Klíma+ födém = Klímafödém

leier klímafödém

Napjaink legnagyobb problémái közé tartoznak a klímaváltozás és a hozzá kapcsolódó globális felmelegedés, ökológiai lábnyom, és fenntarthatóság témakörei. A szakértők pedig egyre sötétebb jövőt jósolnak az emberiségnek. Azonban a gazdasági és technológiai fejlődés mára rengeteg olyan okos megoldást hozott az építőiparban is, amelyekkel a kivitelezés és a kész épület is valóban fenntartható értékeket képvisel.

Ilyen megoldás lehet például az előregyártott vasbeton elemek használata. A területen pedig a Leier Hungária Kft. széles termékkínálattal és közel 25 éves szakmai múlttal rendelkezik. A vállalatnál megtalálhatók a filigrán kéregfal és kéregfödém elemek, valamint a lágyvasalású, egyedi lépcső- és balkonelemek is. A termékpaletta új tagja pedig a klímafödém, amely nem csupán új innováció, de a jelenkor energetikai kihívásaira adható válasz is.

Födém

Akkor nevezünk egy szerkezeti elemet filigránnak, ha háromdimenziós térben vizsgálva az elem egyik kiterjedése nagyságrenddel kisebb a másik kettőnél: ilyenek például a zsalupanelek vagy kéregfalelemek. A félkész födém helyszíni betonnal történő együttdolgozását a felületek érdessége és a betonacél térrács biztosítja. A végleges teherbírási értéket pedig a helyszíni kibetonozással érik el.

A födém jellemzői:

  • kötetlen zsalugeometria, az elemkiosztás az építési helyszínhez, építészeti igényekhez igazítható. A födémvastagság 16-35 cm-ig terjedhet.
  • a statikai váz teljes mértékben lekövethető mind függőleges, mind vízszintes teherhordó szerkezeteknél,
  • a betonelem kiegészíthető épületszerkezeti (pl. hőhídmegszakító), elektromos (pl. kapcsolódoboz) és épületgépészeti (pl. fűtési) szerelvényekkel.

Klíma

A 14. és 19. század között zajló „kis jégkorszak” Európa-szerte különösen hidegre fordította az éghajlatot és teljesen megváltoztatta az emberek életmódját és szokásait. Ebben az időszakban a tél novembertől márciusig tartott, sok hóval és jéggel, és a nyarak is jóval hűvösebbek lettek az addig megszokottnál.

leier klímafödém

Mi köze mindennek a klímafödémhez? Vizsgáljuk meg a hűtési-fűtési folyamatok alakulását a kis jégkorszak óta!

  1. Az épületeket fűtéssel kellett ellátni, amelynek hatásfoka alacsony volt, nagy energiamennyiséget emésztett fel, így, rengeteg fűtőanyagra volt szükség.
  2. A fűtés eszközei hagyományosan pontszerű hőforrások (kályha, kandalló) voltak. Ezek alkalmazása pedig egyfajta épületgépészeti paradigmává vált.
  3. Az ipari fejlődés az energiafelhasználásra egyáltalán nem volt figyelemmel.
  4. Manapság a hagyományos energiatartalékok végesek, az üvegházhatás erősebb, mint valaha, újabb természeti katasztrófaforrások jelennek meg.
  5. Ma már az épületek hűtésére nagyobb energiát fordítunk, mint a fűtésére.
  6. Az épületekbe komplex klimatizációs rendszereket kell építeni, amelyek gazdaságosan, energiaminimumon működnek. Ehhez pedig a felületfűtés lehet a legoptimálisabb megoldás.

Klíma+ Födém = Klímafödém

Az energiatakarékos hőközlés megvalósítása felületi és nem pontszerű hőforrásokat igényel. Ilyen nagy felületek az épületen belül elsősorban olyan födémek és falak lehetnek, ahol a felület minél kisebb része árnyékolt. E kritériumokat figyelembe véve a mennyezetfűtés lehet a leghatékonyabb megoldás, annak ellenére is, hogy a hőközlés helye ellentmond a légáramlás szabályainak. Viszont a fűtés/hűtés felületi hatékonysága vitathatalanul itt a legnagyobb, így helyzet megoldásra a klímafödém látszik kézenfekvőnek.

Az előregyártott klímafödém a födémpanel és integrált csővezetékek fúziójából jön létre, amelyeket terv szerint alakítanak ki. Az elosztódobozok, vezetékcsatlakozók, valamint külön fűtő- és hűtőkörök is előre beépítve kerülnek az elemekbe, így minimális az építés közbeni meghibásodás esélye.

A 2022. július 1-től életbe lépő energetikai szabályozások miatt jövőre már csak olyan épület kap használatbavételi engedélyt, amely teljesíti a szigorított követelményeket és a megújuló energia részarányt. E rendelet következménye, hogy sok más szabály mellett az új épületeknek ellenőrzött helyiség-szellőzést kell biztosítani, ahol a felületi hőmérséklet és a légáramlás szabályozását is ki kell dolgozni.

Klímafödém

E problémára kínál megoldást a klímafödém integrált szellőzőkkel kiegészített változata, ugyanis a technológiában a fűtő/hűtő vezetékrendszeren kívül az szellőztetés tervezett helyű dobozai is beépítésre kerülnek az előregyártott elemekbe. Ezáltal az alkotóelemek száma egy komponenssel gyarapodik és a szerkezet felépítése is módosul: a filigrán kéreg minimum 7 cm kell, hogy legyen, a statikai váz egyirányban teherviselő lemez lesz, kéttámaszú tartóként méretezve. A födémvastagság min. 25-27,5 cm lesz, és javasolt a szálerősítésű beton használata, illetve a vezetékvédő kiegészítő vasalás alkalmazása.

Klímafödém

Összefoglalva: a Leier által kidolgozott klímafödém rendszer hatékony válasz napjaink energetikai, fenntarthatósági kihívásaira. A szerkezeti megoldás nem egyszerűen egy problémakört old meg körültekintés, hatáselemzés nélkül, hanem figyelembe veszi a termék környezeti hatásait is. A választott anyagok, megoldások messzemenőkig szem előtt tartják a fenntarthatóság elveit. Kijelenthető, hogy a termékfejlesztő mérnöki munka az ÖQ (ökológiai intelligencia) mentén haladva alakította ki ezt a műszaki megoldást.

Magyar Gábor, okl. mérnök

84 / 100
Leier Hungária Kft.

Információ kérése:

Klíma+ födém = Klímafödém

9024 Győr, Baross Gábor u. 42.