Mivel gazdaságos fűteni a rezsicsökkentés drámai változása után?

2022.09.07.

Mindenkit érint a rezsicsökkentés drámai változása. Ez az írás abban kíván segíteni, hogy mindenki tisztán lásson, mivel gazdaságos ezután fűtenie az otthonát.

Czinege_elektromos_futes_rezsicsökkentés

A legfőbb újdonság, hogy a rezsicsökkentés változása egyértelműen az elektromos fűtés használatát részesíti előnyben a gázzal szemben. Mostantól megdőlt az az általános vélekedés, hogy gázzal lényegesen olcsóbb fűteni, mint elektromosan. Ugyanis amíg a gáz esetében az átlagos fogyasztás feletti részt hétszeres áron kell a felhasználóknak megfizetnie, addig az áram esetében az emelés „csak” kétszeres.

Mit tegyen hát egy átlagos felhasználó, hogy ne gyomorgörccsel várja az új számláit? Első lépésként nézze meg, hogy a jelenlegi számlái alapján túllépi-e a rezsicsökkentett limiteket! Ha nem, akkor semmi teendője nincs.

Ha túllépi gázfogyasztásával a limitet, akkor a többletfogyasztást egyértelműen érdemes elektromos fűtéssel pótolnia.

Erre több lehetőség is van. Ha központi fűtése van, akkor pár szobában lezárja a radiátort, és ott infrapanelekkel vagy elektromos radiátorokkal, infraradiátorokkal lehet fűteni, ezzel csodálatosan csökkentve a gázfogyasztást. Ezen infrapanelek, elektromos radiátorok fogyasztása darabonként 1-1 vasaló/hajszárító fogyasztásával egyeznek meg, aminek a működését eddig is elbírta a meglévő elektromos hálózat, tehát különösebb befektetést nem kívánnak.

Az is megoldás, ha a gázkazán mellé felszerel egy elektromos kazánt és ezzel fűti fel a meglévő vizes fűtésrendszerét, miután a gázfogyasztásával meghaladta a kedvezményes mennyiséget. Ebben az esetben előfordul, hogy az elektromos kazán működéséhez egy kevés többletáramra lesz szüksége, ami egyszeri beruházás lesz.

A mindenkit izgató fő kérdés: mennyibe kerül a rezsicsökkentést meghaladó fogyasztás hőegységenként?

A rezsicsökkentett mennyiség eléréséig 1 m3 gázért átlagosan bruttó 110 Ft-ot fizettünk. A kedvezményes mennyiség felett viszont 1m3 gázért húsbavágó 747 Ft-ot fizetünk!!! Ez drámai, hétszeres emelkedés!

Az összehasonlítás kedvéért a gáz m3 árát váltsuk át kWh-ra, amiben az áram ára van meghatározva. 1 m3 gáz energiatartalma átlagosan 34,8 MJ. 1 MJ pedig 0,278 kWh-val egyenlő.

Ebből adódik, hogy 1 m3 gázban (34,8 × 0,278) = 9,67 kWh hőenergia van. Ezt vesszük meg 747 Ft-ért. miközben az elektromos áramból 1 kWh csak 70,1 Ft.

Ha a 70,1 Ft-ot megszorozzuk 9,67 kWh-val, az 678 Ft lesz, tehát egyszerűen olcsóbb 1m3 gáz hőmennyiségét áramból fizetni, mint a gázból.

A különbséget tovább növeli a kazánok, konvektorok rosszabb, 75-90% közötti hatásfoka, miközben az elektromos fűtés hatásfoka minden esetben közelíti a 100%-t. Tehát a kifizetett gázenergiából 10-25% elveszik, főleg a régi kazánoknál, konvektoroknál.

Akik pl. konvektorral fűtenek azoknak 1 m3 gázból csak 7,74 kWh energia jön ki. A 7,74 kWh villamos áramért viszont csak 543 Ft-ot kellene fizetni a 747 Ft helyett! Ez elképesztő, 200 Ft különbség gázköbméterenként. Egy átlagos téli napon könnyen elfűtünk 6-8 m3 gázt, ami napi 1200-1600 Ft pénzkidobást jelent. A rezsilimit feletti fogyasztás tehát ijesztően költséges gázfűtés esetén.

Most járnak csak igazán jól azok, akik házukba hőtárolós elektromos padlófűtést építettek, amit vezérelt (korábban éjszakai) áramról üzemeltetnek. Nekik eddig is a 36 Ft helyett 23 Ft-ot kellett fizetniük. A rezsicsökkentés változtatásával a kedvezmény túllépése után is csak 62,9 Ft-ot fizetnek, de a külön mérés miatt a vezérelt árszabás szerint elszámolt villamos fűtéseknél erre a normál fogyasztáson felül még egyszer jár a kedvezményes éves 2.523 kWh/év mennyiség!!!

Bárhogy is alakulnak a következő években a rezsiárak, az éjszakai fogyasztás mindig kedvezőbb lesz, mert akkor kisebb a villamos energiaigény, az erőművet viszont nem lehet leállítani, így olcsóbban is érdemes a szolgáltatónak eladni az áramot. Aki tehát új házat épít, annak egyértelműen érdemes hőtárolós padlófűtés kialakításán gondolkoznia.

71 / 100
Czinege és Fiai Kft

Információ kérése:

Mivel gazdaságos fűteni a rezsicsökkentés drámai változása után?

1139 Budapest, Teve u. 9/b.