Szeglemezes tetőszerkezet Supafil Loft fújható szigeteléssel

2022.11.24.

Szeglemezes tetőszerkezet Supafil Loft fújható szigeteléssel

A mai épületekkel szemben támasztott egyik fontos követelmény a könnyen átrendezhető, flexibilis terek kialakítása, ami építészetileg gyakran csak nagy fesztávú lefedésekkel oldható meg. A szeglemezes fatartókat ezen igényekre fejlesztették ki.

Ez a kialakítás lehetővé teszi, hogy az épület belső tere könnyen variálható, szabadon berendezhető maradjon. Emiatt nincs szükség belső teherhordó falra sem.

A szeglemezes tető egyik alapvető épületszerkezetként kettős funkciót lát el: egyszerre födém és tetőszerkezet. A rácsostartók alsó öve adja az álmennyezet tartószerkezetét, ezáltal kiváltható a szilárd födém. Bizonyos esetekben – például alacsony hajlásszögű, mediterrán típusú tetőszerkezeteknél – statikailag csak ilyen, vagy ehhez hasonló mérnöki szerkezetek alkalmazhatók. Az ilyen fedélszékekben a hagyományos ácsszerkezetekhez képest ráadásul kisebb a faanyagigény, kisebb a tető önsúlya.

Az előregyártás, az építés, összeszerelés helyszíni idejét is töredékére csökkenti, ezáltal költséget takarít meg. Mivel a rácsostartóknak köszönhetően nem kell szilárd (beton) födém, ezáltal nem kell közbenső teherhordó falakat sem építeni. Ez az építészek számára kötetlen belső téralakítást tesz lehetővé, míg az építtető számára a megspórolt vasbeton födém, valamint a teherhordó falak elhagyása jelentős költségmegtakarítást eredményez, amelyből az egész tetőszerkezet megépülhet. Ilyen esetben a tetőszerkezet alsó síkjára gipszkarton álmennyezet kerül hőszigeteléssel.

A bemutatott épület – Gárdonyban a Profitrade Ingatlan Kft. beruházásában épülő társasház és üzletek – a fentiekben leírt előnyöket kihasználva éppen ilyen megoldással készült.

Szeglemezes tetőszerkezet Supafil Loft fújható szigeteléssel jav

Ezen esetekben a hőszigetelésre a fújható szigetelés az egyik legjobb megoldás, tekintettel a gipszkarton borítás kis terhelhetőségére, és a rálépés (sérülés) veszélyére.

Az épület tetőszerkezete szeglemezes fatartóval készült, amelyen hőszigetelésként a Knauf Insulation által gyártott és forgalmazott SUPAFIL® Loft fújható szigetelőanyagot helyeztek el. A munkálatot a Silver Insulation System Kft. munkatársai végezték

Szeglemezes tetőszerkezet Supafil Loft fújható szigeteléssel
Szeglemezes tetőszerkezet Supafil Loft fújható szigeteléssel

A SUPAFIL® ásványgyapotból készült fújható szigetelés előnyei

  • Kötőanyagot nem tartalmazó („virgin wool”), kifejezetten fújásra gyártott termék
  • Nehezen hozzáférhető, bonyolult ácsszerkezetek, illetve nem, vagy nehezen megközelíthető felületek hőszigetelése
  • Környezetbarát technológia, mert 80%-ban újrahasznosított üvegből készül
  • A kivitelezés során nem lesznek illesztési hézagok
  • Más fújható szigetelésekkel ellentétben minimális a porképződés a munkatérben
  • Gyors, precíz munkavégzés
  • Nem éghető, A1 tűzvédelmi osztályba tartozik
  • Befújásával javulnak a hőszigetelt szerkezet akusztikai tulajdonsága (hangszigetelés, léghanggátlás)
76 / 100
Knauf Insulation Kft.

Információ kérése:

Szeglemezes tetőszerkezet Supafil Loft fújható szigeteléssel

2058 Budaörs, Gyár u. 2. Pf. 115.