Mi alapján válasszunk padláslépcsőt?

2021.11.24.

FAKRO padláslépcső választó

A modern lakások erőteljes funkcionalitásra törekvése nem engedhet meg egy lakótérbe belógó, feleslegesen helyet foglaló padlásfeljáró lépcsőt. Ugyanakkor a tetőre való kijutást, ha másért nem, a kémény karbantartása miatt biztosítani kell. A nem beépített padlásteret is sokan használják ritkán használatos tárgyak tárolására, sok helyen kerül oda a műfenyő, a síléc vagy a bőröndök.

Az idén 30 éves FAKRO 18 különböző típusú padláslépcsőt fejlesztett az elmúlt évek során, amivel egyrészt a legszélesebb hazai kínálatot tudja magáénak, másrészt a világ második legnagyobb gyártójává vált. A 3 éves garanciával rendelkező padláslépcsők mindegyike készre szerelt, a beépítéshez semmilyen előszerelési munkálatra nincs szükség.

Milyen szempontokat kell figyelembe venni a padláslépcső kiválasztásakor?

A használat gyakoriságát:

Ha rendszeresen nehezebb tárgyakkal tervezünk feljárni a padlásra, akkor érdemes a nagyobb, akár 200 kg-os terhelhetőségű, masszívabb, fém létraszárú padláslépcsőket választani.

LMK Komfort fém létraszárú padláslépcső

Amennyiben ritkább használattal, átlagos tárgyak mozgatásával számolunk, elegendő a fa létraszárú típusok alkalmazása.

A hőszigetelés fontosságát:

A FAKRO padláslépcsőinek hőszigetelési tulajdonsága széles tartományban mozog, az egyszerű hőszigetelőtől (LWS Smart), a népszerű extra hőszigetelőn (LTK Energy) keresztül a passzívház minősítéssel rendelkezőig (LWT Passive House). A kiválasztásnál arra kell törekedni, hogy a padláslépcső hőátbocsátási együtthatója közel azonos legyen a födémszerkezetével, így hőtechnikai szempontból homogén felület jön létre.

LWT PassiveHouse extra hőszigetelő padlásfeljáró lépcső fa létraszárral

A rendelkezésre álló helyet:

Ha van elegendő hely a födémben és a helyiségben, akkor érdemes a praktikus, összecsukható típust a kényelmes használatot biztosító 60-70 cm széles és 120-140 cm hosszú tokméretben választani.

Amennyiben a helység mérete nem elegendő a működtetés közben nagyobb helyigényű, összecsukható típusok alkalmazásához, megoldás lehet az ollós szerkezetű létraszárral rendelkező típusok használata (LST, LSZ, LSF), amelyek már 50×70 cm-es tokmérettől kaphatók.

LST ollós létraszárú padláslépcső kis födémnyíláshoz

A belmagasságot:

A FAKRO padláslépcsők az átlagos magyar épület-belmagassághoz igazodnak 280 cm-es és 305 cm-es kivitelben, de kaphatók akár 360 cm-es (LMF60) vagy 366 cm-es (LMP) belmagassághoz beépíthető típusok is. Minden lépcső esetén a részletes termékleírás tartalmazza a minimális belmagasságot is, ami 200-245 cm és 265-270 cm között mozog.

A legtöbb típust a szár alsó szegmensének méretre vágásával, az LML Lux és az LMF120 típusokat állítható talpakkal, az ollós létraszárú típusokat pedig lépcsőfokok számának változtatásával és egy nyíláshatároló segítségével lehet a pontos belmagassághoz igazítani.

A követelményeket:

Az aktuális tűzvédelmi előírások határozzák meg, hogy milyen tűzgátlási tulajdonsággal kell rendelkezni egy padlásépcsőnek különböző funkciójú, típusú épületek esetén.

A FAKRO kínálatában 60 és 120 perces tűzgátló padláslépcsők találhatók meg, a 60 perces kategóriában fa (LWF60), fém (LMF60) és ollós (LSF60) létraszárúak, a 120 perces kategóriában pedig egy fém létraszárú (LMF120) típus érhető el.

tűzgátló padláslépcsők

A padlásfeljáró lépcsők használatát számos kiegészítő teszi kényelmesebbé. Kapható a feljutást megkönnyítő védőkorlát (LXB-U) vagy kapaszkodó (LXH-A) a padlástérbe és kiegészítő kilincs (KXZ) a padláslépcső ajtajának padlás felőli működtetéséhez. Vastagabb födém esetén használhatunk toktoldót (LXN), a mennyezet és a tok közötti hézag eltüntetésére pedig szegélylécet (LXL). A lakóteret és a lépcsőt a padlástérből származó szennyeződéstől padlásoldali kiegészítő ajtóval (LXW) lehet megvédeni A padláslépcső használatát – amennyiben nem tartozik a gyári felszereltséghez – a lenyitást megkönnyítő tehermentesítővel (LXM) vagy kiegészítő kapaszkodóval (LXH) tehetjük kényelmesebbé.

A FAKRO padláslépcső kiválasztást segítő táblázata

87 / 100
Fakro Magyarország Kft.

Információ kérése:

Mi alapján válasszunk padláslépcsőt?

1116 Budapest, Építész u. 8-12
(1) 365 14 32