Sorvégi automatizálás – gyors megtérülés az SR-LOGISTIC Raktártechnika Kft. rendszerével

2023.10.26.

Sorvégi automatizálás gyors megtérülés az SR-LOGISTIC Raktártechnika rendszerével

Az SR-LOGISTIC Raktártechnika Kft. automatizációs divíziója mára az ország egyik legnagyobb független, magyar tulajdonú rendszerintegrátorává vált. Jelentős hozzáadott értéket képviselő szolgáltatásaik közül a sorvégi automatizálás lehetőségeit mutatja be Sendula Tibor tulajdonos, a cég automatizációs vezetője.

A piaci verseny és a gazdasági kihívások arra ösztönzik a gyártókat, hogy folyamatosan optimalizálják logisztikai folyamataikat. Az automatizációval támogatott hatékonyabb munkavégzés már középtávon jelentős költségmegtakarítást eredményezhet. A sorvégi automatizálás előnyeit az SR-LOGISTIC Raktártechnika Kft. projektjei közül az SOS-EC Logisztika Zrt. megbízásából elvégzett csomagoló- és szortírozóprojekten keresztül mutatjuk be.     

A feladat megfogalmazásától a logisztikai koncepcióig

Az SOS-EC Logisztika Zrt. egy szállítópálya beszerzésével kívánta hatékonyabbá tenni logisztikai folyamatait, ezzel az igénnyel kereste meg az SR-LOGISTIC Raktártechnika Kft.-t. A logisztikai tanácsadás során organikusan fejlődött ki, hogy valójában mire is van szükség. Ezután következett a koncepcióalkotás: a tapasztalt szakemberek áteresztőképességeket méreteztek; vizsgálták és kiszűrték a rendszerből a szűk keresztmetszeteket. Megtervezték a folyamatot 2D és 3D-ben, valamint szimulációval validálták a rendszer áteresztőképességét. Többféle megoldást javasoltak, négy-ötféle koncepciót dolgoztak ki. Volt olyan verzió, ahol robotokat használtak volna a szortírozásra és olyan is, ahol robotkar rakta volna a terméket a dobozba. Végül a megrendelő a magas színvonalú tervezésnek és a szimulációnak köszönhetően megalapozott döntéssel tudta kiválasztani a számára legmegfelelőbb változatot.

Munkafolyamat és a rendszerbe állított gépek

Ahogyan azt Sendula Tibor elmondta, a hasonló feladatok nehézségét egyrészt a koncepcióalkotás jelenti, vagyis az, hogy teljes mértékben lefedjék a partner aktuális és hosszú távú igényeit, másrészt a különböző önálló rendszerek és gépek hardveres, vezérlésszintű és szoftveres összeintegrálása egyetlen nagy rendszerré. A vizsgált projektben – a korábbi igényes megbízásoknál már megszokott kreativitással és minőségben – maradéktalanul sikerült megfelelni a technikai kihívásnak.

Amikor a megbízó megfogalmazta az igényeit, nyilvánvalóvá vált, hogy a folyamataihoz egy teljesen egyedi tervezésű konstrukcióra van szükség, gyakorlatilag a folyamataira szabott egyedi „célgépet” kell tervezni és telepíteni. Az SR-LOGISTIC Raktártechnika Kft. független rendszerintegrátorként különböző gyártók termékeit elemezte és a legmegfelelőbb részegységeket választotta ki a rendszerszintű megoldás kialakításához.

Az automatizált sorvégi pályaszakasz elemei:

  • automata kartondobozállító gép,
  • manuális pufferpálya, két manuális beadagoló szenzorral,
  • automata dobozzáró gép,
  • két automata címkenyomtató,
  • és a végén egy több leágazásos, szortírozó pályaszakasz.

A dobozállítást követően több hajtogatott doboz puffert képez. Ezeket a dobozokat az operátor maga elé tudja húzni egy passzív (nem hajtott) görgős pályán. Ezután belehelyezi a dobozba a terméket, majd tovább engedi azt, amelyikkel végzett. A második operátor a dobozt benyomja a hajtott pályára, ami egy fix pozícióban megáll. Ebben a helyzetben a biztonsági elkerítés teteje nyitott, és a két oldalán vonalkódolvasók vannak felszerelve. Az operátor ezen a nyíláson keresztül behelyezi a terméket, miközben több kódolvasó azonosítja az eszközt. Az operátor egy nyomógombbal továbbengedi a dobozt, amit a dobozzáró gép lezár. A következő fázisban a doboz oldalára egyedi azonosító címkét ragaszt az automata, majd a tetejére a kiszállításhoz szükséges egyedi, automata módon generált címke kerül. A kartondoboz ezt követően ér el a szortírozási pályaszakaszra, ahol kiszállítási címek szerint kerül szortírozásra. A folyamatba több ponton beépített szoftveres ellenőrzés biztosítja a folyamatos és megbízható működést.

