A Tubolit DG Plus csőhéjak környezeti előnyei pluszpontokat érnek a zöld épület tanúsítási rendszerekben

2024.05.22.

ArmaLight_Tubolit_DG_Plus_zöld_előnyök

A Tubolit DG Plus csőhéjak karbonlábnyomának 75%-os csökkentése a környezeti előny mellett további pontokat is jelent a zöld épület tanúsítási rendszerekben.

A varsói Institute of Building Technology (ITB) az Armacell Tubolit DG Plus optimalizálási tervének részeként a termék karbonlábnyomának akár 75 százalékos csökkenését is kimutatta a 2016-os eredményekhez képest, valamint teljesítményjavulást mutatott további öt részterületen.

A gyártó cég beruházásainak és innovatív fejlesztéseinek eredményeként a Tubolit DG Plus termékek legújabb generációja még nagyobb környezeti előnyöket és további pontokat jelent az épületek zöld tanúsítása során.

Armacell - Tubolit zöld előnyök

Az ITB által elvégzett LCA (Life Cycle Assessment) optimalizálási terv a 2016-os eredmények és a 2021-es eredmények összehasonlításán alapult. A Tubolit DG Plus optimalizálási tervének részeként készített elemzés a termék karbonlábnyomának 75%-os csökkenését mutatta ki. Az ózonréteg károsodásának kockázata 8%-os, a talaj- és vízsavasodási potenciál 55%-os csökkenést mutatott. Az Armacell vállalat gyártási folyamatainak változásai emellett 86%-kal csökkentették a troposzférikus ózon kockázatát, 25%-kal az eutrofizációs kockázatot, és többek között az újrahasznosított nyersanyagok felhasználásának növelésével a fosszilis erőforrások abiotikus kimerülésének kockázatát is 59%-kal csökkentették.

A Tubolit DG Plus olyan polietilén csőszigetelő rendszer, amely figyelembe veszi a tipikus PP/PEX csőátmérőket, és segít csökkenteni az épület környezetterhelését. A rugalmas zártcellás hab csökkenti az épületgépészeti berendezések átviteli energiaveszteségét, akusztikai tulajdonságainak köszönhetően csökkenti a zajszintet, gátat képez a vízgőz diffúziója ellen, megakadályozza a páralecsapódást a berendezések felületén, így meghosszabbítja azok élettartamát.

Az egyik első rugalmas polietilén szigetelőanyag a piacon, mely megszerezte a III. típusú környezetvédelmi terméknyilatkozatot (EPD), amely a gyártási folyamat, a használat és az ártalmatlanítás környezeti hatásait is fegyelembe veszi.

Az Armacell 2016 óta számos csúcstechnológiás megoldást vezetett be Środa Śląska üzemében, amelyek pozitív hatást gyakoroltak a környezetre és a termékek életciklusára is. A varsói ITB független kutatóintézet elemzése megerősítette ezek hasznos hatásait. Ez óriási siker, és egy újabb lépés az Armacell zöld innovációs útján – mondja Maria Witkowska, az Armacell Poland Sp. z o.o. kelet-európai műszaki vezetője.

A Tubolit DG Plus csövek használatával a tervezők és a befektetők további krediteket szerezhetnek a környezetbarát épületek tanúsításához.

Maria Witkowska elmondta, hogy az EU taxonómiája előírja a fenntartható projektek támogatását, a legújabb zöld tanúsítási szabványok pedig azon termékek használatának jutalmazásán alapulnak, amelyeknél a gyártó akciótervet készített a karbonlábnyom optimalizálására, vagy igazoltan csökkentette a karbonlábnyomot.

A karbonlábnyom 75%-os csökkentése a Tubolit DG Plus gyártása során többek között azt jelenti, hogy a LEED v.4.1 2. opciójában szereplő Környezetvédelmi Terméknyilatkozat MR-jóváírása minden kritériumának megfelel, és a termék 200 százalékára minősíthető ebben a súlyozási tényezőben. A Tubolite DG Plus teljesíti a termékre és annak optimalizálására vonatkozó MR-jóváírás követelményeit is – Nyersanyagok beszerzése a LEED v4 2. opciójában. A beruházók számára ezek az előnyök jobb pontszámok megszerzését teszik lehetővé a tanúsítás során.

A termék legfeljebb 41,5%-os belső (fogyasztás előtti) és 21,8%-os külső (fogyasztói) újrahasznosítás felhasználásával készül.

Zöld előnyök

Az Armacell Tubolit DG Plus használata csökkenti az épület üzemeltetési költségeit. Legfeljebb 0,040 W/mK hővezető képessége jelentősen csökkenti az energiaveszteséget, és ezáltal az üvegházhatású gázok kibocsátását. Az alacsonyabb korróziós kockázat alacsonyabb meghibásodási arányt és hosszabb üzemidőt jelent.

Ezek a terméktulajdonságok a környezetvédelmi nyilatkozattal együtt elősegítik az egyre szigorodó jogszabályi követelményeknek és a piaci elvárásoknak való megfelelést, és fontos elemei az épülettanúsítási folyamatnak.

A Tubolit DG Plus használata jobb eredmények elérését teszi lehetővé az épületminősítési rendszerekben, szemben azokkal a termékekkel, amelyek környezeti hatását az elmúlt években nem ellenőrizték, vagy amelyekre nincs karbonlábnyom-csökkentési terv.

76 / 100
Armacell Poland Sp. z o.o.

Információ kérése:

A Tubolit DG Plus csőhéjak környezeti előnyei pluszpontokat érnek a zöld épület tanúsítási rendszerekben


Magyarországi kereskedelmi képviselő
Aleksandar Pesterac
+381 61 2801118