Wavin referenciaprojektek a fenntarthatóság szolgálatában

2024.03.18.

Bár a Wavin kivitelezői körben 2023 tavaszán végzett felmérésének eredménye az volt, hogy a fenntarthatósági szempontok csak akkor érvényesülnek az építőipari megrendelésekben, ha azok kifejezetten a kiírás részét képezik, vagy az ingatlanok jövőbeni értékesítésében a magasabb árat garantálják, az elmúlt évben több olyan referenciaprojektet tud felmutatni, amely túlmutat az ilyen gondolkodáson.

Szemezgessünk a legváltozatosabb beruházások és megfontolások, valamint az ezeknek megfelelő termékek között!

A Wavin célkitűzés zászlóshajója a 100%-ban újrahasznosított műanyagból készült, és 100%-ban újrahasznosítható Aquacell szikkasztóblokk, amelyet jónéhány esetben választottak a megrendelők, egészen eltérő alkalmazásokra.

Erre a termékre esett a választás Lenti város önkormányzata részéről, ahol Nyugat-Magyarország tavalyi legnagyobb szikkasztó beruházásának keretében a csapadékvíz-elvezetési és -kezelési rendszert újították fel. Környezettudatosságot mutat az igény, hogy a lezúduló csapadékot helyben tartva vezetik/szikkasztják el, így megakadályozva a környezeti kárt, de ehhez még a megoldás alapanyaga is fontos érv volt a döntéskor. Összességében 700m3 kapacitású mezőt alakítottak ki. Természetesen, mint a további példák esetében is, a mező nagyságának kalkulációjában nyújtott gyors mérnöki segítség, valamint a termék rugalmas és egyszerű telepíthetősége szintén szerepet kaptak.

Wavin referenciaprojektek a fenntarthatóság szolgálatában

Még látványosabb módon jelentett megvalósítandó célt a csapadék helyben tartása a Budapest XV. kerületében épülő Palotaliget lakópark esetében. Az újonnan kialakítandó városrészben a zöldterületeket tájépítészek tervezik fenntarthatósági elvek mentén, összehangolva ezeket az olyan praktikus igényekkel is, mint az ottlakók számára a parkolás biztosítása. Az Aquacell megerősített kivitelű modelljei tökéletesen illettek ide is: az igényeknek megfelelve alkalmasak személygépkocsi forgalom terhelés alatti telepítésekre is. Az ingatlan ilyen típusú fejlesztése pedig nyilvánvalóvá teszi, hogy a potenciális vásárlók egy rétege kész megfizetni a fenntartható megoldások jelentette plusz költségeket is: így került 850m3 kapacitású szikkasztómező is a projektbe.

Wavin referenciaprojektek a fenntarthatóság szolgálatában

Nem meglepő, hogy a német eredetű Aldi cégcsoport is a Wavin Aquacellt választotta a Budapest XVII. kerületében épülő új üzleténél. A beruházó célkitűzéseiben vállalja, hogy minden tevékenységében helyet kap a fenntarthatóság, azt pedig tapasztalatból tudjuk, hogy Európa nyugati részén ezt nem elsősorban gazdasági szempontok miatt vállalják. Ugyan ebben az esetben kisebb, mintegy 200m3 nagyságú blokkról van szó, az üzletlánc folyamatos bővülése előre vetíti további mezők hasonló kialakításának lehetőségét. Ezúttal az Aquacell újabb kiváló tulajdonsága is jelentőséggel bír: elvárás, hogy a szikkasztó tisztítható is legyen, ami tovább növeli élettartamát és hatékonyságát.

Wavin referenciaprojektek a fenntarthatóság szolgálatában

A szintén német Mercedes kecskeméti gyártócsarnokának bővítésekor illetve új akkumulátor-összeszerelő üzemének kialakításakor bár nem Aquacellt, de Wavin terméket választott: a szennyvízelvezetést Green Connect 2000 csatornacsövek segítségével oldják meg. Ez a termékcsalád több szempontból is szolgálja a környezetet: tökéletesen tömített csőcsatlakozásai kizárják a szivárgást és ezáltal a talajszennyezést, gyártási technológiája csökkentett CO2-kibocsájtással jár, a cső maga pedig 100%-ban újrahasznosítható műanyagból készül. Ezen felül pedig minden más, a gyártócsarnokok környezetére vonatkozó, emelt szintű elvárásnak megfelel: magas szilárdságú alapanyagával, CCTV kamerázhatóságával, nagy gyűrűmerevségével, hosszú élettartamával.

Wavin referenciaprojektek a fenntarthatóság szolgálatában

És álljon itt utolsónak egy kicsit más fenntarthatósági szempont miatt választott referenciaprojekt is:

A debreceni Hilton Garden szálloda teljes ivóvíz- és fűtési vízhálózatát Wavin Ekoplastik EVO és Wavin M5 ötrétegű rendszerekkel valósítja meg. A beruházás rendkívül innovatív és zöld módszereket alkalmaz a teljes kivitelezés során, aminek köszönhetően sikerrel pályázott a kiemelten környezettudatos projekteket elismerő LEED minősítésre. Ennek teljesítéséhez a Wavin a megkívánt, tiszta terméket (így a teljes beépítés során jelentős vízmegtakarítást eredményező), mechanikus védelmet és ergonomikusabb kezelést lehetővé tévő csomagolás biztosításával járult hozzá.

Wavin referenciaprojektek a fenntarthatóság szolgálatában
72 / 100
WAVIN Hungary Kft.
2072 Zsámbék, Új gyártelep Pf. 44.
+36-23-566-000