Hogyan lehet kisebb a háza ökológiai lábnyoma?

2022.11.17.

Hogyan lehet kisebb a háza ökológiai lábnyoma?

Napjainkban már lépten-nyomon az ökológiai lábnyomunkról és a fenntartható fejlődésről olvashatunk, hiszen szakmai cikkek tömkelege jelent már meg a témával kapcsolatban. Ön hogyan tud kevesebb energia felhasználásával élhetőbb lakókörnyezetet kialakítani maga körül? Miért lesz jobb ez Önnek és a gyerekeinek is?

Most néhány konkrét példán keresztül bemutatjuk, hogy mit tehetünk közösen a környezetünkért.

1. Ne terheljük túl a környezetünket!

Egy termék annál kevésbé terheli a környezetet, minél kevesebb energia szükséges az előállítása, a szállítása és a felhasználása során. Az is fontos szempont, hogy ezek valamelyike jár-e károsanyag-kibocsátással, illetve vegyi anyagok felhasználásával. Nem elhanyagolható az sem, hogy mekkora energiafelhasználással lehet majd elbontani és hulladékként elhelyezni, esetleg újrahasznosítani az alapanyagokat.

2. Vásároljunk fenntartható és környezetbarát építőanyagokat!

Ebből a megközelítésből nézve egy természetes kőből készült homlokzat többé már nem csak a minőségi építészetet jelenti. Fontos kiemelni, hogy a teljes életciklusa során (gyártás – használat – elbontás) lényegesen kevesebb primer energiát igényel, mint az üvegből, szálcementből, kerámiából vagy éppen fémből készült homlokzatok.

3. Legyenek elveink – de csak energiahatékonyak!

A kőbányában lévő nyers tömbök kitermeléséhez, és az üzemben végzett méretre vágásukhoz, illetve felületi megmunkálásukhoz csak kis mennyiségű energia szükséges. A Természetes Kövek Háza Kft. németországi beszállító partnerei mind a tervezés, mind az alkalmazott folyamatok, illetve technológiák tekintetében környezetbarát és energiahatékony elvek szerint járnak el, hogy tartós értékű és fenntartható termékek készüljenek. A forgalmazott kőburkolatok kitermelése és feldolgozása során a mesterségesen előállított burkolatokhoz képest a nagyon alacsony energiafelhasználás csak kis ökológiai lábnyomot eredményez.

4. Felejtsük el a pazarlást!

Minden gyártási folyamatban keletkeznek a méretre vágásokból adódóan leeső darabok, melyeket tovább lehet hasznosítani dekorációs termékek formájában. Így minimálisra tudjuk csökkenteni a hulladék mennyiségét. A Természetes Kövek Háza Kft. a kőburkolatok kiegészítéseként pár éve kezdett foglalkozni fából készült falburkolatokkal is. Ezek nagy része újrahasznosított fából készül úgy, hogy régi indonéz halászhajók épen maradt részeit alakítják át falpanelekké.

5. Kevesebb gépi munkát!

Másik nagyon kedvelt termék a kókuszdió héjából készült, 100%-ban természetes kókuszmozaik. Az egymáshoz ragasztott kis mozaikdarabkákat kézzel készítik, gépeket nem használnak hozzá. Falburkolatként dekorációs célra, egy-egy falszakasz kiemelésére, vagy térelválasztó burkolataként ajánlott.

Talán meglepő, de a kőburkolatok között is található olyan, amit az 1600-as évek óta a mai napig kézzel fejtenek. Ennek az az oka, hogy a nagyon vékony (pár mm vastag) rétegek a gépi kitermeléstől eltörnének. Ezért a Solnhofeni mészkő csak az üzemben, a méretre vágás alkalmával találkozik gépekkel.

6. Értékeljük a tökéletlenség szépségét!

A Wabi-Sabi egy keleti irányzat, melynek hagyománya Kínából származik, és gyökerei a zen buddhizmusra vezethetők vissza. A valódi anyagok (wabi) használatára helyezi a hangsúlyt, miközben előnyként értelmezi a wabi-tárgy tökéletlenségét (sabi). Arra biztat, hogy lássuk meg a szépséget a tökéletlenségben.

78 / 100
Természetes Kövek Háza Kft.

Információ kérése:

Hogyan lehet kisebb a háza ökológiai lábnyoma?

2040 Budaörs, Károly király u. 16.