Pureco olajfogók a Debreceni Egyetemen

2023.12.05.

Pureco olajfogók a Debreceni Egyetemen

A debreceni egyetem épülő járműlabor parkjában a Pureco saját fejlesztésű olajfogói végzik a csapadékvíz tisztítását.

Számos fejlesztés érintette a Debreceni Egyetemet az utóbbi években. A Műszaki Kar épületeinek felújítása és bővítése után most újabb meghatározó, a műszaki oktatást és kutatás-fejlesztést elősegítő beruházás indul: a járműtechnikai képzéshez kapcsolódó új, többfunkciós – oktató, kutató és fejlesztő – laboratóriumának kialakítása. A projekt kivitelezését a HUNÉP Zrt. nyerte el, a beruházáshoz pedig a Pureco Kft. csapadékvíz-tisztításához alkalmazható, olajleválasztó berendezéseit választották.

A labor központi szerepet tölt majd be a térség járműipari beruházásaihoz kapcsolódó képzésekben és szorosan illeszkedik a Debreceni Egyetem műszaki-, természettudományi és technológiai területeket célzó stratégiai fejlesztési programjába. A Járműlabor a több mint 74 hektáros Tudományos, Technológiai és Innovációs Parkban épülő komfortos és jól felszerelt létesítmény lesz, amely képes kiszolgálni a mérnöki képzések elméleti és gyakorlati oktatásának eltérő jellegű igényeit is.

A mintegy 2700 négyzetméternyi alapterületű épületben járműlaborok, mechatronika- és robotikaképzésre hivatott oktatótermek, gépjármű szerelőműhelyek, illetve kisebb létszámú kurzusok megtartására alkalmas tantermek is helyet kapnak.

Az épület keleti részén létesítendő „aknás szerelőműhely” helyiségben olajszármazékokkal szennyezett csurgalékvíz előkezeléséhez a Pureco biztosított saját fejlesztésű acél és vasbeton olajfogókat. Az olajleválasztó előtti aknát kis mélységű iszaptérrel kellett kialakítani, így a befolyó csővégre visszatorlódás-gátló volt szerelhető.

A Pureco által szállított, iszapfogóval ellátott olajleválasztó saját fejlesztésű vasbeton tartályos berendezés, amelynek teljesítménye 6 l/s, tisztítási határértéke pedig 2 mg/l SZOE.

A berendezés a hagyományos technológiák ötvözésével nyújt jó hatásfokú teljesítményt, működéséhez nem szükséges hozzáadott energia vagy vegyszer. A beépített biztonsági szerelvény pedig az üzemeltetőt védi a véletlen környezetszennyezés következményeitől, megakadályozza a vízgyűjtőn történt havária továbbjutását.

A főépület déli részén épül a labor parkolója, amelynek burkolatán természetesen előfordulhat olajszármazékokkal szennyezett csapadékvíz. Ennek tisztítását egy, a Pureco által szállított, 65l/s hidraulikai teljesítményű, 2 mg/l SZOE tisztítási határértékű acél olajfogó műtárgy biztosítja.

A műanyag- és betontartályok főbb előnyeit ötvöző, acélból készült, kisméretű berendezés súlya a betonból készült berendezésekének mindössze 5-6%-a; ennek eredményeként könnyen szállítható és egyszerűen telepíthető.

Az épület tiszta (tetőfelületi) csapadékvizeit külön csapadékelvezetőkön gyűjtik össze és vezetik a szikkasztóbox-mezőbe, amihez szintén a Pureco szállított terméket. E megoldások együttesen a lehető legjobb megoldást nyújtják az új oktatási épület környezetterhelésének minimalizálására.

83 / 100
Pureco Kft.

Információ kérése:

Pureco olajfogók a Debreceni Egyetemen

1118 Budapest, Rétköz. u. 5. BudaWest Irodaház
+36-1-224-0670