Kingspan Light+Air a müncheni BAU 2023 szakkiállításon

2023.05.05.

Kingspan Light+Air a müncheni BAU 2023 szakkiállításon

2023-ban pár év kihagyás után ismét megrendezésre került a BAU kiállítás Münchenben. A hagyományoknak megfelelően a Trade Fair Center Messe München adott otthont a nagyszabású, kétévente megrendezendő eseménynek 2023. április 17-22. között.

A mindig nagy érdeklődésnek örvendő építészeti rendszereket, anyagokat és technológiákat bemutató szakkiállításon minden Európában működő, építőiparban érdekelt nagyvállalat felvonul.

Kiváló alkalom ez az épületek, illetve különböző létesítmények tervezőinek, kivitelezőinek, karbantartásukért felelős személyeknek és befektetőknek a legújabb és legmegfelelőbb megoldások felkutatására, információszerzésre és nem utolsó sorban új kapcsolatok teremtésére vagy a már meglévők ápolására.

A Kingspan Light+Air, az STG és a Colt közös standja

Az építőiparban megkerülhetetlen, a magas minőségű fal- és tető szendvicspanelek területén világelső és a tőzsdén jegyzett Kingspan 2020-ban vásárolta fel a Colt cégcsoportot, amely a felvásárlást követően szintén a KLA divízió részévé vált. A Colt cégcsoport termékeinek kizárólagos magyarországi képviseletét 2023. január 1. óta a KLA divíziójához tartozó Essmann Hungária Kft. látja el.

A Kingspan, Essmann és a Colt termékei optimálisan egészítik ki egymást, ugyanazon épületen belül jól kombinálhatók és integrálhatók, ezáltal a cég ügyfeleinek több komfortot, gyorsabb befejezést, hatékonyabb energiafelhasználást és jobb tűzvédelmet tud biztosítani. Mindemellett a vállalat célja a fenntarthatóság és a folyamatos innováció. Ez a kialakult és folyamatosan fejlődő rendszer megváltoztathatja a jövő beruházásait. Ezek bemutatása volt a cég célja az idei BAU-n.

Kingspan Light+Air a müncheni BAU 2023 szakkiállításon

Kiállításra került sok a már jól működő rendszerek, illetve berendezések közül. Ilyenek voltak a Kingspan ESSMANN sávfelülvilágítói, illetve kupolái és ezek vezérlőegységei, amik a természetes bevilágítás, a szellőztetés és a füstelvezetés műszaki feladata mellett teljesítik az esztétikus építészet igényeit is.

Kingspan Light+Air a müncheni BAU 2023 szakkiállításon

Ilyen, már kiforrott terméknek mondható továbbá a Colt ipari léghűtő és szellőztető berendezése, a Coolstream is. A berendezés adiabatikus módon működik, azaz a levegő közvetlen lehűtését a víz elpárologtatásával valósítja meg. Az ehhez szükséges energiát a levegőből vonja el, és minél magasabb hőmérsékletű, illetve szárazabb ez a felhasznált, friss külső levegő, annál hatékonyabban működik a rendszer. Ez a fizika törvényeit kihasználó rendszer 4-7-szer kedvezőbb üzemeltetési költségekkel jár (különösen csendes üzemmód mellett), mint egy hagyományos légkondicionáló berendezés. Ezeknek a nagyszerű tulajdonságoknak köszönhető, hogy Európában számtalan helyen tervezték és építették be (például vas- és acélgyárakba, műanyaggyárakba, raktárépületekbe, bevásárlóközpontokba, rendezvény- és kiállítási termekbe).

Kingspan Light+Air a müncheni BAU 2023 szakkiállításon

A kiállításon látványban sem volt hiány. A Kingspan Light+Air standnál is mindent megtettek annak érdekében, hogy az érdeklődők számára ne csak szakmai paraméterekkel, hanem érdekességekkel is tudjanak szolgálni. Az egyik ilyen látványosság az volt, amikor egy Firelight Duo hő- és füstelvezető lezárt szárnyai alá egy hangszórót szereltek, amiből hangos zene szólt. Azonban ebből nem lehetett semmit észlelni, csak akkor, ha a kezünket ráhelyeztük, vagy amikor a szárnyakat kinyitották. Ezzel a termék hanggátlási képességét kívánták szemléltetni, ami az alábbi videón látható módon sikerült:

A Kingspan Light+Air fenntarthatósági programja

A vállalat számára nagyon fontos a fenntarthatóság, amire az idei BAU-n külön hangsúlyt fektettek. Ennek érdekében egy programot dolgoztak ki, melyek alapján ambiciózus célok kerültek kitűzésre négy területen, mely célok 2030-ig valósulnak meg.

A Kingspan Light+Air fenntarthatósági programjának négy területe:

Energiafelhasználás

 • a megújuló energiaforrások közvetlen alkalmazásának növelése 60%-kal,
 • helyszíni megújuló energiatermelés növelése 20%-kal,
 • napelemes rendszerek kiépítése minden létesítménynél.

Karbonsemlegesség

 • nettó nulla széndioxid-kibocsátás,
 • termékek CO2 intenzitásának csökkentése 50%-kal (fő beszállítók által),
 • elektromos (károsanyagkibocsátás-mentes) céges gépjárművek alkalmazása 2025-ig.

Újrahasznosítás

 • 1 milliárd műanyag palack beépítése a gyártási folyamatokba (2025-ig),
 • Minden Quadcore® szigetelés műanyag palackokból való gyártása,
 • vállalati hulladéklerakók megszüntetése.

Vízfelhasználás:

 • 5 aktív projekt kialakítása az óceánok megtisztítására,
 • 100 millió liter esővíz összegyűjtése egyéb folyamatokra (pl gyártás).

A szervezők közleménye szerint az idei BAU nagy sikert aratott, mintegy 190.000-en látogattak ki az eseményre. Az érdeklődést jól mutatja, hogy ennek a nagy számnak 40%-át a külföldről érkezők tették ki, ami rekordnak mondható. A következő BAU 2025-ben kerül megrendezésre, ahol többek között természetesen ismét jelen lesz és kiállít a Kingspan Light+Air.

Kingspan Light+Air a müncheni BAU 2023 szakkiállításon
78 / 100
Kingspan Light + Air Kft.
1047 Budapest, Baross utca 79-89.
I. épület 1. emelet
(Komplex Baross Irodaház)
+36 1 329-7057