Market Székház 6.0 Budapest

alaprajz - építészeti magazin

A Lean Tech Mérnökiroda igencsak összetett feladatot kapott akkor, amikor a Market Építő Zrt. új székházát kellett megterveznie. Egyfelől megfogalmazódott a nyilvánvaló igény, hogy egy korszerű, ergonomikus munkahely létesüljön. Másfelől nyilvánvaló, hogy egyfajta reprezentatív és referenciának is megfelelő épületet kellett létrehozni, ami jól betölti ezeket a funkciókat mindaddig, amíg a székház – vélhetően jónéhány év múlva – ki nem növi a jelenlegi területét.


Ahhoz, hogy ezek a feltételek megvalósuljanak, rengeteg innovációnak, ötletnek kellett egységgé összeállni. Nézzük most ezeket sorban. Az talán már nem újdonság, hogy a tervezés során a BIM- és a VR- rendszereket is felhasználták. Ez sokkal jobban ösztönöz a kreativitás szabadon engedésére, az ötletek körbejárására.


Az épület külső képe is jól demonstrálja mindezt: a finom szövésű vörösréz háló a maga egyszerre fémes és légies kiterjedésével egy csapásra reprezentatívvá emeli az egyszerű épülettömeget. Ezt erősíti a lendületes bejárat, amely a V-alakú pillérrel és a medencékkel egyszerre kortárs, és idézi a 60-as, 70-es évek – mára újjáéledő – modernizmusát. A belső tér lobbyja jól felkészít arra, hogy mitől is izgalmas még ez a székház. Bátran megjelennek a térben a precíziós kidolgozású, egyedi betonoszlopok ugyanúgy, mint az építés hajdanvolt kéziszerszámai mintegy bársonyba burkolva, a kortárs szobrok, és a lépcső kiugróan merész színe.


Ezek együtt megadják az alaphangot, a legfőbb üzenethez: ki itt belépsz, felejtsd el a sablonokat. Mindez persze csak ötletek petárdája volna, ha nem állna mögötte olyan részletek sora, amik a gyakorlati életben is átformálják – közvetve vagy épp közvetlenül – a céget. Az előző székházhoz képest háromszor annyi tárgyaló van, a digitálisan vezérelt, Magyarországon egyelőre egyedülálló világítás, a szintenként kialakított szelektív szemétszigetek, a számtalan, eszmecserére vagy épp pihenésre formált tér együttesen ad ki egyfajta élményt. A struktúrák jól idomulnak a funkciókhoz, az akusztikai panelek, a tér dimenziói között megvalósuló vizuális kommunikáció mind egy felszabadultabb irányba mutat, amely végső soron az eredményességet segíti elő. Persze ezek csak jószerével a látható dolgok. De a gépészet is innovatív. Az épület hőenergiával történő ellátása a hatékonyság és a megújuló hányad szempontjai okán távhővel történik. A hőközpont esztétikus látványt nyújt az üvegezett homlokzat mögött. Az épületben négycsöves fűtési-hűtési rendszert alakítottak ki. A hőleadók az adott helyiség funkciójától és elhelyezkedésétől függően padlófűtés, födémszerkezetbe integrált mennyezetfűtő-hűtő panelek, aktív klímagerendák, amelyeket alacsony hőmérsékletű vízzel látnak el; valamint padlókonvektorok, amelyeket magas hőmérsékletű vízzel látnak el. A hőleadók és az egyes körök vezérléséről épületfelügyeleti rendszer gondoskodik, amely az épületben elhelyezett termosztátok és jelenlétérzékelők jelei alapján nyitják/zárják az egyes körök vagy hőleadók vezetékeibe beépített motoros szelepeket és váltószelepeket. A födémszerkezetbe integrált mennyezeti panelek miatt álmennyezetre nincs szükség, ezért szokásos szintmagassággal, szokatlanul nagy belmagasság volt elérhető. A megoldás további előnye, hogy nincs huzathatás az épületben, az épület klímája rendkívül komfortos.Végezetül fontos megemlíteni, hogy a Lean Tech Mérnökiroda mellett belsőépítészként építészként F. Kovács Attila működött közre, akinek eddigi munkásságát végigkíséri az a törekvés, hogy egyedi látvánnyal fogalmazzon meg bármilyen dolgot.


Így köthető esetünkben a nevéhez a már hamar hírnevett szerzett ,,fándli csillár’’ vagy épp a – szó szerint – tetőtől-talpig burkolt tárgyaló éppúgy, mint a flokkolt szerszámok vagy az előtető lendületes vonalvezetése. Az 5500 m2 –es ragyogó, új irodaház (melyben 388 munkaállomás működik) így ad kerek egészet, s a tervezők, megbízó közös reménye szerint példát is a jövendő irodaépületeihez.

Építészet és generáltervezés: Lean Tech Mérnökiroda Kft. Tervezési főmérnök, ügyvezető: Keszthelyi Kristóf Felelős építész tervező: Szüle Péter Tervezők: Horváth Zoltán Vilmos, Andriska Fanni Látványtervező-formatervező: Mázló Lajos Épületszerkezeti szaktervező: Sipos Gergely (Arkkitehti Építész és Mérnökiroda Kft.) Designer-építész, belsőépítész, forma- és látvány tervező: F. Kovács Attila (A+Z Design Studio) Statikus tervező: Styaszny Sándor – vezető tervező, Matisz Csaba, Renn Gábor (Egri Statikus Iroda Kft.) Gépészet: Ágoston István – ügyvezető igazgató, Erdődy Dávid (ANG Engineering Kft.) Épületvillamossági tervezetők: Üveges Zoltán – ügyvezető tervező, Máté József, Szabó György, Vadász László (Artrea Consulting Kft.) Automatika tervező: Misa József (Fiss Automatika Kft.) Tűzvédelmi tervezők: Veresné Rauscher Judit- vezető tervező, Dr. Veres György (Flamella Kft.) Tájépítész vezető tervező: Mohácsi Sándor (S73 Tájépítész tervező Iroda Kft.) Tervező munkatárs: Takács Dániel PhD Úttervezés: Ittzés Miklós – vezető tervező, Varga Péter, Hartai Gábor (Ittzés Mérnökiroda Kft.) Felelős uszodagépész tervező: Hajdú Sándor (Hydrochem Környezetvédelmi Kft.) Akusztikai tervező: Csott Róbert (’95 Apszis Bt.) Közmű tervező: Simon Bálint (Siengi Kft.) Átszellőztetett homlokzatburkolatok: Töreki Tamás Ipari padló: Kiss AndrásFotó: Hlinka Zsolt
GYÁRTÓI REFERENCIA

No results found.