NKV-TB – az Autent Solutions nagy teljesítményű boltíves zsalus szellőzője

2023.10.10.

NKV-TB -az Autent Solutions nagy teljesítményű boltíves zsalus szellőzője

Egyedülálló megoldás a hazai piacon sávos felülvilágítókhoz

A hő- és füstelvezetés hazai piacán egyedülálló termékkel jelentkezik az Autent Solutions. Számos ipari, kereskedelmi és sportlétesítményben használják a boltíves sávos felülvilágítókat a természetes fény beengedésére a zárt térbe. Sok esetben elvárás, egyben ésszerű megoldás, hogy ezekbe a sávfelülvilágítókba kerüljön beépítésre a szellőztető és/vagy hő- és füstelvezető rendszer.

Erre az igényre többféle megoldás is kínálkozik, a legegyszerűbb íves nyílószárnytól a kétszárnyú kupolán át a zsalus szellőzőig. A legtöbb esetben a beépítés külön speciális fogadószerkezetet és kiemelt odafigyelést igényel szereléskor.

Egyedülálló megoldás

Az Autent Solutions Kft. most olyan komplex és egyben kompakt megoldást kínál, amely egyedülálló a magyar piacon. Az NKV-TB nagy teljesítményű boltíves zsalus szellőzőt kifejezetten folytonos, boltíves sávfelülvilágítókba történő beépítésre tervezték, mivel egyedi alapprofiljának köszönhetően tökéletesen illeszkedik a felülvilágító ívéhez. A rögzítőtalpak egyedi méretben készülnek, beépítésük gyors, biztonságos és egyszerű.

Az NKV-TB ötvözi a bevilágító, a boltíves nyílószárny, a kétszárnyú kupola, valamint a zsalus szellőző előnyeit és azok valamennyi jó tulajdonságával rendelkezik, viszont hátrányaikat minimalizálja.

A sávos bevilágító csak a természetes fény beengedésére használható, az NKV-TB ezzel szemben az EN 12101-2:2003 szerint bevizsgált, teljes értékű hő- és füstelvezető rendszer, valamit gravitációs napi szellőztető eszköz, amelynek lamellái fényáteresztő üvegezéssel is készülhetnek (többféle üvegből és polikarbonátból). 90%-os fényáteresztés mellett akár 1,4 W/m2K U-érték is elérhető.

A boltíves nyílószárny hő- és füstelvezetésre teljes mértékben alkalmas, azonban napi szellőztetésre csak rendkívül korlátozottan használható. Az egyszárnyú kupola hasznos felületének (úgynevezett aerodinamikai hatásos nyílófelület – Aw-érték) is csak töredéke hasznosul a napi szellőztetés folyamán, ami a szellőzés intenzitását erősen korlátozza. Az ilyen szellőztető kupolák ráadásul rendkívül időjárás-érzékenyek, a gyártók általában csupán 20-25 km/h szélsebességig garantálják a kupolák funkciótartását. Ez a napi használat során azt jelenti, hogy a napi szellőztető rendszer csupán az év töredékben használható, eső esetén pedig azonnal vissza kell zárni a kupolákat.

A kétszárnyú kupolával a szellőztetés intenzitása – jóval robusztusabb kialakításának és keskenyebb szárnyainak köszönhetően – egyszárnyú termékekre jellemző intenzitás többszöröse, azonban a két 90°-ban nyíló szárny miatt a 20-25km/h szél itt is gátat szab a szellőztetésnek. Így, bár az egyszárnyú társával szemben itt jóval nagyobb felület áll rendelkezésre szellőztetésre, az év jelentős részében ez sem használható a szél miatt.

NKV-TB -az Autent Solutions nagy teljesítményű boltíves zsalus szellőzője

Az NKV-TB zsalus szellőző lamellái 90°-ban nyithatók, így szinte a teljes felületén átáramlik a levegő, a hatásos nyílásfelület akár 3,2 m² is lehet. Hő- és füstelvezetésre, valamint bevilágításra teljes mértékben, napi szellőztetésre pedig szinte korlátlanul használható. Mivel a zsaluk nem nagy felületű, szélben vitorlaként viselkedő nyílószárnyakon, hanem keskeny, 90°-ban elfordítható lamellákon keresztül valósítják meg a szellőztetést, ezért bármekkora szélsebesség esetén sem kell a szerkezet mechanikai károsodásától tartani. Ugyanakkor az is kimutatható, hogy a tetőzsalukon keresztül történő szellőztetés intenzitása a szélsebesség növekedésével együtt nő, mert a szélszívás jelensége „rásegít” a gravitációs szellőztetésre. Így egy nagy légterű épület átszellőztetése annál hatékonyabb, minél nagyobb a kinti szélsebesség, ellentétben az egy- és kétszárnyú termékekkel, melyeket már enyhe szélben is be kell csukni, hogy elkerüljük a nyílószárnyak mechanikai károsodását.

Másik előnye a szellőztető zsaluknak, hogy nincs szükség külön nyitószerkezetre a napi szellőztetéshez, mert a hő- és füstelvezetés céljából beépített nyitószerkezet egyben napi szellőztetésre is használható. Ez a beruházás megtérülése és az üzemeltetési költségek szempontjából sem elhanyagolható tényező.

A kiemelkedő műszaki tulajdonságokon túlmenően esztétikus megjelenése, kiváló hő- és hangszigetelése és páralecsapódási védelme alkalmassá teszi az NKV-TB nagy teljesítményű boltíves zsalus szellőzőt komfort (vagyis igényesebb) környezetben történő felhasználásra is, többek között szállodákban vagy irodaházakban is.

NKV-TB -az Autent Solutions nagy teljesítményű boltíves zsalus szellőzője

70 / 100
Autent Solutions Kft.
1103 Budapest, Gyömrői út 156-158.
+36-1-433-2787