
A zsírok és olajok nem a szennyvízbe valók. Ha nagy mennyiségű zsír vagy olaj kerül a csatornába, jelentős károkat okozhat, korrózióhoz, rossz szagokhoz és dugulásokhoz vezethet. Az elmúlt években London csatornázása került a címlapokra a hatalmas zsírlerakódások felfedezésével. Ennek megelőzése érdekében minden olyan vállalkozásban, ahol zsíros szennyvíz keletkezik – például éttermekben, nagykonyhákban vagy az élelmiszeriparban – kötelező az EN 1825 európai szabvány szerint tervezett és méretezett zsírleválasztók használata. A zsírleválasztók nagyrészt eltávolítják a szennyvízben lévő zsírt és olajat, mielőtt az a csatornába kerülne. De melyik leválasztó melyik felhasználási területre alkalmas, és melyik rendszert milyen telepítési helyzetre tervezték?
Szennyvíztisztítás gravitációs elven
Minden zsírleválasztó közös tulajdonsága, hogy a zsíros szennyvizet gravitációs elven tisztítják. A szennyvízben lévő, víznél nehezebb anyagok lesüllyednek (1. ábra), ahol az iszapfogóban gyűlnek össze. Fent található a zsírleválasztó tartály, itt válnak ki az olajok és zsírok, mivel ezek kisebb sűrűségűek, mint a víz, és a felszínre úsznak. A felszínen egy folyamatosan növekvő zsírréteg alakul ki, a megtisztított szennyvíz pedig egy kivezető nyíláson keresztül távozik.

Telepítési lehetőségek
A zsírleválasztók telepíthetők szabadon álló berendezésként az épületen belül (2. ábra) vagy a földben, épületen kívül (3. ábra).


A leválasztókat gyakran szűkös pincékbe kell elhelyezni, ami megnehezíti a telepítésüket. Ugyanakkor a vendégeket nem szabad kitenni az ártalmatlanítási folyamat során felszabaduló esetleges szagoknak. A helyiséget, amelyben a leválasztót telepítik, nem szabad élelmiszerek tárolására használni, ezen kívül elegendő helyre van szükség a leválasztó telepítéséhez, üzemeltetéséhez, karbantartásához és ellenőrzéséhez, és biztosítani kell a megfelelő szellőzést. Vízcsatlakozás szükséges a leválasztó feltöltéséhez és tisztításához, valamint elektromos hálózatra is szükség van.
Ha a zsírleválasztót a földbe kell telepíteni, azt a forgalmas területen kívül kell elhelyezni. A földbe épített szeparátornak természetesen mindig hozzáférhetőnek kell lennie karbantartás, ellenőrzés és ártalmatlanítás céljából.
Általánosságban elmondható, hogy a szeparátorokat a konyha közelében kell telepíteni. A bevezető csöveknek legalább 2 százalékos lejtéssel kell rendelkezniük a zsír felhalmozódásának elkerülésére. Ha ez szerkezeti vagy üzemeltetési okokból nem lehetséges, és/vagy ha hosszabb csövekre van szükség, megfelelő intézkedéseket kell tenni a zsír felhalmozódásának és lerakódásának megakadályozására. A szagok elkerülése érdekében a szeparátort nem szabad közös helyiségek közelében elhelyezni, és különösen az ablakoktól és a szellőzőnyílásoktól távol kell elhelyezni. Az ártalmatlanító járműveknek könnyen hozzá kell férniük a szeparátorokhoz, hogy az ártalmatlanítás gyors és egyszerű legyen.
Átemelő állomás zsírleválasztókhoz
Az EN 752-1 szabvány szerint egy kettős átemelő állomásra (4. ábra) van szükség, ha a zsírleválasztó a visszatorlódási szint alatt van telepítve, vagy ha a gravitációs áramlás a szennyvízhálózatba nem megvalósítható.

1. Megfelelően méretezett átemelő állomás
2. Két 45°-os idom
3. Szennyvízcsillapító szakasz
4. Csatlakoztatott vízelvezető szerelvények
Ürítési megoldások – a hagyományostól a kényelmesig
A zsírleválasztókat rendszeresen teljesen ki kell üríteni a visszatartott anyagok eltávolítása érdekében. Ennek megfelelően különböző ürítési megoldások állnak rendelkezésre, attól függően, hogy hol található a szeparátor, milyen gyakran szükséges az ürítés, valamint milyen elszállítási és hulladékkezelési lehetőségek állnak rendelkezésre.

Ürítési intervallumok – szabványosított vagy igény szerinti
A szeparátorok ürítésének és a tartalom ártalmatlanításának meg kell felelnie az EN 1825 szabványnak. Az ürítési intervallumokat úgy kell meghatározni, hogy az iszapfogó és a zsírgyűjtő tartály tárolókapacitását ne lépjék túl. A vonatkozó szabvány szerint az iszapfogót és a szeparátort legalább havonta egyszer, vagy lehetőleg kéthetente teljesen ki kell üríteni, meg kell tisztítani és friss vízzel újra kell tölteni.
De mi történik, ha a zsírtároló elem egy hónap után sem telik meg?
A zsírleválasztókhoz használt automatikus rétegvastagság-mérő eszközök, mint például a SonicControl (5. ábra), lehetővé teszik a rétegvastagság, valamint a hőmérséklet pontos monitorozását és automatikus mérését, kijelzését és szabályozását. Az üzemeltető a vezérlőegységen leolvashatja a zsírréteg kiszámított vastagságát. A vezérlőegység jelzi, hogy a hulladékkezelés a maximális érték elérése előtt szükséges. Távoli monitorozás is lehetséges. Ez lehetővé teszi a biztonságos, megbízható és igény szerinti hulladékkezelést.
Online tervezőeszköz
A Kessel „SmartSelect” online eszköze segít megtalálni a megfelelő zsírleválasztót. Látogasson el a https://www.kessel.com/service/smartselect-design-assistant oldalra!
