Richter Gedeon Nyrt Közösségi és Irodaház -Debrecen

alaprajz - építészeti magazin

Debrecen nyugati részén elhelyezkedő Határ úti Ipari Parkban található a tervezett épület telke. A 6,6 hektáros telek övezeti besorolása: Ge-egyéb ipari gazdasági zóna. A Richter Gedeon Nyrt. biotechnológai kutatást, gyártást folytat itt.

Beépítés
Adottság volt tervezéskor a telep főbejárata, és attól jobbra a néhány éve átadott központi portaépület az utcavonaltól ~16m-rel hátra léptetve. Az épületet a porta beépítési vonalát tartva indítottuk, annak léptékéhez igazodva, majd további 7 m-rel hátrébb húztuk, mert az építtető nagy vendégparkolót kért a ház elé. A telepen belüli forgalom a dolgozói étterem miatt jelentős lesz, ezért a közösségi épület nagy fedett-nyitott térrel fordul és nyílik meg a szomszédos irodaépület és gyártócsarnok felé.

Funkciók, ütemezés
A funkcionálisan két részből álló épület közösségi szárnyát a dolgozói étteremmel, befejező konyhával, többfunkciós, 240 fős rendezvénytérrel a főkapu mellé, míg irodaszárnyát tőle balra, az utcára merőlegesen helyeztük el. Az első ütemet 65 munkahelyre terveztük, a 2. és 3. ütemek mindegyikében ugyanennyit kér Richter.
A harántirányú irodaszárnyak a pinceszinten és a földszinten össze lesznek kötve, így egy ellenőrzési ponttal feltárhatóak. A közösségi funkciókhoz az irodákból épületen belül el lehet majd jutni.

Tömegalakítás
A meglévő központi portaépület magasságát jellemzően megtartva, az utcáról nézve kétszintes közösségi épület a belső kert felől ferde zöldtetővel egyszintes épülettömeggé formálódik. E fölött „lebeg” a négyszintes /F+3/ irodaszárny. A két hasáb áthatásában az épület funkcionális kettőssége is megjelenik. Az utca felé a 3 szint magas irodaszárny konzolosan kinyúlik, amely az előbb említett gondolatot tovább erősíti.
A telepítésből adódóan a későbbi ütemek épületszárnyai között barátságos léptékű, három oldalról zárt belső udvarokat terveztünk, a dolgozóknak üdítő munkakörnyezetet biztosítva.

Homlokzatok
A tervezésénél a nagyvonalú, ipari környezetbe illő, ugyanakkor gazdaságos és fenntartható megoldásokat helyeztük előtérbe. A közösségi épületnél nagyméretű, 3 vagy 6 m magas üvegfalakat tervezünk, melyek előtt a belső kert felől kétszintes árkádot alakítottunk ki.
Ezen fedett-nyitott külső terek alatt az étterem teraszai kaptak helyet. Az irodaépületnél kevés homlokzati elemet alkalmaztunk: a tömör és a nagyméretű (jellemzően 3 szintet átfogó) üvegfelületek váltakoznak. A tetőfelületeket 5. homlokzatként terveztük, mert az irodaépületből a közösségi épület teteje látványkert.
A függönyfalak mellett a másik meghatározó homlokzati felület az átszellőztetett kialakítású, törtfehér szálcement homlokzatburkolat, amely különböző magasságú vízszintes osztásaival igazodik az épület meghatározó szintjeihez. Az irodaépület földszintjét sötét kéregbeton elemekkel burkoltuk, mely fölött „lebeg” az irodaszárny világos hasábszerű tömege.
A közösségi épületnél a mélyen hátrahúzott síkon lévő üvegfelületek külső napvédelme az árkádos kialakítás miatt biztosított, azonban az irodaépület déli, keleti és nyugati tájolású üvegfalait védeni kell a közvetlen napsugárzástól. Ezért a függönyfalba integrált árnyékoló rendszert terveztünk, amely az épületfelügyeleti rendszernek köszönhetően automatikusan az üvegfelületre jutó napsugárzás mennyiségéhez igazítja az árnyékoló pozícióját.

Belsőépítészeti koncepció
A Richter Gedeon új közösségi és irodaépületében célunk egy letisztult, elegáns, ergonomikus belső világ kialakítása, melyben egyesülnek a legújabb innovatív technológiák. A közösségi épület terei látványban egymáshoz kapcsolódnak, célunk volt egy áramló tér teremtése. Az irodaszárny térszervezésében, a munkakörnyezet kialakításában inkább a hagyományos irodai felépítés a meghatározó.
A színvilágot alapvetően a fehér és szürke árnyalatainak használata határozza meg, ezt egészíti ki az élénk olívazöld, mely figyelemfelkeltő színével, kijelöli a fontos elemeket, színt visz a harmonikus monokróm környezetbe.

Vezető tervezők: Szőkedencsi Géza, Töős György (ARTONIC Kft.) Építész munkatársak: Menyhárt Gergő, Katona Tünde, Molnár Balázs, Fehér Gabriella, Klein Andrea (ARTONIC Kft.) Belsőépítészet: Páll András (PS Alkotó Kft.) Statika: Markovits Péter (MTM Kft.) Épületgépész: Csöppenszky Gábor (Agorex Kft.) Épületvillamosság: Rajkai Ferenc (Hungaroproject Kft.) Úttervezés: Tódor Dénes (Tordas Mérnökiroda) Környezetrendezés: Kontra Dániel (Urban Concept) Tűzvédelmi tervező: Decsi György (Fire-eng Kft.) Épületszerkezetek: Horváth László (Estrad Bt.) Konyhatechnológia: Straub Ágnes (Szigmavill Bt.)Fotó: Bujnovszky Tamás
GYÁRTÓI REFERENCIA

Az Adatkezelési Tájékoztatót megértettem és hozzájárulok, hogy a Business Media Magyarország Kft. az általam megadott e-mail címemre – hozzájárulásom visszavonásig – hírlevelet küldjön.

A feliratkozás az e-mailben kapott linkre kattintással kerül aktiválásra.