Nagy segítség kicsiknek – energiahatékony óvoda Austrotherm hőszigeteléssel

2023.11.20.

Austrotherm_WWF

A WWF Magyarország és az Austrotherm Kft. együttműködésében megvalósuló projekt részeként a hőszigetelőanyag-gyártó GRAFIT REFLEX homlokzati hőszigetelő lemezt biztosít egy Fejér megyei községi óvoda hőszigeteléséhez.

Magyarországi kistelepülések körében végzett energiahatékonysági felmérést a WWF Magyarország (World Wildlife Fund) Klíma és Energia Munkacsoportja. A 2023. februárjában elvégzett felmérésben az összes magyarországi, 5000 fő alatti lakossággal rendelkező települést megkeresték, végül minden ötödik önkormányzat – 589 – kitöltötte és visszaküldte a kérdőívet.

A projektben felajánlott támogatás – Austrotherm hőszigetelő anyag – végül egy óvoda épület homlokzatára kerül Szabadhídvégen, Fejér megye déli részén, a Balatontól 20 km-re található településen. A község óvoda épületére 15 cm vastag Austrotherm GRAFIT REFLEX homlokzati hőszigetelő lemezt tesznek.

Nagy segítség kicsiknek – energiahatékony óvoda Austrotherm hőszigeteléssel

Energiaválság a kistelepüléseken

A kutatás fókuszterülete az energiaválság hatására hozott energiagazdálkodási intézkedések, energiastratégiák volt, valamint célul tűzték, hogy a középületek energetikai állapotáról és fejlesztési tervekről is képet kapjanak. A kérdőív az energiaszegénység mértékére, segítő és/vagy szemléletformáló önkormányzati programokra is rákérdezett. A WWF 2017-ben készített már egy hasonló felmérést, ahol lehetőség nyílt rá, összehasonlította annak az eredményét az idei adatokkal.

Az energiaválság csaknem az összes válaszadó önkormányzatot valamilyen különleges intézkedésre ösztönözte a rezsiszámlák hatékonyabb kigazdálkodása érdekében. Az önkormányzatok felénél különösen nagy terhet jelentett a fűtésszezonban az önkormányzati épületek fenntartása, legtöbbször alacsonyabb hőmérsékletet tartottak közintézményekben, számos épületet bezártak és más intézményekkel összevontak. A válaszadók egyharmada tervezi hőszigetelés, fűtéskorszerűsítés megvalósítását.

Mélyfelújítással az energiahatékonyság felé

A felmérés révén 1932 középület – hivatal, művelődési ház, óvoda, egészségügyi intézmény – állapotáról kaptak képet, mely közel 580 ezer m2-t reprezentál. A 2017-es felmérés eredményeivel összevetve azt látjuk, hogy a középületek energiahatékonysági állapota jelentős mértékben javult. Habár ez örömteli tény, sok esetben a hőszigetelés nem a legmegfelelőbb minőségben történt, ami magában rejti a ’lock-in’ hatás veszélyét, amikor is a felújítás, habár energiafelhasználás-csökkenéssel jár, az nem hozza az elérhető legjobb eredményt, évtizedekre bebetonozva a kisebb kibocsátáscsökkentést. A mélyfelújított épületek kapcsán mondható el egyértelműen, hogy minél több ilyen épület van egy településen, annál kisebbek a rezsigondok.

70 / 100
Austrotherm Kft.
9028 Győr, Fehérvári u. 75.
+36 96 515 114