Otthon az erdőben – családi ház Schremsben

2022.10.13.

Velux - ház az erdőben

Én magam is bármikor beköltöznék – a házban annyi remek hely van. Minden részletével elégedett vagyok” – Michael Nöbauer, építész

Az ausztriai Schrems faluban, egy iszapfürdő szomszédságában áll egy faház – szerény, a szomszédos házakhoz illeszkedő utcai homlokzata nem fedi fel a mögötte lévő épület komplex tereit. A megrendelő, egy idős hölgy, aki évekig tartó külföldi élet után tért vissza ausztriai szülőfalujába, olyan helyre vágyott, ahol élvezheti nyugdíjas éveit.

Velux - ház az erdőben

Hogy eleget tegyen a megrendelő ferde tetőre vonatkozó kívánságának, és mégis aktívan kihasználja a közvetlenül alatta lévő teret, Michael Nöbauer építész azzal az ötlettel állt elő, hogy az első emeleten galériát alakít ki. Ez a design egy multifunkcionális teret kínál az ügyfél festményeinek bemutatására, amely könyvtársarokként vagy a vendégek számára ideiglenes alvóhelyként is szolgál.

A funkcionális konyha a felső szintre vezető lépcső alá van beszorítva. Mivel a háziasszony nem főz rendszeresen, mégis elegendő helyre van szüksége a baráti vacsorákhoz, Michael Nöbauer a lépcső alól kicsúsztatható kiegészítő pult ötletével állt elő. A beépített fapadokat, polcokat és szekrényeket is ő tervezte, minden egyes rögzítőelemet gondosan kiválasztva.

Michael Nöbauer, építész: „A VELUX termékek esetében nemcsak a kiváló minőség garantált. A gyártó olyan eszközöket is kínál, amelyek segítenek az ügyfeleknek megérteni a tetőtéri ablakok használatának előnyeit. A Daylight Visualizer szimulációk lehetővé teszik, hogy összehasonlítsunk egy tetőtéri ablakkal felszerelt helyiséget az ilyen ablak nélkülivel, és lássuk a fentről beáramló fény szépségét.”

Michael Nöbauer korábban is dolgozott már VELUX termékekkel és a vállalat munkatársaival projektjeiben, így tisztában van ennek az együttműködésnek az előnyeivel. Gyakran mutatja meg az ügyfeleknek az általa tervezett, tetőtéri ablakokkal rendelkező közeli házakat, és az árnyékolókat fel- és lehúzva bizonyítja, hogy a nappali fény jelentősen javítja a helyiségek hangulatát.

Velux - ház az erdőben

A tervezés alatt álló projektről alkotott pontosabb képért gyakran a VELUX szimulációs eszközökhöz fordul, rámutatva, hogy az ügyfelekkel folytatott párbeszédben a bizonyíték jobb érv, mint a puszta véleménycsere. A nappalifény-eloszlási diagramokat a technológia iránt érdeklődő ügyfelekkel is megbeszéli: ők mindig meglepődnek azon, hogy mennyire sötétek az átlagos szobák.

Velux - ház az erdőben

A tetőtéri ablakok lehetővé teszik a magánélet teljes tiszteletben tartását, és a nap állandóan változó játékát biztosítják a helyiségekben. Ebben a házban az ember elfelejti a szomszédos épületeket, és az erdőszerű kertre összpontosít.

A teljes esettanulmány a VELUX weboldalán

Építész: Michael Nöbauer
Fotók: Patricia Weisskirchner

65 / 100
VELUX Magyarország Kft.

Információ kérése:

Otthon az erdőben – családi ház Schremsben

1031 Budapest, Zsófia utca 1-3.