Zöldtetők kialakítása fordított rétegrenddel

2022.01.21.

Zöldtetők kialakítása fordított rétegrenddel

A nagy vastagságú RAVATHERM XPS extrudált polisztirolhab hőszigetelések alkalmasak zöldtetőkbe, vagy akár vegyes hasznosítású fordított rétegrendű lapostetőkbe való beépítésre. A több rétegből összehegesztett termékek kiválóan hőszigetelnek, tartósak és könnyen kezelhetők.

Az épületek tervezése során egyre fontosabb szempont, hogy az épület által elfoglalt zöldfelületből minél többet visszajuttassunk az építészet eszközeivel. Zöldtetők, tetőkertek kialakítása elsősorban városias környezetben bír fokozott jelentőséggel. A zöldtetők bővített életteret jelenthetnek, hozzájárulnak a levegő tisztaságához, emellett jelentős a csapadékvíz-megtartó, vízvisszatartó hatásuk. A zöldtető a csapadék- és szennyvízelvezető hálózat kímélése folytán közvetetten is kedvező hatású. A fordított rétegrend extenzív és intenzív zöldtetőknél egyaránt jól bevált, hosszú élettartamú szerkezeti megoldás. A rendszer fő előnye a csapadékvíz elleni szigetelés hő- és mechanikai védelme a hőszigetelő táblák által.

Zöldtetők kialakítása fordított rétegrenddel

RAVATHERM XPS zöldtetőben

A zöldtetős megoldások egyre nagyobb teret hódítanak, ugyanis nemcsak esztétikai előnnyel járnak, de zöldtetők kialakításával új élettereket hozhatunk létre, valamint a levegőminőséget is javítják. Ezen kívül további épületfizikai előnnyel is járnak: nyáron hőpajzsként működnek a hatalmas hőtároló betonfelületekkel szemben.

A kék színű RAVATHERM XPS 300 SL hőszigetelő táblák zárt cellaszerkezetükből adódóan ellenállnak a nedvességnek, illetve tartós terhelésnek, ezért kimondottan ideálisak fordított rétegrendű zöldtetőhöz.

Fontos megjegyezni, hogy a zöldtetők csapadékvíz elleni szigetelése gyökérálló anyagú legyen (pl. FLL minősítés alapján), különben e célra szolgáló réteg beépítése szükséges. A lejtés és vízelvezetés kialakításánál fontos szempont, hogy a RAVATHERM XPS lemezek ne lehessenek tartósan víz alatt. Intenzív tetőkerteknél folyamatosan vízzel árasztott drénréteg alkalmazása kerülendő.

Extenzív tetők

Termőrétegként elsősorban nagy vízmegtartó képességű talajkeverékek vagy speciális, a drénréteg szerepét is betöltő ún. ásványi szubsztrátum alkalmazható. Ez utóbbi esetben külön szivárgó réteg nem szükséges, legalább 60-100 mm rétegvastagság ajánlott. Az összefüggő növényzet gyökereinek hálózata a szélterhelés elleni stabilitást is biztosítja, a tetőszélek és a csatlakozó felületek mentén kiegészítő leterhelés szükséges, illetve a szélek mentén és az összefolyók környezetében a Tetőszigetelési Irányelvekkel összhangban kavics leterhelésű sávokat, felületeket kell kialakítani.

Intenzív tetők

Az intenzív tetőkertek termőrétegének típusát, összetételét, és a telepítendő növényi kultúrát kerttervező szakember bevonásával célszerű meghatározni. A telepítésre kerülő nagyobb növények szélvédelméről a termőréteg vastagságától függően szakszerű kikötéssel, megtámasztással kell gondoskodni.

Zöldtető

A fordított rétegrend további elemei

Hőszigetelés

A vízszigetelésre kerül rá az akár 28 cm vastag RAVATHERM XPS 300 SL extrudált polisztirolhab hőszigetelés. A fordított rétegrendi kialakítás számos előnye közé tartozik, hogy megvédi a vízszigetelést a hőingadozástól, UV-sugárzástól, illetve a kivitelezés közbeni mechanikai hatásoktól, ezáltal a beépített vízszigetelés élettartama akár többszöröse is lehet az időjárás viszontagságainak kitett társaiknál.
Végül érdemes arra is gondolnunk, hogy funkcióváltás – akár emeletráépítés– esetén egyszerű a visszabontás és az anyag újrahasznosítása. Ez javítások alkalmával is előnyös lehet.

A hőszigetelésre fektetett páraáteresztő elválasztó réteg megakadályozza a finom szemcsék bemosódását a drénrétegbe vagy a hőszigetelő lemezek közé, egyben mechanikai védelmet is nyújt a táblák felületének.

Vízszigetelés

Fordított rétegrendrendű lapostetőn a csapadékvíz-szigetelés lehetőleg SBS modifikált bitumenes vastaglemezből készüljön. Először egy hideg bitumenmáz kellősítést kell felvinni a felületre, majd erre kerül a teljes felületen lángolvasztott, bitumenes vastaglemez csapadékvíz elleni szigetelés 2 rétegben.

Lejtés

Fordított rétegrendű kialakításnál a tetőfelület megfelelő lejtése többféle módon biztosítható. Leggyakrabban erre a megoldás külön helyszíni könnyűbeton szerkezeti réteggel történik, de lehet maga a födém lejtésben való kialakítása is.

A teherhordó födém

A lapostetők teherhordó szerkezete a leggyakrabban az adott lapostető terheinek ismerete alapján statikailag méretezett monolit vasbeton födém.

A födémszerkezet típusa és rétegvastagsága minden esetben függ a lapostető tervezett rétegfelépítésétől, a várható terhelésektől, illetve a tetőfelület geometriájától. Ezek geometriája az adott igényekhez igazodva szabadon tervezhetőek, kedvező páratechnikai tulajdonsággal rendelkeznek, jelentős a teherbírásuk, illetve egységes homogén felületet képeznek.

További előnye a fordított rétegrendű kialakításnak, hogy a csapadékvíz elleni szigetelés elkészülte után beépítésre kerülő rétegek (extrudált polisztirolhab hőszigetelés, védő-elválasztó geotextília, leterhelő, illetve járórétegek) nedvességre nem érzékenyek, a tetőszigetelési munkák jóval szabadabban ütemezhetők, az építési ütemterv kedvezőtlen időjárás esetén is tartható.

Zöldtetős kialakításnál fontos megjegyezni, hogy az ezzel együtt járó kerti munkák során (ásó, kapa) szintén könnyen sérülhet a vízszigetelés, így ebben az esetben is a fordított rétegrend a legkézenfekvőbb megoldás.

A zöldtető továbbá többszörösen környezetbarát megoldás. A növényzet segít a csatornarendszer tehermentesítésében, megköti a por egy részét, csökkenti a nyári felmelegedést és kellően nagy kiterjedés esetén a város mikroklímáját is pozitívan befolyásolja.

89 / 100
Ravago Building Solutions Hungary Kft.
8184 Balatonfűzfő, Almádi út 4.
+36 88 59 69 79