A sorvégi automatizálás legfontosabb előnyei

  • Gyors fejlesztés és kivitelezés: a koncepcióalkotás mindössze egy-másfél hónapig tartott, a kivitelezés pedig három-négy hónap alatt elkészült.
  • Standard rakatok, stabilabb, szabályosabb rakatképzés: azért fontos, hogy minél rendezettebb legyen a paletta, mert a logisztikai szolgáltató – amennyiben náluk már van valamilyen szintű automatizáció – automatizációs folyamatát megzavarhatja, ha a rakatot nem megfelelően építették föl.
  • Munkaerő-megtakarítás: ahol 3 műszakban dolgoznak, a tervező-kivitelező tapasztalatai szerint a sorvégi automatizációval legalább 2-5 ember munkája megspórolható. Ez megoldást jelenthet az időszakos munkaerőhiányra is.
  • Rövid megtérülési idő: a tapasztalatok szerint a sorvégi automatizáció nagyon rövid megtérülési idejű beruházás. Jellemzően 0,5-2 év közötti megtérüléssel lehet kalkulálni.

Kivitelezés, összeszerelés, beüzemelés

Az SR-LOGISTIC Raktártechnika Kft. gyorsan, pontosan, határidőre végezte el a rendszer összeszerelését és beüzemelését, beleértve a PLC programozást és szoftverfejlesztést is. Egy ilyen rendszert többszintű vezérlési logika irányít: a hardver, vagyis a fizikai eszköz vezérlésének PLC szintű vezérlése, ami a jelkezeléseket, illetve a mechanika irányítását végzi; a PLC vezérlési szint fölött pedig van egy szoftveres vezérlési szint, ami kommunikációt biztosít a partneroldali vállalatirányítási rendszer vagy raktárirányítási szoftver és a mechanika (vagy a hardver) PLC programjával.

Karbantartás, üzemeltetés

A karbantartási, üzemeltetési szolgáltatás a zavartalan működést, az operátorok betanítását és támogatását, valamint az esetleges hibaelhárítást egyaránt segíti. A hibabejelentés után rövid idővel kiszállnak a helyszínre a szolgáltató munkatársai, így hosszabb leállással nem kell számolnia a megrendelőnek.

Jellemző, hogy a beüzemelést követő felfutási időszakban előjönnek a típushibák. Ilyen hiba lehet például a dobozok ragszalagos lezárásakor a szalagszakadás, vagy ha a beadagolt, lapra hajtott, sérült vagy nedves kartondobozt nem lehet megfelelően kihajtani. Kedvesen hangzó szakmai zsargonban a „babysitting” szakasz az az időszak, amikor a beüzemelést követő első egy-két hétben az SR-LOGISTIC Raktártechnika Kft. szakemberei folyamatos felügyeletet biztosítanak. Betanítják a dolgozókat a használatra, akik ekkor tapasztalják meg azt, hogy hogyan kell üzemeltetni a rendszert. A tapasztalatok szerint kb. 1-2 hét folyamatos üzem után már nincs szükség napi szintű felügyeletre. Minden sorvégi automata rendszert úgy építenek meg, hogy távolról hozzáférjenek. Ha a vezérlésben bármilyen kérdés felmerül, akkor távolról is el tudják hárítani a hibát.

További lehetőségek sorvégi automatizáció kiépítésére

A sorvégi automatizáció tipikus feladatai a dobozállítás, kartondobozzárás, címkézés – ám a lehetőségek tárháza ennél sokkal nagyobb. Sok más funkciót és eszközt is be lehet illeszteni az egyedi folyamatokba. Ilyenek lehetnek többek között a következők: szállítópálya-rendszerek, szortírozás, palettázás, depalettázás, raklapazonosítás, túrára rendezés, ellenőrzési funkciók.

70 / 100
SR – Logistic Raktártechnika Kft.

Információ kérése:

Sorvégi automatizálás – gyors megtérülés az SR-LOGISTIC Raktártechnika Kft. rendszerével

1239 Budapest, Grassalkovich út 255.
+36 1 900-0666