tartalmaz. Különlegesség, hogy a Fischer valamennyi „zöld” rögzítési terméke ugyanazokkal a teljesítményjellemzőkkel rendelkezik, mint szürke testvéreik. A FIS Green injektáló ragasztó ETA-engedéllyel rendelkezik falazatra.

A waldachtali székhelyű Fischer vállalatcsoport immár évtizedek óta nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra és a környezetvédelemre. Prof. Klaus Fischer, a cég tulajdonosa és ügyvezető igazgatója ezt így fogalmazza meg: „Aktív környezetgazdálkodási tevékenységünkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy környezetünket magunk és az utánunk következő generációk számára is épségben őrizzük meg. Mindez természetesen a Fischer vállalatcsoport jövőképének is meghatározó eleme. A környezetvédelem nálunk nem üres frázis. Sosem úgy értelmeztük, mint egy felülről jövő kényszert, hanem egy olyan tevékenységet, amivel hozzájárulhatunk a globális értékmegőrzéshez. Ez azt jelenti, hogy környezettel szembeni felelősség tudatában cselekszünk, amikor az energia, a nyersanyagok és segédanyagok felhasználásáról van szó – és ezt nem tegnap kezdtük el.”

Ennek az alapvető stratégiának kézzelfogható eredménye és következménye volt az első megújuló nyersanyagokból előállított műanyag dübel, az UX Green 2012-es bevezetése. A FIS Green 300 T injektáló ragasztó pedig az első megújuló nyersanyagokból készült vegyi rögzítőanyag a világon. A Fischer ezzel azokat a kivitelezőket és építtetőket szólítja meg, akik az építkezések, felújítások során a megfelelő rögzítések kiválasztásánál is nagy hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra.

Valamennyi „greenline“ termék legalább 50%-ban megújuló nyersanyagból készül. A terméket alkotó műanyag alapját a csodafa magjából sajtolt ricinusolaj adja, ez azonban nem veszélyezteti az élelmiszer- és takarmánytermelést, sem pedig az értékes termőterületeket. A megújuló anyagok arányát a DIN CERTCO/TÜV Rheinland független vizsgálata és tanúsítványa igazolja. Valamennyi termék az „50-85%-ban természetes alapú” osztályba tartozik.

Az új termékcsaláddal a Fischer 6 már jól bevált dübeltípus zöld alternatíváját kínálja: az univerzális UX Green dübelt, az SX Green terepesztődübelt, a GK Green gipszkartondübelt, az N Green beütődübelt, a GB Green gázbetondübelt és a FID Green szigetelőanyagdübelt. Az elkövetkező években „greenline“ név alatt a zöld termékprogram következetes bővülése várható.

 Megegyező teherbírás és hosszú távú megbízhatóság

A rögzítéseknek mindig biztonságosnak kell lenniük, a Fischer számára így nem is kérdés, hogy a természetes alapú rögzítési rendszereknek is teljes mértékben meg kell felelniük a műszaki követelményeknek. A zöld műanyag dübelek ezért ugyanazokkal a teljesítményjellemzőkkel és teherbírással rendelkeznek, mint az eredeti szürke termékek, és természetesen ugyanolyan hosszú élettartamúak is.

Ártalmatlan ragasztóanyag

A zöld műanyag dübelekkel párhuzamosan egy ez idáig egyedülálló tulajdonságokkal bíró, zöld injektáló ragasztót is bevezetett a cég. A több különböző nyersanyagból összeállított vegyi injektáló ragasztók igen komplex termékek. E nyersanyagok többsége különleges, ritka vegyszer, amelyeknek máig nincs természetes alapú megfelelője. Az egyébként szokásos megközelítést, azaz az egyik nyersanyag azonos, de természetes alapú nyersanyaggal való helyettesítését az új, „zöld” ragasztó gyártása során tehát kizárta a Fischer.

Ehelyett a kivétel nélkül új nyersanyagokból álló, természetes alapú termék számára teljesen új receptet állítottak össze. A Fischer ennek érdekében vizsgálat alá vetette a teljes eddig nyersanyagpalettáját, széleskörű piackutatást végzett a helyettesítési lehetőségek felkutatása céljából, és más, alternatív természetes alapú nyersanyagokat is bevizsgált. A FIS Green 300 T ebből következően olyan természetes alkotóelemeket tartalmaz (reaktív gyanták, töltőanyagok, adalékanyagok, lágyítók és hőre lágyuló polimerek), amelyek teljesítik a ragasztó legkülönbözőbb funkcióit.

Csak ezzel a radikális újratervezéssel lehetett elérni az igen magas, 50-85%-os bioszéntartalmat. A FIS Green 300 T termékkel sikerült megmutatni: természetes alapanyagokból és fenntartható módon egészen komplex termékeket is újból elő lehet állítani.

Az injektáló ragasztó szénhidrogén-alapú „rokonaihoz” hasonlóan igen nagy teljesítményről tett tanúbizonyságot az alkalmazás során. Előnyei közé számít az is, hogy megújuló nyersanyagokból készül, tehát nem fokozza tovább az értékes fosszilis erőforrások kimerülését. A DIN CERTCO, mint független vizsgálóállomás mindezt meg is erősítette. A Green injektáló ragasztó betonba, valamint üreges és tömör falazóanyagba, kül- és beltéren egyaránt megfelel a nagy terhek rögzítésével járó kihívásoknak.

A Green injektáló ragasztó számára a német Építésügyi és Környezetvédelmi Intézet (IBU) környezetvédelmi terméknyilatkozatot (EPD) adott ki, amely az épületek ökológiai értékelésének alapján képezi. Ráadásul a ragasztó károsanyag-kibocsátása is rendkívül alacsony, a Franciaországban érvényes besorolás szerint az illékony szerves vegyületek tekintetében az A+, tehát „igen alacsony kibocsátású“ termékek közé tartozik (VOC-rendelet). Ennek megfelelően a termék csomagolásán semmilyen veszélyszimbólum nem szerepel.

A Fischer környezetgazdálkodási rendszere DIN ISO 14001 tanúsítvánnyal rendelkezik, a vállalat pedig tagja a Német Fenntartható Építészeti Egyesületnek (DGNB) és az Építésügyi és Környezetvédelmi Intézetnek (IBU).

70 / 100
fischer Hungária Bt.
1117 Budapest Szerémi út 7/b
+36/1-347-97-55; +36/1-347-97-56