Zöld megoldásokkal hasznosul az új nyíregyházi stadion területén az esővíz

2023.12.05.

Zöld megoldásokkal hasznosul az új nyíregyházi stadion területén az esővíz

Nyíregyházán a korábbi stadion elbontása után egy 8.150 férőhelyes, mintegy 12.200 négyzetméteres létesítményt alakítanak ki, 10 ezer négyzetméteres központi pályával. A fejlesztésen az Építési és Közlekedési Minisztérium megbízásából az Épkar Zrt. és a Nyír-Wetland Generál Zrt. dolgozik.

Az új nyíregyházi stadionhoz több mint 1000 m3 kapacitású csapadékvíz-tározó tartályokat szállított és telepített a Pureco Kft. A tartályok gyártását és összeszerelését, telepítésük koordinálását, illetve ennek felelős műszaki vezetői feladatait is a cég végezte.

A projekt keretében

  • egy 113 m3-es víztározó tartályt,
  • egy 165 m3-es átfolyós jellegű csapadékvíz tározót a locsolóvíz biztosításához,
  • továbbá egy 814 m3 kapacitású víztározó tartályt telepítettek a csapadékvíz visszatartásához.

Az eredeti kiírásban a 814 m3-es késleltető tartály esetében egy vasbeton műtárgy szerepelt, de a gazdaságosság, a hatékonyság és a telepítési idő rövidítése, valamint a hosszú élettartam miatt a spirálkorcolt acél tartályokat választották a beruházók. A 165 m3-es átfolyós csapadékvíz tározó a pályaöntözés napi 80 m3-es és az ingatlan zöldterületek napi 70 m3-es vízigényét egyaránt el tudja látni. Ez a tározókapacitás a 810 m3-es késleltető tározó mennyiségén felül, azon kívül kerül kialakításra a pályaöntözéssel összhangban.

A víztározó tartályokhoz kapcsolódó termékek könnyű és gyors kivitelezést tettek lehetővé, ami kialakítástól függően mintegy napi 120-150 méteres előrehaladást jelent. A mozgatás ráadásul a tározókapacitáshoz képest könnyű: rövidebb karolási távolság esetén akár egy forgó kotróval megoldható. Emellett a szerkezet a kivitelezést követően azonnal teherviselő, közúti „A” terhelési osztálynak megfelelő teherbírással.

Hasonlóan fontos tulajdonság, hogy az üzemeltető számára nincsenek fenntartási költségek, az élettartam legalább 50 évet tesz ki, a talaj PH-értékétől függően. A műszaki töltés előírás szerinti elkészítése esetén a csőszerkezet mechanikai hatásokra nem érzékeny.

A projektben is kulcsfontosságú volt a rugalmas együttműködés. A termékek legyártása és helyszínre szállítása után a berendezések vízzáró technológiai szerelését is Pureco Kft. végezte. A műszaki töltés előírás szerinti elkészítése ugyanakkor a megrendelő feladata volt. A munkálatok jellegéből adódóan sok cégnek kellett összehangolva együttműködni, amely nagy odafigyelést, illetve konstruktív, megoldásokra törekvő hozzáállást igényelt. A nyíregyházi projektben is kulcsfontosságú volt a nyerő-nyerő jellegű együttműködés, hiszen az egyeztetések során több alkalommal kellett megváltoztatni a kialakítást, illetve a helyszínrajzi elrendezést, hogy a legyártandó termékek minden tekintetben megfeleljenek a közműtervezés során felmerült módosításoknak.

70 / 100
Pureco Kft.
1118 Budapest, Rétköz. u. 5. BudaWest Irodaház
+36-1-224-0670