Áttetsző homlokzat – alumíniumprofilokból

alaprajz - építészeti magazin

Forgalmas környék, szigorú előírások, nem szokványos, hanem meglepő, áttetsző homlokzati megoldás – alumíniumból. A müncheni székhelyű lynx architecture tervezői – Susanne Muhr, Volker Petereit és Dirk Härle – által magánbefektetői megbízásra tervezett többlakásos lakóépület a szigorú előírások ellenére igazán különleges megoldásaival jelzi, hogy mind az építészet, mind a kivitelezés magas minőséget képvisel.

A Dachau óvárosától nem messze, egy forgalmas utcába tervezett, kívülről egyszerűnek tűnő kertes épületben mélygarázs, kerékpártároló és hat magas színvonalú kétszobás teraszos lakás kapott helyet. Az épület különlegessége szokatlan homlokzati megoldása, aminek egyszerre több funkciót is szántak tervezői.

Nem hétköznapi, hanem áttetsző

Az építészeti koncepció része volt, hogy a környékbeli házakhoz képest viszonylag nagyméretű épületet vizuálisan integrálják a szomszédos, 1970-es évekbeli, döntően családi házas terület látványába. Többek között ezért is döntöttek a minden túlnyúlást nélkülöző nyeregtető mellet. A lakások kizárólag a kert felé tájoltak, abban irányban kaptak helyet a balkonok. Az utcafronti homlokzaton található nyílászárók előtt futó profilok pedig árnyékoló funkciót is ellátnak, amellett a profilok közötti réseken keresztül kapnak megvilágítást ezek a belső terek. De a három emeletre az utcai homlokzat mögötti árkádokon keresztül lehet feljutni is.

Nem fa, hanem alumínium

Eredetileg egy szemközti lakóépület fa lécezésén alapuló homlokzatot terveztek. A fenntartható és alacsony karbantartási igényű alternatívát keresve a lynx architecture végül rábukkant a PREFA termékekre. Az alumíniummal gyorsan összebarátkoztak, de a fa finom, szabálytalan szerkezetéről nem akartak lemondani. „Az anyagválasztás izgalmas kísérlet volt. Végül a szabálytalanul hajtogatott és részben perforált alumíniumlemez mellett döntöttünk”.

Egy ilyen speciális munkára nem minden „bokorban” akad megfelelő minőségben dolgozó kivitelező, még Németországban sem. A lynx architecure építészei Thomas és Matthias Engel bádogos cégében találták meg az ideális partnert a tervezett alumínium perforálásához és feldolgozásához, a tető és a homlokzat burkolásához. A lynx architecture által aszimmetrikusan megrajzolt két profilszelvényt speciális szegélyezőgép segítségével egy műveletben előregyártották. A munkaszervezőknek és a szerelőknek ügyelniük kellett arra, hogy mindkét profiltípust a gerinctől a padlóig terjedő teljes magasságban használják, nemcsak felváltva, hanem 180 fokban elforgatva is, hogy a lehető legszabálytalanabb megjelenést érjék el. A homlokzat részleges perforációja nemcsak éjszaka kölcsönöz különleges látványt az épületnek, hanem nappal is érdekes megvilágítást biztosít az árkádok alatt.

A PREFALZ rugalmas és dekoratív anyag

A PREFALZ anyagot rugalmassága és sokoldalúsága teszi kedveltté a kreatív, szerelt átszellőztetett homlokzatokat előszeretettel alkalmazó építészek körében. A rendszer számtalan kialakítási lehetőséget kínál, a különböző sarniszélességek és -hosszak, a különböző szerelési irányok, valamint a bőséges színválaszték révén, így az állókorcos homlokzatot a tervező teljes mértékben elképzeléseinek megfelelően alakíthatja ki.

Kis súlya és alumínium alapanyagának hajlékonysága miatt könnyen megmunkálható, a lakkminőség pedig nem romolhat. A PREFALZ homlokzatok és tetők stabilitásukkal és hosszú élettartamukkal emelkednek ki a homlokzatburkolati anyagok mezőnyéből. Az esőálló csatlakozások rejtett és láthatatlan rögzítéssel alkalmazhatók. A szalagszélességtől függően 2,2 és 2,3 kg/m² közötti alacsony súlyuk miatt felújításra és új épületekhez is ideális.

Külön kiemelendő, hogy a PREFALZ homlokzat megfelel az EN 13501-1 szabvány szerinti „A1” – azaz nem éghető – tűzvédelmi osztálynak.