Professzionális legionellavédelem: Weishaupt berendezésekkel Ön biztonságban van!

2020.11.01.

A csíramentes melegvíz biztosítása nem csak a szabványokban és előírásokban található kötelezettség, egyre több berendezés-üzemeltető akar bizonyosságot. A legionella elleni védelem kiemelt fontosságú.

Ahogy ismeretes, az ivóvíz-installációkra és az ivóvíz-melegítő rendszerekre vonatkozó előírásokat a DIN EN 1988-200 (és a DVGW W 551 sz. munkalapja) tartalmazza – súlyponti kérdés a legionella.

A szabályzás megkülönböztet kis- és nagyberendezést. Kisberendezéseknél nincs követelmény, de melegvíz szabályzási hőmérsékletként a 60°C ajánlott, az 50°C alatti hőmérsékletet minden esetben el kell kerülni.

A Weishaupt által ajánlott megoldások

Weishaupt  1. javaslata legionella védelemre: magashőmérsékletű hőszivattyú
A teljes dokumentum letöltéséhez kattintson a képre!
  1. Magashőmérsékletű hőszivattyú (talajszonda vagy -víz lehet a hőforrás) mely akár 70°C előremenő hőmérsékletre képes (magas hatékonysággal)
Weishaupt 2. javaslata legionella elleni védelemre: bivalens berendezés
A teljes dokumentum letöltéséhez kattintson a képre!

2. Bivalens berendezés hőszivattyúval, amikor a hőszivattyú melletti második hőtermelő a kondenzációs gáz- vagy olajkazán

3. Felosztás decentrális melegvízkészítésre, amikor átfolyásos elven történik a hmv-előálltás, a vételezési hely közelében, pl. lakásállomással

Weishaupt 4. javaslata legionella elleni védelemre: kombináció hmv-hőszivattyúval
A teljes dokumentum letöltéséhez kattintson a képre!

4. Két hidraulikusan független hőszivattyús rendszer, melynél az egyik pl. levegő/víz hőszivattyú a fűtést látja el hatékonyan, a melegvíz készítése (akár 70°C hőmérsékletű) a környezeti levegő energiájának hasznosításával dolgozó másik, hmv-hőszivattyú feladata

Weishaupt 5. javaslata legionella elleni védelemre: elektromos fűtőpatronok
A teljes dokumentum letöltéséhez kattintson a képre!

5. Elektromos fűtőpatron alkalmazása. Ekkor a hőszivattyú által készített melegvíz szükség szerinti hőfok-emelését a patron látja el, mely napelem termelte áramot hasznosíthat.

A melegvízkészítő berendezés kilépési pontján a kilépő melegvíz hőmérséklete mindig ≥60°C kell legyen. Rövid idejű (perc nagyságrendű) csökkenés elfogadható, de rendszeresen előforduló alacsonyabb hőmérséklet nem.

81 / 100
Weishaupt Hőtechnikai Kft.

Információ kérése:

Professzionális legionellavédelem: Weishaupt berendezésekkel Ön biztonságban van!

2051 Biatorbágy, Budai u. 6.
+36-23-530-880